Gareth Cattermole/Getty Images
PROFILE

H Jennifer Aniston βαρέθηκε τα media να ασχολούνται με τον κόλπο της

Aπό το 2000 και το γάμο της Jennifer Aniston με τον Brad Pitt έως σήμερα που εκείνη είναι 52 χρόνων, τα media ασχολούνται non stop με τον κόλπο της και το αν θα γίνει μάνα. Η Γενοφέβα είναι το είδωλο των απανταχού γυναικών, οι οποίες δεν ακολούθησαν τις κοινωνικές προσταγές, όσο bullying και αν έφαγαν.

Τη σήμερον ημέρα η Jennifer Aniston είναι 52 χρόνων. Κλεισμένα και πάει προς τα 53. Από τα 19 δηλώνει στην εφορία ηθοποιός. Τη δεκαετία του ’90 μπήκε στη λίστα με τις πιο ακριβοπληρωμένες του χώρου -παγκοσμίως-, χάρη στα Φιλαράκια. Έκτοτε, δεν έχει σταματήσει να ακούει τα media να τη ρωτούν για το πότε θα γίνει μάνα. Όταν δεν τη ρωτούσαν, έγραφαν -από μόνα τους- πως είναι έγκυος. Κανείς δεν είχε μπει στη διαδικασία να τη ρωτήσει, αν αυτό (το να γίνει μητέρα) ήταν κάτι που ήθελε. Ή εν πάση περιπτώσει, τι ήθελε από τη ζωή της.

 

Εστίαζαν στο γάμο της με τον “Sexiest man in the world” (ευρύτερα γνωστός ως Brad Pitt) και το huge success story των Friends. Οπότε έκριναν πως όλα πήγαιναν μια χαρά για τη Γενοβέφα -που φαινομενικά τα είχε όλα. Ώσπου ο χάρτινος πύργος άρχισε να καταρρέει. Τα media τη δίκασαν χωρίς να τη ρωτήσουν, καταλήγοντας πως ο λόγος που χώρισε με τον Pitt ήταν ότι δεν ήθελε να κάνει παιδί, προκειμένου να αφοσιωθεί στην καριέρα της.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Vanity Fair λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση για το διαζύγιο και ενώ είχε μεσολαβήσει ατελείωτο κουτσομπολιό (ναι, αυτού που είχε στο επίκεντρο το πώς η Angelina Jolie της είχε κλέψει τον άνδρα) δήλωνε πως «είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ».

Η τότε 36χρονη Aniston αναρωτιόταν «γιατί όταν χωρίζει ένας άνδρας δεν κατηγορείται πως διάλεξε την καριέρα του, από την οικογένεια του, κάτι που συμβαίνει με τις γυναίκες;» πριν ενημερώσει ότι «αυτό είναι κάτι που πραγματικά με εκνευρίζει» και διευκρινίσει πως «δεν είπα ποτέ στη ζωή μου ότι δεν θέλω να αποκτήσω παιδιά. Είναι κάτι που θέλω. Οι γυναίκες που με έχουν εμπνεύσει, είναι γυναίκες καριέρας που είναι και μητέρες; Γιατί να θέλω να περιορίσω τον εαυτό μου; Δεν θα παρατούσα ποτέ αυτήν την εμπειρία για την καριέρα. Μια μέρα θα αποκτήσω παιδιά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά. Στη λίστα είναι και πράγματα που κανείς δεν θέλει να συζητήσει». Ζητούσε διακριτικότητα, σε μια εποχή που η λέξη αυτή είχε εξαφανιστει από τα λεξικά (των paparazzi που κυνηγούσαν τους celebrities επί 24ωρου βάσεως).

Δυο χρόνια μετά, σε συνέντευξη της στη Vogue επανέλαβε πως ήθελε μια μέρα να γίνει μάνα. Δέκα χρόνια αργότερα, απαντούσε ακόμα στην ίδια ερώτηση, συν μια ακόμα. Θα τη δούμε σε λίγο.

Ακολουθεί ίσως η σημαντικότερη τοποθέτηση που έχει κάνει ποτέ, για το εν λόγω θέμα.

«Μπορεί να μην έχεις ένα παιδί που βγήκε από τον κόλπο σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να τελείς χρέη μητέρα με τα κατοικίδια σου, τους φίλους και τα παιδιά των φίλων σου. Δεν μου αρέσει η πίεση που ασκείται στις γυναίκες. Πως είμαστε αποτυχημένες αν δεν αναπαράξουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με στειρότητα αμφισβητούν την αξία τους ως ανθρώπων. Μπορούμε να είμαστε ολοκληρωμένες, με ή χωρίς παιδιά, με ή χωρίς σύζυγο».

Η Jennifer Aniston έγινε η φωνή για εκατομμύρια γυναίκες που -για τους δικούς τους λόγους- δεν ήθελαν να γίνουν μάνες και μέχρι να εμφανιστεί εκείνη ένιωθαν απέραντη μοναξιά.

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι αυτά που μόλις διάβασες όχι μόνο κάλυψαν τη ψυχή μου, αλλά με βοήθησαν να καταλάβω πως δεν είμαι μόνη. Για χρόνια ζούσα στο πετσί μου το άγχος που είναι ικανοί να σου δημιουργήσουν άνθρωποι που είναι εμποτισμένοι με τις κοινωνικές επιταγές, ανεξάρτητα από το αν σε ξέρουν ή δεν σε ξέρουν, αν τους ρώτησες ή όχι. Πόσο μάλλον, αν σε ενδιαφέρει η άποψη τους ή όχι. Όσοι δεν εννοούν να καταλάβουν πως υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες δεν κάνουν κάτι γιατί πρέπει, αλλά επειδή το έχουν σκεφτεί πολύ ώριμα και έχουν καταλήξει στο ότι μπορούν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια από τις μεγαλύτερες ευθύνες.

Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για γυναίκες με εικόνες και εμπειρίες από παιδικά χρόνια που τις έχουν κάνει εξόχως αυστηρές, ως προς τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να γίνουν μητέρες -προκειμένου να μην ζήσει το παιδί τους ό,τι εκείνες. Συγγνώμη που θα σου χαλάσω το αφήγημα, αλλά δεν υπάρχει πιο σκληρό πράγμα από το να στερείς από τον εαυτό σου το δικαίωμα να ζήσει μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις ανιδιοτελούς αγάπης που υπάρχουν διαθέσιμες. Όσες λοιπόν, το κάνουμε έχουμε τους λόγους μας. Και σίγουρα είμαστε κάτι πολύ πιο σύνθετο από γεροντοκόρες ή παράξενες.

Πίσω στο χωρισμό της με τον Pitt, το παιδί δεν ήταν προτεραιότητα του ζευγαριού -όπως είχαν πει οι φίλοι τους, οι οποίοι είχαν προσθέσει και ότι «ο Brad είχε μια ασαφή επιθυμία, για κάτι που ήταν πιο άμεσο για εκείνη» έλεγαν οι φίλοι τους. Η Aniston επέμενε πως ο χωρισμός ήλθε ως συνέπεια διαφόρων συντελεστών που αλλιώς είχαν εκτιμηθεί και αλλιώς ήταν, στην πραγματικότητα.

«Ό,τι γράψαμε στην ανακοίνωση Τύπου, περί αμοιβαίας αγάπης και διάθεσης να παραμείνουμε φίλοι, είναι αλήθεια», επέμενε. Ομολόγησε ότι είχε περάσει όλα τα στάδια της θλίψης «απλά θα ευχόμουν να μην είχε συμβεί αυτό μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου -με τον καθένα να καταθέτει άποψη για το πώς έγιναν τα πράγματα» και πως πια ένιωθε μόνη, συγχυσμένη και οργισμένη. «Έχω όμως, και μια πολύ καλή υποστηρικτική ομάδα γύρω μου. Επίσης, η ίδια είμαι δυνατή». O χωρισμός και όσα ακολούθησαν, όπως είπε τη βοήθησαν να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας που κουβαλάει έκτοτε. Την προέταξε και μετά το χωρισμό της Με τον Justin Theroux, σύζυγο της από το 2015 έως το 2017. Ο χωρισμός του ήλθε από το πουθενά. Τότε μαζί με το «γιατί δεν έγινες μάνα; Ήταν αυτός ο λόγος που χώρισες;» προέκυψε και το «πότε θα καταφέρεις να κρατήσεις έναν άνδρα;».

Απάντησε στο InStyle το 2018. Είπε πως «υπάρχει πίεση που ασκείται στις γυναίκες, για να αποκτήσουν παιδιά και αν δεν γίνουν μάνες, αντιμετωπίζονται ως χαλασμένα προϊόντα. Ενδεχομένως να μην ήταν ο λόγος που ήλθα σε αυτόν τον πλανήτη να κάνω παιδιά. Ίσως να ήμουν προορισμένη για άλλα πράγματα». Ο γάμος της με τον Theroux επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της μητρότητας, με την ίδια να παραδέχεται ότι «όσα έγιναν με βοήθησαν να καταλάβω πώς καθορίζουμε την αξία μιας γυναίκας με βάση το αν είναι παντρεμένη και μητέρα. Είναι ασύλληπτοι οι πόροι που διατίθενται από τον Τύπο, στην προσπάθεια του να ανακαλύψει αν είμαι έγκυος για δισεκατομμυριοστή φορά, αλλά ποιος μετράει; Όλο αυτό δείχνει τη διαιώνιση της αίσθησης πως οι γυναίκες είναι με κάποιον τρόπο ατελείς, ανεπιτυχείς και δυστυχισμένες αν δεν είναι παντρεμένες με παιδιά. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι μπορούμε να είμαστε ολοκληρωμένες με ή χωρίς σύντροφο, με ή χωρίς παιδιά».

Σε έκθεση που είχε γράψει και είχε δημοσιευθεί στη Huffington Post το 2016 (με τίτλο For the record) είχε διαψεύσει για εκατομμυριοστή φορά φήμη που την ήθελε να κυοφορεί. Είχε πάρει κάποια κιλά και τα media αποφάσισαν πως είχε έλθει η ώρα να γίνει μάνα. Είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν είμαι έγκυος, αλλά μπουχτισμένη με τον εξονυχιστικό έλεγχο στον οποίον υποβάλλομαι και παραπέμπει στα αθλητικά δρώμενα και το body shaming που συμβαίνει υπό το πρόσχημα της δημοσιογραφίας και των celebrity news. Η αντικειμενικοποίηση και ο έλεγχος στα οποία υποβάλλονται οι γυναίκες είναι παράλογος και ανησυχητικός. Ο τρόπος που απεικονίζομαι στα media είναι απλά η αντανάκλαση του πώς βλέπουμε και απεικονίζουμε τις γυναίκες, γενικά σε σύγκριση με ένα διεστραμμένο πρότυπο ομορφιάς».

Είχε τονίσει πως «αν γίνω μητέρα, θα είμαι η πρώτη που θα σας το πει».

Κουράστηκες; Φαντάσου πόσο έχει κουραστεί εκείνη που το Γενάρη του 2019 (μάντεψε;) μίλησε για όλα αυτά και στο Elle . «Zoύμε σε μια κοινωνία που στέλνει μηνύματα στις γυναίκες: μέχρι εκείνη την ηλικία πρέπει να έχεις παντρευτεί. Έως εκείνη πρέπει να έχεις παιδιά. Αυτό είναι παραμύθι. Ένα καλούπι που προσπαθούμε σιγά σιγά να σπάσουμε. Γιατί να θέλουμε το happy ending; Γιατί να μην επικεντρώνουμε στην ευτυχισμένη ύπαρξη; Στην ευτυχισμένη διαδικασία; Όλοι είμαστε διαρκώς σε μια διαδικασία. Αυτό που δείχνει την ευτυχία στη ζωή κάποιου δεν είναι κάποιο ιδανικό που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50. Και δεν έχουμε ακούσει ποτέ αντίστοιχο αφήγημα για τους άνδρες. Ίσως το νόημα της ζωής να μην είναι να φτάσουμε σε κάποιον προορισμό, αλλά το ταξίδι».

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που συντάσσονται με τα πρέπει είπε πως «ενδεχομένως δεν έχουν αντιληφθεί τη δύναμη που έχουν και τη δυνατότητα να επιτύχουν μια αίσθηση εσωτερικής ευτυχίας». Παραδέχθηκε ότι «η ιδέα της μητρότητας μου φαίνεται κάπως τρομακτική, για να πω την αλήθεια. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται για να είναι σύζυγοι και να κάνουν παιδιά. Δεν ξέρω πόσο φυσικά ήλθε αυτό σε εμένα».

Το Φλεβάρη του 2020, σε συζήτηση που είχε με την Sandra Bullock, η τελευταία ρώτησε την Aniston πως βλέπει τον εαυτό της στο μέλλον και τι ήθελε να κάνει, που δεν είχε κάνει ακόμα. Εξήγησε ότι «δεν βλέπω κάπως τον εαυτό μου να κάνει κάτι. Περισσότερο έχω ένα μικρό screenshot στο μυαλό μου, όπου ακούω τον ωκεανό, βλέπω τον ωκεανό, βλέπω γέλια, βλέπω παιδιά να τρέχουν, ακούω τον πάγο να πέφτει στο γυάλινο ποτήρι και μυρίζω καλομαγειρεμένο φαγητό. Αυτό είναι το χαρούμενο στιγμιότυπο που έχω στο μυαλό μου».

Στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Woman’s Day αποκάλυψε πως έχει έναν νέο άνδρα στη ζωή της και ότι ήταν ένας παλιός καλός φίλος, επίσης ηθοποιός: ο Jason Sudeikis. Εκείνη δεν σχολίασε, μολονότι έγινε πάλι ο κακός χαμός, που έσβησε όταν προέκυψε μια φήμη για το γνωστό θέμα. Ναι, της μητρότητας.

Μετά δεκαετίες διαρκών αναφορών στον κόλπο της, αντιλαμβάνεσαι πως έχει δημιουργηθεί μια συνήθεια που όταν δεν τιμάται από τους ρεπόρτερ, εκείνοι παθαίνουν στερητικό σύνδρομο. Κάπως έτσι, διαβάσαμε παντού την Τετάρτη 14/4 πως έχει κινήσει τις διαδικασίες να υιοθετήσει ένα παιδί. Εικάζω πως δεν ήταν πάλι έγκυος, γιατί δεν έχει πάρει κιλά. Φερόταν να το είπε στα Φιλαράκια της, στο reunion που είχαν κάνει. Λίγες ώρες μετά, ο άνθρωπος που έχει για την επικοινωνία με τον Τύπο διέψευσε την πληροφορία.

Την επομένη το όνομα της έγινε πάλι viral. Αυτήν τη φορά μέσω της συνέντευξης του Theroux, με τον οποίον διατήρησε επαφή. Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στο διαζύγιο του με την Aniston, σε συνέντευξη που έδωσε στο Esquire -τον Απρίλη του 2021, ενώ το διαζύγιο βγήκε το 2017. Ξεκαθάρισε πως δεν χώρισαν γιατί δεν συμφωνούσαν αν θα ζήσουν στη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες και ότι ποτέ ένα διαζύγιο δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Εστίασε στο ότι έχουν διατηρήσει επαφές. «Δεν μιλάμε κάθε μέρα, αλλά επικοινωνούμε συχνά μεταξύ μας με FaceTime και γραπτά μηνύματα. Δεν είχαμε δραματικό χωρισμό και αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Ειλικρινά θα πω ότι εκτιμώ απεριόριστα τη φιλία μας. Γελάμε πολύ μεταξύ μας. Έχει απίστευτο χιούμορ. Θα ήταν μεγάλη απώλεια αν δεν είχαμε επαφή -τουλάχιστον για εμένα».

Δεν ξέρω αν κράτησες τα χρόνια που ακούει η Aniston για τον κόλπο της και την αδυναμία της να μείνει με έναν άνδρα. Λες και είναι οι ανθρώπινες σχέσεις το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ή εκείνη διατεθειμένη να διαλύσει ό,τι έχτιζε τόσα χρόνια -μέσω όσων πέρασε- για να μην είναι μόνη. Ή για να γίνει μάνα. Άνθρωπος που έχει ανακαλύψει πως μπορείς να νιώθει καλά, όταν μπορεί να βρει κάτι το θετικό εκεί όπου άλλοι δεν βλέπουν τίποτα, δεν χάνεται ποτέ. Έχει παλέψει και έχει πονέσει πολύ, για να τα καταφέρει να τα βρει με τη ψυχή της. Δεν την πούλησε όταν ήταν μικρότερη και συγχυσμένη, με όσα κυκλοφορούσαν και την αφορούσαν. Θα το κάνει τώρα που ξέρει και ποια είναι και πως δεν χρειάζεται ο ουρανός με τα άστρα, για να είναι ευτυχισμένη;