instagram.com/miakhalifa
PROFILE

Η επανεφεύρεση της Mia Khalifa

Η Mia Khalifa ξαναγράφει την ιστορία της ζωής της στο TikTok, με τη βοήθεια των 15 εκατομμυρίων ακολούθων της.

Bρισκόμαστε στην εποχή του TikTok. Η απαρχή αυτής της εποχής δε φαίνεται μόνο στις τηλεοπτικές εκπομπές που δημιουργούν ενότητες με βίντεο από την κινεζική πλατφόρμα για να γεμίσουν τον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά στον τρόπο που καθόρισε νέες τάσεις στη δημιουργία περιεχομένου δίνοντας φωνή σε ανθρώπους που θέλησαν να εκφραστούν, να εμπνεύσουν και να εξαπολύσουν τη φαντασία τους.

Η Mia Khalifa δεν είναι καμία χτεσινή, ούτε από τις περσόνες που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο. Ο δημόσιος διασυρμός της, εξαιτίας της τρίμηνης εμπειρίας της με την βιομηχανία του πορνό, σε ηλικία 21 ετών, κρατά από το 2014. Τα έντεκα βίντεο της Khalifa συγκέντρωσαν περισσότερες από 642 εκατομμύρια προβολές στο Pornhub. Αλλά φέτος, στα 27 της, και χάρη στους (αποκαλούμενους) σωτήρες του 2020 – Gen Z και TikTok, με την εκστρατεία #JusticeForMia – η συνείδηση ​​του κοινού και η αφήγηση γύρω από το πρόσωπό της άρχισε να αλλάζει για τα καλά.

«Δεν θα με σκέφτονται πάντα ως pornstar ή ως η πρώην pornstar, μερικοί άνθρωποι απλά θα με γνωρίσουν καλύτερα και αυτό είναι απίστευτο» εξηγεί σε συνέντευξή της στο Dazed. Η Mia Khalifa ανακάλυψε το TikTok τον Ιανουάριο. Η πρώτη δημοσίευση της άγγιξε τις 11,2 εκατομμύρια προβολές. Αμέσως γεννήθηκε μία νέα TikToker.

@miakhalifaHow does this work♬ original sound – Tik Toker

Το TikTok, για τη Mia Khalifa ήταν μια αξιοσημείωτη πράξη αντίστασης που θα αντιπροσώπευε τον ακρογωνιαίο λίθο της προσωπικής της επανεφεύρεσης και της επανασύστάσης της στον κόσμο, ένας αγώνας που κρατούσε εδώ και έξι χρόνια. Με περισσότερους από 14 εκατομμύρια ακόλουθους σε λιγότερο από ένα χρόνο, χρησιμοποιεί τη νέα της πλατφόρμα για να ξετυλίξει τον μίτο του παρελθόντος και να ξαναγράψει την πρώην «κακοφημία» της.

«Η ωριαία μη-επιλεπτική κρίση από την υπενθύμιση της εντύπωσης που έχουν για σένα εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα βασίζεται αποκλειστικά στους χειρότερους, πιο τοξικούς, πιο μη αντιπροσωπευτικούς τρεις μήνες της ζωής σου, όταν ήσουν 21» λέει σε ένα από τα πρώτα βίντεο που ανέβασε στο TikTok.


Η πανδημία ήταν το κλειδί για την ένταξη της Khalifa στο TikTok. Μετά από χρόνια δισταγμού, η Mia ακολούθησε το συρμό. «Ήμουν πάντα διστακτική και απρόθυμη στο να συμμετάσχω (σ.σ. στο TikTok), λόγω του viral Mia Khalifa song και ήμουν απόλυτα πεπεισμένη ότι ολόκληρη η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να μου επιτεθεί, να με μισήσει και να με βάλει κάτω. Νόμιζα ότι όλοι (σ.σ. οι ακόλουθοι) ήταν μέρος ενός αστείου» εξηγεί.

Το viral Mia Khalifa song στο οποίο αναφέρεται, είναι ένα κομμάτι του 2018 από το ντουέτο iLOVEFRiDAY της Ατλάντα. Το καλλιτεχνικό ντουέτο ξεκίνησε την καριέρα του από ένα tweet με φωτογραφίες και ξαφνικά έγινε μια από τις πρώτες τάσεις του TikTok, με περισσότερα από τρία εκατομμύρια βίντεο που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες ενός συνολικού κλιπ που έφτασε τις 112 εκατομμύρια προβολές. Τόσο μεγάλη ήταν η δημοφιλία του δίσκου που κυκλοφόρησε εκ νέου από την Records Co και την Columbia Records, τρεις μήνες μετά την αρχική ανεξάρτητη κυκλοφορία της.

Παρά τον λάθος συναγερμό, το TikTok είναι πλέον ένα μέρος που η Mia Khalifa αποκαλεί σπίτι, βρίσκοντας άνεση και παρηγοριά σε ορισμένες από τις αναπτυσσόμενες κοινότητες και τις διαδικτυακές προκλήσεις (challenges) της εφαρμογής. «Νόμιζα ότι το TikTok ήταν μόνο τραγούδια, χορός και αστεία κλιπ, και μετά, όταν μπήκα εκεί, ο αλγόριθμος με έβαλε σε μια συγκεκριμένη πλευρά του TikTok, όπου ένιωθα σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Δεν είμαι η μόνη πια», λέει με δάκρυα στα μάτια της. Μία τέτοια τάση, το challenge «φάτε μαζί μου (eat with me)» κινητοποίησε τη Mia.

Σε αυτό το challenge, οι δημιουργοί απλώς κάθονται και μοιράζονται ένα γεύμα με το κοινό τους. Ήταν ιδιαίτερα επιδραστικό για όσους αναρρώνουν από διατροφικές διαταραχές, μέσα σε μια χρονιά που οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας κόντευαν να καταρρεύσουν. «Καλώς ήλθατε στο δεν-παραλείπουμε-τα-γεύματα TikTok», είναι η πρώτη φράση της Khalifa στο, εμπνευσμένο από την τάση, βίντεό της, το οποίο προβλήθηκε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια φορές. Ένα από τα κορυφαία σχόλια έχει ως εξής: «Είμαι σε υποτροπή και αυτό με έκανε να νιώθω τόσο ασφαλής».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για τη σημασία της πλατφόρμας σε θέματα όπως και αυτό που ανέπτυξε προηγουμένως, όπως και στη δημιουργία χώρου για περιθωριοποιημένες φωνές σε μια χρονιά που το TikTok ζήτησε συγγνώμη, μετά τις κατηγορίες λογοκρισίας των δημοσιεύσεων του #BlackLivesMatter, η Mia Khalifa απαντά: «Δεν νομίζω ότι αξίζω (σ.σ. να βρίσκομαι σε) μια πλατφόρμα για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό». Οι διαμαρτυρίες λοιπών δημιουργών για την καταπίεση του περιεχομένου τους την έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι «ένα βίντεο του σκύλου που τρώει μια πατάτα εμφανίζεται στον αλγόριθμο, τι γίνεται όμως αν κάνω ντουέτο με έναν δημιουργό που μιλά για κάτι σημαντικό; Εύχομαι ότι ο αλγόριθμος θα το επιλέξει».


Η Khalifa έκανε ακριβώς αυτό στις 19 Ιουνίου (Juneteenth), στην ημέρα που ήταν αφιερωμένη στη χειραφέτηση των σκλαβωμένων ανθρώπων στις ΗΠΑ. Με τη βοήθεια μικρότερων δημιουργών, έστησε βίντεο με ντουετάκια, έχοντας ως λεζάντα «Η πλατφόρμα μου είναι δική σας». Λειτούργησε με 38,5 εκατομμύρια συνδυασμένες προβολές που δημοσιεύτηκαν μέσα σε μια μέρα. Η Mia Khalifa ήταν εμφανώς απούσα από το ίδιο το περιεχόμενο. Ήταν μια άσκηση στο να δώσει βήμα σε φωνές που δεν ακούγονται, χωρίς την εμφάνιση διάσημων καλεσμένων. Σε ένα έτος όπου το «πώς να είσαι σύμμαχος» αναζητήθηκε περισσότερο από το «πώς να είσαι influencer», η κινητοποίηση ταίριαζε στην προσπάθεια της Khalifa.

Καθώς ο Ιούνιος έφτανε προς στο τέλος του, το Justice for Mia, μια εκστρατεία που τροφοδοτήθηκε από millenials και GEN Z, κατέλαβε το TikTok μέσα σε μια νύχτα. Η εκστρατεία ζήτησε την κατάργηση των προηγούμενων βίντεο της Khalifa και την επιστροφή των domain τίτλων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τη BangBros, το στούντιο με το οποίο υπέγραψε συμβόλαιο το 2014, με σκοπό να προσβάλλουν στην υπόληψή της.

Το hashtag #JusticeForMia αυξήθηκε σε 61 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, με συγκεντρώσεις κλήσεων από άλλους δημιουργούς να «εκφοβίσουν το Pornhub, ούτως ώστε να καταργήσουν τα βίντεό της». Μέχρι τον Ιούλιο, οι υπογραφές για το ζήτημα της Khalifa στο Change.org έφτασαν τα 1,5 εκατομμύρια υπογραφών – αυτή τη στιγμή βρίσκονται κοντά στα 1,8 εκατομμύρια.


«Ήταν φοβερό. Βλέποντας τους GEN Z να ανοίγουν τα μάτια τους στην αλήθεια, ήταν αδύνατο να το διαχειριστώ». Συγκινημένη και εμφανώς ευχαριστημένη με την υποστήριξη των θαυμαστών της, η Mia απάντησε με τον μοναδικό τρόπο που γνώριζε: δημιουργώντας βίντεο με στιγμιότυπα των υποστηρικτών της, ως αναγνώριση του αντίκτυπου που είχαν σ’ αυτήν. Το πιο αξιοσημείωτο από τα βίντεό της έχει 23 εκατομμύρια προβολές και περισσότερα από πέντε εκατομμύρια likes.

Ήταν μια καλοδεχούμενη κίνηση που έγινε με τα δικά της λόγια, ενώ μιλούσε ταυτόχρονα τη γλώσσα του Gen Z, μια κίνηση που ενίσχυε τη σχέση της με τα πιο διαδεδομένα δημογραφικά στοιχεία του TikTok. «Ποτέ δεν ένιωσα ότι υπήρχε μια κοινότητα για μένα στο Διαδίκτυο. Και όχι μόνο ως δημιουργός, αλλά για κάποιον, όπως εγώ, που ζητάει συμβουλές και ψάχνει υποστήριξη. (Το TikTok είναι) η μόνη πλατφόρμα που μου δίνει αυτό».

Το «νέο ξεκίνημα που προσπαθώ να δημιουργήσω για τον εαυτό μου τα τελευταία έξι χρόνια» είναι κάτι που η Mia Khalifa πιστώνει στο νεότερο κοινό της, το οποίο αναφέρεται στοργικά από την ίδια ως η οικογένειά της που ήταν «στο TikTok όλη αυτή την ώρα». Με συγκίνηση, η Mia περιγράφει την υποστήριξη που έλαβε από αυτήν τη «νέα γενιά» ως κάτι που «άλλαξε τη ζωή της». Ως αποτέλεσμα, προστατεύει έντονα τους υποστηρικτές της στο TikTok. «Μεγαλώνω αυτούς τους ανθρώπους και τους φροντίζω» λέει με χαμόγελο. «Το να είμαι σε θέση να παρουσιάζω τον εαυτό μου σε ανθρώπους που δεν είναι πλήρως μολυσμένοι από προσδοκίες ή στερεότυπα για μένα, αυτό μου άλλαξε τη ζωή».

Κάποια στιγμή, η δημοσιογράφος την ρώτησε για την καταγωγή της, την παιδική της ηλικία, τους συμβιβασμούς με την ταυτότητά της, καθώς ήταν ένα παιδί με λιβανέζικες ρίζες που μεγάλωσε σε μια «λευκή» περιοχή όπως το Μέριλαντ. «Μεγάλωνα και ήμουν ντροπιασμένη γι’ αυτό και με ενοχλούσε τόσο πολύ, γιατί ήμουν πάντα ο “τρομοκράτης”. Έβαλα την εθνικότητά μου κάτω από το χαλί και προσπάθησα να την κρύψω και να μην την επικαλεστώ ποτέ». Η Mia μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως παιδί το 2001. «Δεν έχω φτάσει στο τέλος, αλλά πάντα αγωνίζομαι με έναν εξωτερικευμένο μισογυνισμό, ένα μίσος για τον εαυτό μου, ένιωθα ότι χρειαζόταν να κουκουλώσω τον εαυτό μου».

Ταυτόχρονα, περιγράφει το Black Lives Matter ως τον καταλύτη που τη βοήθησε να βρει και να ανακτήσει τη δική της ταυτότητα και που την ενέπλεξε στο κίνημα. «(…) αυτό γίνεται για να τους ευχαριστήσουμε που άνοιξαν τα μάτια άλλων ανθρώπων, όπως οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής, για να υψώσουν το ανάστημά τους και να πούνε όχι, αυτό δεν είναι  κανονικότητα, θα φτιάξουμε τη δικιά μας».

Μιλώντας για το παρελθόν της – ένα θέμα που απόφευγε στο παρελθόν – δεν είναι μια αλλαγή που έρχεται εύκολα, αλλά είναι κάτι για το οποίο η Mia συνεχίζει να αγωνίζεται. Αναγνωρίζει τις προσπάθειές της θεραπείας, καθώς διαγνώστηκε με μη – επιληπτική διαταραχή και κρίσεις άγχους. Οι διαγνώσεις την εξόπλισαν όχι μόνο με τις λέξεις «για να περιγράψω αυτό που περνούσα», αλλά και με το όνομα για «κάτι που μπορώ να δουλεύω διαρκώς».

Η Mia Khalifa πραγματοποίησε την πρώτη της συνέντευξη στο YouTube, όπου αναφέρει λεπτομερώς το χρόνο της στο στρατιωτικό οικοτροφείο, τις δυσκολίες της εμφάνισής, τις σχέσεις και τα γεγονότα που την οδήγησαν στον χώρο της βιομηχανίας του πορνό. Τον Σεπτέμβριο του 2019, σε συνέντευξη από τον Stephen Sackur, δήλωσε απλώς: «Το πορνό δεν είναι πραγματικότητα». Η συνέντευξη από τότε έχει προβληθεί περισσότερες από 10 εκατομμύρια φορές. Μετά από αυτό, ήταν «παιδικά βήματα», όπως τα περιγράφει η Μία, να αναδιαμορφώσει τη συζήτηση για το παρελθόν της με τρόπο που «δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό».

Η δημοσιογράφος του Dazed ρώτησε τη Mia αν πιστεύει ότι το πορνό τής έδωσε μια ψευδή αίσθηση ενδυνάμωσης, όταν εισήλθε στον κλάδο στα 21 της. Αντ ‘αυτού, την περιγράφει ως μια «ψευδής αίσθηση επικύρωσης» που «την ερμήνευσε λανθασμένα ως ενδυνάμωση. Ο λόγος που το ξέρω τώρα είναι επειδή έχω κάνει πράγματα που με ενδυναμώνουν. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εδώ τώρα», προσθέτει, «γι ‘αυτό συνεχίζω να κάνω ό, τι κάνω καθημερινά, επειδή έχω ανακτήσει την αυτοπεποίθηση από αυτό και άλλες γυναίκες έχουν ανακτήσει την αυτοπεποίθησή τους από αυτό. Αυτή η επικύρωση από άνδρες, εταιρείες ή άτομα στο Διαδίκτυο, φοβάμαι ότι ωθεί πολλές γυναίκες να πέφτουν στην παγίδα».

Η συζήτηση μεταφέρεται από το TikTok στο OnlyFans, των οποίων τα ποσοστά δημοφιλίας είναι κοινά. Όπως και το TikTok, το OnlyFans έχει κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από 7,5 εκατομμύρια χρήστες σε 85 εκατομμύρια σε διάστημα ενός έτους, ένας από τους οποίους, τον Σεπτέμβριο, ήταν η Mia. «Μου δίνει μεγάλη υπερηφάνεια, είμαι τόσο περήφανη για αυτό που έχω χτίσει εκεί και τι κατάφερα να κάνω εξαιτίας αυτού. Ευγνωμονώ που υπάρχει μια πλατφόρμα όπως το OnlyFans όπου μπορώ να επιλέξω τι θα φοράω και τι θα κάνω και τι θα δημοσιεύω και κανένας άλλος δεν έχει λόγο σε αυτό» λέει η Mia. «Ελπίζω ότι αυτό που κάνω στοχεύει στο να κανονικοποιήσω την σεξουαλική εργασία και πως το να δείχνει κανείς τη σεξουαλική του εργασία είναι ένα φάσμα (σ.σ. της δουλειάς). Κερδίζουμε χρήματα από τα σώματά μας και είναι καλό για εμάς, αυτό σημαίνει σωματική αυτονομία και έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό».

Μετά από ένα μήνα στην πλατφόρμα, η Mia κατάφερε να συγκεντρώσει 100.000 δολάρια, τα οποίο δώρισε στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, συμβάλλοντας μερικώς στην ανάκαμψη της Βηρυτού, μετά την έκρηξη τον Αύγουστο. Για την ιστορία, εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένη από τον Πρόεδρο του Λιβάνου στο Instagram. Ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας του OnlyFans είναι ένα θέμα που συνεχίστηκε στην πλατφόρμα της Mia, όπου φιλοξενεί μηνιαίους εράνους.

Μετά από ένα κυνήγι μαγισσών, το 2020 η Mia Khalifa ξαναγράφει την ιστορία της ζωής της. Και νιώθει κάτι παραπάνω από περήφανη γι’ αυτό.