Roy Rochlin/Getty Images
WOMEN

Niv Sultan, η πράκτορας της Μοσάντ που αγαπήσαμε

H 29χρονη πρωταγωνίστρια του Tehran της Apple TV+ ήταν ήδη καλή, πριν από τα πρόσφατα «δωρεάν σεμινάρια» από την Glenn Close.

Έχουν περάσει λιγότερα από τέσσερα χρόνια από τότε που η -γέννημα θρέμμα της Ιερουσαλήμ- Niv, έχοντας μόλις ολοκληρώσει τη στρατιωτική της θητεία και τη δραματική σχολή, συνόδευσε έναν φίλο της σε ένα γνωστό πρακτορείο. Περιμένοντας υπομονετικά στο lobby μέχρι εκείνος να καταφέρει να κλείσει συμφωνία με έναν ατζέντη.

Αν και, στην περίπτωσή της, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τελικά αυτά που αρχικά φαίνονται.

«Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι η ιστορία με τον φίλο μου ήταν σύμπτωση. Δεν ήταν! Ήταν μέρος του στρατηγικού σχεδίου μου. Κάθισα εκεί στο λόμπι για ώρες, προσποιούμενη ότι διάβαζα ένα περιοδικό, περιμένοντας κάποιος να με προσέξει. Τελικά, αυτό ακριβώς συνέβη. Σκέψου ότι αυτό είναι το πρακτορείο που έχω ως σήμερα».

Δυστυχώς, η Niv δεν έχει να μοιραστεί μαζί μας κάποια αντίστοιχη καρμική ιστορία για το Tehran (η δεύτερη σεζόν του οποίου μόλις ξεκινά), την κατασκοπική σειρά της Apple TV+ που την μετέτρεψε από μια ακόμη ανερχόμενη ηθοποιό στο Ισραήλ (με προϋπηρεσία σε σειρές τύπου The Stylist) σε διεθνές brand name.

«Είχα πάθει εμμονή με το να πάρω το συγκεκριμένο ρόλο. Σε τέτοιο σημείο που, επειδή φοβόμουν ότι είχα πολύ ανοιχτόχρωμα μαλλιά για Ιρανή, πήγα στην audition με μαύρο σπρέι στα μαλλιά και τα φρύδια μου».

Ο στόχος της δεν ήταν η διασημότητα

Niv Sultan Evan Agostini/Invision/AP

Δεν υπερβάλλω αφού πλέον η Sultan, με το σούπερ εκφραστικό πρόσωπο και την «βγάζει μάτι» ομοιότητα με την Alicia Vikander, και τις γύρες της κάνει σε event επιπέδου Paris Fashion Week και έχει ήδη βρεθεί πρωταγωνίστρια σε μια ακόμη διεθνή παραγωγή.

«Είμαι τόσο ευγνώμων για την παγκόσμια επιτυχία τoυ Tehran και για το γεγονός ότι τόσος κόσμος είδε κάτι για το οποίο δουλέψαμε τόσο σκληρά. Στόχος μου δεν είναι η διασημότητα, αλλά να συνεχίζω να αγγίζω τις καρδιές των ανθρώπων».

Πρόκειται για το σπαγκέτι γουέστερν That Dirty Black Bag του AMC+, με τους Travis Fimmel και Dominic Cooper και γυρίσματα σε Ισπανία, Ιταλία και Μαρόκο, στο οποίο πρωταγωνιστεί ως η πανίσχυρη μαντάμ του οίκου ανοχής.

«Πριν ένα χρόνο, εν μέσω πανδημίας, καθόμουν στο διαμέρισμά μου στο Τελ Αβίβ και έφτιαχνα ένα self-tape για το Τhat Dirty Black Bag. Δυο εβδομάδες μετά βρέθηκα για τα γυρίσματα στην Ιταλία. Εύχομαι και η επόμενη χρονιά να είναι για εμένα τόσο αναπάντεχη και γεμάτη εκπλήξεις».

Μαθαίνοντας στη νομαδική ζωή

To κερασάκι σε μια -τρελή για εκείνη- χρονιά όπου πέρασε σχεδόν ένα χρόνο μακριά από το σπίτι της λόγω γυρισμάτων, μεταξύ των οποίων και κάποιους μήνες στην Αθήνα (όπου και γυρίζεται το Tehran).

Μια νομαδική ζωή στην οποία καλό είναι να συνηθίσει αφού η -όντως εξαιρετική ερμηνεία της ως πράκτορας της Μοσάντ (δυναμική και ταυτόχρονα εύθραστη και ανθρώπινη) – της έχει δικαίως ανοίξει διάπλατα όλες τις πόρτες.

«Στόχος μου να δουλέψω στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και οπουδήποτε αλλού. Αν και, στο τέλος της ημέρας, το μόνο που θέλω είναι ρόλους που θα αποτελούν πρόκληση για εμένα. Θεωρώ ότι πλέον η αγορά είναι πολύ πιο ανοιχτή σε νέα πράγματα και το κοινό είναι πρόθυμο για περισσότερες ιστορίες σε διαφορετικές γλώσσες».

Και όλα ενόψει μιας δεύτερης σεζόν η οποία, σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ πιο έντονη με τους κινδύνους, τα ρίσκα και τη δράση να έχουν μπουσταριστεί στο 11.

Επίσης μια δεύτερη σεζόν με ακόμη πιο διεθνές προφίλ αφού στo cast φιγουράρει και η Glenn Close ως μια Βρετανίδα πράκτορας της Μοσάντ. Η οποία ναι, είναι τόσο ισχυρή και τρομακτική όπως μόνο η «ποτέ δεν ξεπεράσαμε το Fatal Attraction» ξέρει να γίνεται.

«Αποφοίτησα από τη σχολή υποκριτικής πριν από τέσσερα χρόνια και ξαφνικά μου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά,  για 3-4 μήνες, πώς λειτουργεί μια ηθοποιός του βεληνεκούς της. Για μένα ήταν μια μοναδική ευκαιρία».

Και αν κάτι μας έχει αποδείξει η -φρεσκοπαντρεμένη- Niv είναι ότι ξέρει πως να εκμεταλλεύεται κάθε, μα κάθε, ευκαιρία που της παρουσιάζεται.