Vivien Killilea/Getty Images for Paramount Pictures
PROFILE

Η Monica Barbaro είναι ένας ακόμη λόγος να δεις το νέο Top Gun

Η 31χρονη ιταλικής καταγωγής σταρ, που ξεχωρίσαμε ως Phoenix στο πλευρό του Tom Cruise και την οποία προσεχώς θα δούμε στο πλευρό του Schwarzenegger στο Netflix, απέδειξε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο ικανό να τη σταματήσει.

«Το ότι, σε αντίθεση με πολλούς συμπρωταγωνιστές μου, δεν έκανα εμετό ούτε μια φορά». Αυτό δηλώνει σταθερά στις συνεντεύξεις της η πάλαι ποτέ Hot Rachel του UnReal ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της στο πλαίσιο των σούπερ απαιτητικών γυρισμάτων του Top Gun.

Εκεί που -όπως συμβαίνει δηλαδή συνήθως σε ό,τι project έχει τη σφραγίδα του Tom Cruise- τα πάντα είναι όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται.

Για αυτό και όλα τα μέλη του cast βρέθηκαν πίσω από τα πιλοτήρια διαφορετικών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, καταγράφοντας ένα μίνιμουμ 40 ωρών σε πτήσεις και πολλά G έκαστος.

Κάτι που σημαίνει ότι ήταν όντως εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις χωρίς να κάνεις εμετό κάθε φορά. Πόσο μάλλον ούτε μία.

«Θέλω να πιστεύω ότι, αν ξεκινούσε τώρα η Αποκάλυψη και είχα μπροστά μου ένα αεροπλάνο γεμάτο καύσιμα, θα ήξερα τι να κάνω. Αν και προφανώς χρειάζομαι και άλλη εκπαίδευση» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Monica Barbaro.

Μπαλέτο, αυτό το μυστικό όπλο

H αλήθεια είναι ότι η Monica, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στο εξαιρετικό BFA dance program του NYU, είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άντρες (και όλους πιο γνωστούς από εκείνη) συμπρωταγωνιστές της.

Ότι, ακριβώς επειδή είχε στην πλάτη τόσα χρόνια προϋπηρεσίας στο μπαλέτο, έχοντας αναπτύξει υψηλό βαθμό ανοχής στον πόνο αλλά και τη δυνατότητα να στέκεται για ώρες ανάποδα.

«Στο αρχικό σενάριο η Phoenix έμοιαζε περισσότερο με τον τρόπο που οι άντρες νομίζουν ότι είναι οι σκληρές γυναίκες. Υπερβολικά σκληρές, σχεδόν σαν να αντισταθμίζουν το γεγονός ότι είναι γυναίκες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, όπως δηλαδή είναι οι υπέροχες γυναίκες-πιλότοι που γνώρισα».

Μαθαίνοντας να ξεπερνάει τους φόβους της

Για αυτό και για εκείνη το μεγάλο πρόβλημα ήταν περισσότερο η υποβρύχια εκπαίδευση (την έκαναν οι πιλότοι σε περίπτωση κατάρριψης πάνω από θάλασσα).

«Φοβόμουν σαφώς περισσότερο το νερό παρά για το πέταγμα. Έκανα πολλά δικά μου stunts, κρατώντας την αναπνοή μου κάτω από το νερό και κάνοντας γύρους για να δυναμώσω ως κολυμβήτρια και να είμαι πιο άνετη. Μια εμπειρία που με δίδαξε ότι μπορώ να ξεπεράσω κάθε φόβο».

Κατά τα άλλα, τίποτα άλλο δεν έχει έρθει ιδιαίτερα εύκολα για αυτή την αποφασισμένη και δυναμική γυναίκα που αποφάσισε, παίζοντας -στα 12 της- τον ρόλο του μικρού αδελφού Fritz σε μια σχολική παράσταση του Καρυοθραύστη, ότι αυτό θέλει να κάνει στην υπόλοιπη ζωή της.

«Θυμάμαι ότι ένιωθα τόσο ζωντανή, ενθουσιασμένη και έτοιμη να γίνω κάποιος άλλος. Τότε συνειδητοποίησα ότι η υποκριτική ήταν ίσως πιο ενδιαφέρουσα για μένα από τον χορό».

Με όνειρο να πρωταγωνιστήσει σε ένα βρετανικό δράμα

Παρότι ήδη 31 ετών, τα μεγαλύτερά της επιτεύγματα ως τώρα είναι μια αξιοπρεπής τηλεοπτική παρουσία (UnReal, Chicago Justice, Chicago P.D., The Good Cop, Stumptown) που ούτε και ο πιο hardcore φαν της δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα οδηγούσε σε ένα blockbuster ρόλο όπως αυτό του Top Gun.

Ένα ρόλο τον οποίο και προφανώς θεωρούσε ότι δεν έχει καμία ελπίδα να πάρει, για αυτό και έκανε την audition (έφτιαξε ένα self tape στο οποίο φορούσε κανονικά και τη στολή) χωρίς να διατηρεί καμία ελπίδα για το τελικό αποτέλεσμα.

Άσε που, μεγαλώνοντας, δεν θα φανταζόταν ποτέ τον εαυτό της ως action hero. Εκείνη, ενώ έβλεπε ξανά και ξανά τις αγαπημένες της ταινίες (Romy and Michelle’s High School Reunion, Galaxy Quest, Charade και Amélie) ονειρευόταν απλώς να έχει την ευκαιρία να παίξει σε ένα βρετανικό δράμα ή σε κάποια τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων της Jane Austen.

Το μέλλον προμηνύεται λαμπρό

Πλέον το μέλλον της διαγράφεται υπερ-λαμπρο, αφού φιγουράρει στην τηλεοπτική μεταφορά του Army of the Dead, δίπλα στον Arnold Schwarzenegger στην πολυαναμενόμενη σειρά Utap του Netflix και σε δυο ακόμη κινηματογραφικές ταινίες.

Μια skip the line εξέλιξη που έχει κερδίσει με το σπαθί της αφού, ως Phoenix, καταφέρνει να μην είναι ούτε απλά διακοσμητική, ούτε απλά ένα στερεότυπο. Έχει χτίσει δηλαδή, σε όσο χώρο της ήταν διαθέσιμος, έναν χαρακτήρα που πρώτα είναι πιλότος και μετά γυναίκα και όχι το αντίθετο.

«Η Phoenix είναι έξυπνη, κουλ, ικανή. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι δεν είναι απλώς το love interest κάποιου, αλλά ένας χαρακτήρας που στέκεται από μόνος του ως μέλος της ομάδας».

 

Όσον αφορά το ποια είναι η μεγαλύτερη της χαρά ως τώρα, αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο χαρακτήρας της έχει γίνει κούκλα Barbie.

«Είναι το μόνο πράγμα για το οποίο αρνούμαι να είμαι ταπεινή. Είμαι τόσο περήφανη. Το υπέροχο με την όλη κατάσταση είναι ότι με περιέλαβαν πραγματικά στη συζήτηση» δήλωσε δείχνοντας τον ενθουσιασμό της.

Για να συνεχίσει: «Είχα την ευκαιρία να ζητήσω να έχει λιγότερο make up. Επίσης, ξεκίνησε με τελείως διαφορετικό τόνο δέρματος από εμένα -ήταν πολύ πιο ανοιχτή- και είχε διαφορετική σιλουέτα. Πολύ γρήγορα όμως την έκαναν να μοιάζει πιο πολύ με εμένα».