HOT RIGHT NOW

H Jourdan Dunn έχει πολύ μεγάλο στόμα

Μέχρι να μαζευτούμε όλοι και να της τραγουδήσουμε 'Γιατί έπαψε Naomi να θυμίζει', γνωρίζουμε καλύτερα το μάλλον κορυφαίο μαύρο τοπ μόντελ σήμερα.

Η 16χρονη μαθήτρια Jourdan Dunn ψώνιζε αμέριμνη ρούχα στα Primark του Λονδίνου μια μέρα του 2006, ένα λαγωνικό κορυφαίου agency την εντόπισε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Πολύ πριν κλείσει τα 20, η Dunn έκανε τα απολύτως απαραίτητα (για τη μεγάλη καριέρα) εξώφυλλα στη Vogue και το Elle, ενώ ‘περπάτησε’ για ονόματα όπως η Chanel, ο Alexander McQueen, ο Dior, ο Oscar de la Renta.

Πιο πρόσφατα, η Dunn ήταν το πρόσωπο της καμπάνιας της Rihanna για το River Island, ενώ συμμετείχε και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου δίπλα στην Naomi, , την κόρη του Mick Jagger.

 

Δεν είναι τυχαία η εσωτερική μου πάλη για το αν στον κεντρικό τίτλο θα έπρεπε να χωρέσουν και τα πόδια -ή τουλάχιστον το όνομα- της Naomi Campbell.

 

Αν οι άνθρωποι και δη οι δημοσιογράφοι πεθαίνουμε για κάτι, αυτό είναι οι συγκρίσεις. Ο τάδε είναι ο νέος Μέσι, ο Μέσι είναι ο νέος Μαραντόνα, οι Mumford and Sons είναι οι νέοι Arcade Fire (να αφαιρεθεί ο λόγος από τον κύριο), η Jourdan Dunn είναι η νέα Naomi Campbell. Η Jourdan Dunn που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω, όχι, δεν είναι η νέα Naomi Campbell.

Είναι εξίσου όμορφη (στα μάτια μου είναι ξεκάθαρα πιο όμορφη από την Campbell), έχει επίσης βγάλει μια χαρά λεφτά από το μόντελινγκ, είναι μαύρη, αλλά έχει δύο ριζικές διαφορές από την πάλαι ποτέ βασίλισσα Naomi. Η μία νοιάζει περισσότερο τους ιστορικούς του μόντελινγκ (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ιστορικός του μόντελινγκ) και έχει να κάνει με τη σαφέστατη στροφή του ευρύτερου χώρου του Τοπ Μόντελινγκ μακριά από το μαύρο.

 

Στα χρόνια της Naomi, η κατάσταση είχε πλάκα και λεφτά με τη σέσουλα και πολύ χώρο και boost για ένα μαύρο μοντέλο. Η διαφορετικότητα του μαύρου, αυτό που (κάκιστα) δεν έχουμε συνηθίσει σε μια πασαρέλα, είναι αυτό που πούλαγε τότε.

 

Η άλλη διαφορά επί της αρχής ανάμεσα στα δύο κορίτσια είναι ότι η Jourdan έχει πολύ μεγάλο στόμα. Όχι ανατομικά (αν και δεν το έχουμε ψάξει). Η Naomi ήταν πιο προσεκτική. Η Jourdan λέει με χαρά ατάκες τύπου “Συνήθως με ακυρώνουν από fashion shows επειδή είμαι ‘έγχρωμη’, άρα το να με ακυρώσουν επειδή δεν έχω μεγάλο στήθος δεν είναι τίποτα”. Ε; Τι; Από πού ήρθε αυτό; Από το στόμα της Jourdan στο GQ του περασμένου μήνα. (Στο ΟΝΕΜΑΝ, λατρεμένη Jourdan, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το μικρό γυναικείο στήθος).

 

Με δεδομένο λοιπόν ότι το black momentum έχει πάει περίπατο, η Jourdan δεν είναι και ο πιο σοφός -επαγγελματικά- άνθρωπος στον κόσμο όταν δηλώνει ότι “το καλύτερο πράγμα σχετικά με το μόντελινγκ είναι τα λεφτά”. Η Dunn συνεχίζει να χτίζει προτάσεις σαν την προηγούμενη και με έξτρα όχι καθωσπρέπει δηλώσεις. “Κάθε φορά που το λέω, ο κόσμος νομίζει ότι δεν μου αρέσει ο χώρος της μόδας ή ότι απλά έχω μεγάλο στόμα. Μια χαρά μου αρέσει η μόδα. Αν το να λέω τη γνώμη μου με κάνει αυτομάτως μέλος ενός γκέτο ή ανάγωγη, εντάξει. Θα το δεχτώ”.

(εδώ, το κορίτσι από τη Μ. Βρετανία μας εξηγεί πώς μπορούμε να βγούμε μαζί της)

Στο γενικότερο πλαίσιο του ‘είμαι δύσκολη και σ’ όποιον αρέσει’ εντάσσεται και η κόντρα της 23χρονης Dunn με τη σχεδόν συνομήλικη και επίσης μαύρη τοπ μόντελ Chanel Iman, με την οποία είχαν μοιραστεί ένα εξώφυλλο στην Teen Vogue.

 

Η κόντρα φυσικά και χτίστηκε πάνω στην ελάχιστη ζήτηση για μαύρα μοντέλα, αλλά και στο γεγονός ότι Dunn και Iman ήταν πάντα οι δύο βασικές υποψήφιες για τις ‘καλές’ δουλειές.

Σε μια φανταστική και πολύ εύστοχη παρομοίωση, το GQ αναφέρθηκε στην Jourdan Dunn ωσάν τον Tupac του μόντελινγκ. ‘Αλητεία’, όχι στρογγυλέματα, καμία υποταγή στις επιταγές της βιομηχανίας.

 

Σκύβοντας πάνω από τις φωτογραφίες της Dunn για το περιοδικό, μπορείς να καταλάβεις τέσσερις χιλιάδες πράγματα από μόλις τέσσερις εικόνες. Σε αυτήν που δεν μας κοιτάζει καν, η Dunn είναι τοπ μόντελ με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Σε αυτήν που ένα σακάκι κρέμεται οριακά από πάνω της, είναι ροκ σταρ. Ξεκάθαρα. Είναι η M.I.A. στην πιο εντυπωσιακή εκδοχή που (δεν) φανταστήκαμε ποτέ.

Για τις άλλες δύο, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τις λέξεις. Τις παραχωρούμε στην Dunn. Τα καταφέρνει το ίδιο τέλεια μιλώντας πολύ, λίγο, χωρίς ρούχα, με ρούχα, ποζάροντας, βρίζοντας, κάνοντας το κακό κορίτσι.

(εδώ η Jourdan τα λέει με την Karlie Kloss)

Well Dunn (έλα, ήθελα ώρα να το πω).