PUBLI

Η Tyra Banks υπήρξε ο Obama του μόντελινγκ

Δεν ξέρουμε το σκορ της Tyra στα τεστ ευφυίας. Αυτό που ξέρουμε είναι στο Hall of Femme τη στέλνει πρώτα απ' όλα το μυαλό της.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι ακριβώς 12 χρόνια και 4 μήνες μεγαλύτερος από την Tyra Banks. Κι όμως, το πρώην μοντέλο-νυν παντός είδους επιχειρηματίας από το Λος Άντζελες τον έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα σχετικά με το πόσο πρωτοπόρα αποδείχθηκε. Ναι, ο Barack είναι ο πρώτος Αφροαμερικάνος Πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α., αλλά στους αντίστοιχους τομείς ενδιαφερόντων της, η Tyra υπήρξε πολύ πιο μπροστά από τον Πρόεδρο.

Το Hall of Femme ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στην πρώτη Αφροαμερικανή που έγινε εξώφυλλο στο Swimsuit Issue του Sports Illustrated και στο GQ, και που περπάτησε στις πασαρέλες ως μοντέλο της Victoria’s Secret. H Banks θα έμενε στην τεράστια φίρμα, που τείνει να χάσει πια την αίγλη της, από το 1997 μέχρι το 2005.

banks 

Το θέμα δεν είναι ότι η Banks είναι όμορφη. Το θέμα δεν είναι καν ότι στα 11 της ήταν ασχημόπαπο κανονικό (σ.σ. Το καλοκαίρι του ’84, η Banks έχασε 15 κιλά βάρος και πήρε 8 πόντους σε μπόι). Ούτε στη δακρύβρεχτο στόρι των πέντε απορρίψεων που έφαγε από τα πέντε πρώτα πρακτορεία μοντέλων στα οποία απευθύνθηκε ως έφηβη.

 

Το κοφτερό μυαλό και οι ενίοτε bitchy τοποθετήσεις έχουν γεννήσει αρκετούς ‘εχθρούς’ και αντίζηλους εδώ και 25 χρόνια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται στο προσκήνιο. Στο τέλος όμως, η Tyra Banks δεν είναι ούτε κατά διάνοια ένα τυπικό top model.

 

“Το μόντελινγκ δεν ήταν κάτι που ήθελα να κάνω ανέκαθεν. Δεν είναι ότι μεγάλωσα διαβάζοντας περιοδικά θέλοντας να γίνω σαν τα κορίτσια στο εξώφυλλο. Το μόντελινγκ με βρήκε. Ήμουν με το ζόρι 50 κιλά και 2-3 πόντους πιο κοντή απ’ ό,τι τώρα. Ήμουν ανησυχητικά και άσχημα λεπτή και με πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση γιατί δεν μπορούσα να πάρω βάρος με τίποτα”.

 

Λόγια ειλικρινή -γιατί να την αμφισβητήσουμε άλλωστε;- που μπορούν να διαβαστούν και ως προκλητικά, όταν τα λέει ένα κορίτσι προικισμένο με τα πράσινα μάτια, το πρόσωπο και το καραμελένιο χρώμα της Tyra Banks.

Μια γυναίκα σαν κι αυτή δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε έναν μόνο χώρο, ακόμη κι αν στα τέλη των 90s ήταν μια από τις 3-4 βασίλισσες των runways. Το φλερτ της με την τηλεόραση άρχισε νωρίς όταν έπαιξε για επτά επεισόδια στην τέταρτη σεζόν του ‘Πρίγκιπα του Μπελ Ερ’.

 

Στη σειρά έκανε μια παλιά φίλη του Will Smith, ονόματι Jackie Ames, ενώ στην κανονική ζωή, οι δυο τους ήταν ζευγάρι. Επί τη ευκαιρία, μιας και πιάσαμε τα γκομενικά, να σημειώσουμε ότι χρόνια πριν την Heidi Klum, ο Seal αγαπούσε την Tyra (να το δούμε λίγο αυτό με το σουξέ του Seal, έ;), ενώ αφού μεγάλωσε και συνειδητοποίησε ότι δεν θα γλιτώσει με κάποιο μαγικό τρόπο τα 40, η Banks βγαίνει εδώ και μήνες με τον 24χρονο κριτή του σόου της (τυχαίο;) και γνωστό μοντέλο, Robert Evans.

Κατά τ’ άλλα, αμέριστη αγάπη για το ότι συμμετείχε στη βιντεοταινία ‘Love & Basketball’, που έχει απασχολήσει γλυκά αρκετά μεσημέρια Κυριακής τα τελευταία χρόνια.

 

Τη σφαιρική αντίληψη της Banks για τον κόσμο και για το πώς θα γίνεις επιτυχημένος σε αυτόν, πρέπει να βοήθησαν και τα χρόνια που πέρασε στην Ευρώπη ειδικά στο πρώτο μισό των 90s. Η Banks ήταν κλεισμένη για 25 επιδείξεις μέσα σε 7 μέρες στο Fashion Week του Παρισίου το 1991. Αφού έσπασε μερικά ακόμα ρεκόρ, επέστρεψε στην Αμερική και έχτισε την αυτοκρατορία της.

 

Όμορφο είναι σίγουρα το Instagram της Tyra. Για την ακρίβεια είναι ένας λαβύρινθος που δεν έχει έξοδο. Αυτό είναι.

 

Το πώς η Banks μπορεί και κοιτάει σε πέντε γήπεδα ταυτόχρονα αποδεικνύεται από την ενασχόληση της με το συγγραφιλίκι (ήδη το πρώτο μέρος του ‘Modelland’ έγινε best seller) ή με κάτι ‘πλάγιες’ σπουδές στο Harvard.

 

Δεν κάναμε ολόκληρο άρθρο για να υπενθυμίσουμε στα πλήθη ότι η Tyra Banks είναι ελαφρώς ψώνιο. Το σημερινό άρθρο είναι μια δικαίωση της απανταχού πληθωρικής της παρουσίας. Τι νόμιζες; Είναι κουτοί αυτοί οι τύποι στο Time που δεν αφήνουν λίστα με τους ‘Most Influential’ τύπους χωρίς να τη συμπεριλάβουν;

Το μυστικό της Banks είναι οι εξωφρενικοί συνδυασμοί των χρωμάτων πάνω της. Σαφώς είναι όμορφη, σαφώς είναι σέξι, σαφώς διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πιο σέξι 40άρας. Αλλά αυτά τα πράσινα μάτια είναι ικανά να βάλουν λουκέτο σε κολοσσούς των αμερικάνικων media αύριο το πρωί. Για πλάκα.