WOMEN

H Milla Jovovich ξέρει από βαράτε

Το κορίτσι από την Γαλάζια Λίμνη δουλεύει σαν σκυλί από τότε που ήταν 12 ετών. 10.000 νεκρά ζόμπι μετά, ήρθε η ώρα να την βάλουμε στο Hall of Femme μας.

Τα παιδιά στο σχολείο την έλεγαν κομμούνι. Ο μπαμπάς της είχε ήδη αρχίσει τις απάτες (για τις οποίες αργότερα θα έμπαινε πέντε χρόνια φυλακή). Και η μάνα της, κάτι σαν Μιμή Ντενίση του Ρωσικού θεάτρου, κατέληξε να πλένει τις σκάλες στην έπαυλη του Brian De Palma. Η εξήγηση γιατί η Milla είναι τόσο σκληρό καρύδι, βρίσκεται στο βουνό από παιδικά κόμπλεξ που χρειάστηκε να ξεπεράσει μέχρι να πιάσει το πρώτο όπλο στα χέρια της. 

 

‘Να πας να καθαρίσεις το δωμάτιο μόνη σου. Δεν σου επιτρέπω να μου μιλάς έτσι μετά από 12 ώρες που έχω λιώσει στην δουλειά’.

Αυτό γύρισε και είπε στην ταλαίπωρη μάνα της η Jovovich όταν γύρισε από την πρώτη φωτογράφηση της ζωής της, αυτή για το εξώφυλλο του ιταλικού περιοδικού Lei δια χειρός Herb Ritts.

 

Η πρώτη δηλαδή και τελευταία φορά που φέρθηκε ως ντίβα στην ζωή της (κάτι για το οποίο ακόμη δεν έχει συγχωρέσει τον εαυτό της).

 

Την επόμενη ακριβώς μέρα είδε τις φωτογραφίες ο Richard Avedon και της έκλεισε κατευθείαν το πρώτο της συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων. Η αυγή μιας καριέρας που οδήγησε την Ουκρανικής καταγωγής 13χρονη στα εξώφυλλα των περισσότερων περιοδικών του πλανήτη και, λίγο αργότερα, στην (Επιστροφή στην) Γαλάζια Λίμνη.

Εκεί δηλαδή που την είδαμε (γυμνή) και την λιγουρευτήκαμε για πρώτη φορά. 

 

Τα επόμενα δέκα χρόνια πέρασαν με την Jovovich να προσπαθεί μάταια να μας αποδείξει ότι, πέρα από μοντέλο, είναι επαρκής ως ηθοποιός και ως μουσικός. Τα δυο δηλαδή μεγάλα πάθη της ζωής της. 

Αλλά -με την εξαίρεση του Dazed and Confused και του ρόλου της πόρνης στο He Got Game- ήταν επιεικώς άθλια τόσο στο The Fifth Element, όσο και στο The Story of Joan of Arc. Κάτι στο οποίο συμφώνησαν και τα Χρυσά Βατόμουρα.

 

Κάτι στο οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνούσε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης τους, Luc Besson, αν το συγκεκριμένο διάστημα δεν την είχε ταυτόχρονα απλωμένη στο κρεβάτι του (σ.σ. ήταν ο συζυγός No2). Ναι, όλα τα 174 εκατοστά και τα 21 έτη σλαβικής ομορφιάς της.

 

Όμως η Milla είναι έξυπνο κορίτσι. Και, το 2001, πήρε μια πολύ συνειδητή απόφαση να γίνει Jolie στην θέση της Jolie.

 

 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η δεύτερη καριέρα της ως βασίλισσα του kick ass (σ.σ. το παρατσούκλι που της έδωσε το 2006 το VH1) με τα πέντε Resident Evil και το Ultraviolet. Εκπληρώνοντας το παιδικό της όνειρο να γίνει νίντζα.

 

 

Αν και, το μεγαλύτερο δώρο που της έκανε το Resident Evil είναι ότι της επέτρεψε να γνωρίσει τον τρίτο άντρα της, τον σκηνοθέτη Paul W.S. Anderson, με τον οποίον είναι ακόμη μαζί και έχουν και μια κόρη.

 

Η Jovovich συνεχίζει, στα 37 της, να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα. Προσπαθώντας να εκπληρώσει τον στόχο της, δηλαδή ‘Να κάνω μια καλή ταινία κάθε χρόνο. Και, όταν πεθάνω, να λένε πως είμαι τίμια ως καλλιτέχνης’.

Αυτό που όμως κάνει την Milla ξεχωριστή δεν είναι η εμφανισή της, ούτε η -μέτρια- υποκριτική της ικανότητα. Αλλά η δίψα της για ζωή.

 

Αυτή που βγάζει μάτι αν κρυφοκοιτάξεις μέσα στην κόκκινη Bottega Veneta τσάντα που κουβαλάει παντού μαζί της. Μέσα της θα βρεις πάντα κάτι από Zola, Dickens και Gabriel Garcia Marquez. Μαζί με το τελευταίο τεύχος του New Scientist και του Wired (γιατί είναι 110% nerd, χωρίς να νοιώθει την ανάγκη να το διαφημίσει).

 

Επίσης είναι πλήρως απελευθερωμένη. Όσον αφορά το σώμα της (γδύνεται χωρίς δεύτερη σκέψη), τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις ή το στάτους της ως επώνυμη. Όπως αποδυκνύει -μεταξύ άλλων- το tweet που έκανε όταν την έβγαλαν paparazzi να είναι γυμνή στο Jacuzzi με τον σύζυγό της

 

 

Στο τέλος της ημέρας, η Milla μοιάζει με το γνωστό αρκουδάκι της διαφήμισης (σ.σ. απλά σε version εξελιγμένου sex robot). Με την έννοια ότι δεν σταματά ποτέ. Να ζει, να νοιώθει, να εξελίσσεται. Και κάτι μου λέει ότι, όντως πλέον 37, η επόμενη μετάλλαξή της θα λάβει χώρα πολύ γρήγορα.