Erica Robin/Instagram
ΚΟΣΜΟΣ

Η παράξενη ιστορία της Πακιστανής υποψήφιας Μις Υφήλιος, Erica Robin

Το μοντέλο από το Πακιστάν είδε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας, μαζί με γερουσιαστές, να διατάσσουν έρευνα εναντίον της. Τι πραγματικά έχει συμβεί;

Είναι μια γυναίκα 24 ετών, μοντέλο, χριστιανή και γεννήθηκε στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις για την Erica Robin η οποία πρόκειται να εκπροσωπήσει το βαθιά συντηρητική χώρα της στα καλλιστεία ομορφιάς Miss Universe καθώς επιλέχθηκε ως Μις Υφήλιος μεταξύ πέντε φιναλίστ σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις Μαλδίβες. Μέχρι εδώ, τίποτα το περίεργο. Μόνο που, όπως ήδη είπαμε, η χώρα της είναι βαθιά συντηρητική και η Erica Robin, μετά την αρχική της χαρά που θα εκπροσωπήσει τη χώρα της, είδε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, μαζί με γερουσιαστή κόμματος να διατάσσουν έρευνα εναντίον της.

Ποιος είναι ο λόγος που η Robin βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στο στόχαστρο; Σύμφωνα με την ίδια, «νιώθω υπέροχα που εκπροσωπώ το Πακιστάν. Αλλά δεν καταλαβαίνω από πού προέρχονται οι αντιδράσεις. Νομίζω ότι είναι αυτή η ιδέα ότι θα παρελάσω με μαγιό σε ένα δωμάτιο γεμάτο άντρες». Είναι όμως αυτός ο πραγματικός λόγος που ο γερουσιαστής Mushtaq Ahmed του κόμματος Jamaat-e-Islami χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την επιλογή της και οι υπηρεσιακός πρωθυπουργός Anwar ul-Haq Kakar διέταξε ακόμη και έρευνα;

Τα άτομα που είναι αντίθετοι στην υποψηφιότητά της, υποστηρίζουν ότι εκπροσωπεί μια χώρα που δε θέλει να εκπροσωπείται, ιδίως όταν τα καλλιστεία ομορφιάς είναι σπάνια στο Πακιστάν ενώ η πλειοψηφία, είναι μουσουλμανική. Η Robin, είναι χριστιανή.

Ο διαγωνισμός Miss Pakistan World, ένας διαγωνισμός για γυναίκες πακιστανικής καταγωγής από όλο τον κόσμο, είναι ίσως ο πιο γνωστός και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Τορόντο το 2002, αλλά μεταφέρθηκε στη Λαχόρη το 2020. Εκτός από το Miss Pakistan World έχουν πραγματοποιηθεί διαγωνισμοί όπως Miss Pakistan Universal, Mrs Pakistan Universal και Miss Trans Pakistan.

Στην 72χρονη ιστορία του διαγωνισμού, το Πακιστάν δεν έχει προτείνει ποτέ εκπρόσωπο για τη Μις Υφήλιος, μέχρι που εμφανίστηκε η Robin. Kατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου επιλογής των καλλιστείων που διεξήχθη μέσω Zoom, της ζητήθηκε να αναφέρει ένα πράγμα που ήθελε να κάνει για τη χώρα της. «Απάντησα ότι θα ήθελα να αλλάξω αυτή τη νοοτροπία ότι το Πακιστάν είναι μια οπισθοδρομική χώρα».

Το παρελθόν στην Ισλαμική Δημοκρατία

«Είμαστε ένα έθνος πολλών αντιφάσεων. Οι γυναίκες και τα άτομα του περιθωρίου μας προκαλούν περισσότερο», δήλωσε στο BBC ο συγγραφέας και σχολιαστής Rafay Mehmood, με έδρα το Καράτσι. «Το Πακιστάν είναι σε γενικές γραμμές ένα αυταρχικό κράτος και αυτό αντανακλάται στις σκληρές πατριαρχικές αξίες που επιτρέπει τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά. Στο παρελθόν, πάντως, το Πακιστάν ήταν διαφορετικό. Πολύ διαφορετικό.

Σε αντίτυπα της εφημερίδας Dawn από τη δεκαετία του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, υπάρχουν διαφημίσεις για καμπαρέ και χορεύτριες έδιναν παραστάσεις σε ένα κλαμπ κοντά στην πρώην οδό Elphinstone στο κέντρο του Καράτσι. Σε αυτά τα νυχτερινά κέντρα σύχναζαν ακτιβιστές, διπλωμάτες, πολιτικοί και αρκετοί νέοι. Το ιστορικό ξενοδοχείο Metropole στο Καράτσι ήταν επίσης αγαπημένο σημείο για παραστάσεις και συναυλίες τζαζ μουσικής.

Όλα αυτά, μέχρι το 1973 όταν το κοινοβούλιο του Πακιστάν δημιούργησε ένα σύνταγμα που ανακήρυξε τη χώρα σε Ισλαμική Δημοκρατία και το Ισλάμ ως κρατική θρησκεία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο στρατιωτικός ηγέτης στρατηγός Zia ul-Haq ανέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zulfikar Ali Bhutto. Αυτό που ακολούθησε τη δεκαετία που ακολούθησε έχει χαρακτηριστεί ως «δρακόντεια φάση» από ακτιβιστές και δικηγόρους, καθώς ο ισλαμικός νόμος επιβλήθηκε και η πακιστανική κοινωνία άλλαξε ριζικά.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο στρατηγός Zia είχε επαναφέρει ακόμη και τη δημόσιο μαστίγωμα για να δείξει τη δέσμευσή του στον ισλαμικό νόμο. Σήμερα, τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ έχουν εξαφανιστεί και το ξενοδοχείο Metropole μοιάζει περισσότερο σαν να κινδυνεύει να καταρρεύσει. Λίγο πιο κάτω στο δρόμο, μια σκελετωμένη δομή αυτού που αρχικά υποτίθεται ότι θα ήταν καζίνο στέκεται εγκαταλελειμμένη.

Η απόφοιτος του λυκείου St Patrick’s και του Government College of Commerce and Economics, Robin, επιμένει ότι δεν έχει κάνει τίποτα κακό. «Δεν παραβιάζω κανέναν νόμο εκπροσωπώντας το Πακιστάν σε μια παγκόσμιο διαγωνισμό. Κάνω ό,τι μπορώ για να εξαλείψω τα όποια στερεότυπα γύρω από αυτό».