WOMEN

Το Πουέρτο Ρίκο χρεοκόπησε, οι Πορτορικάνες ποτέ

Mπήκαν και αυτοί στο club της πτώχευσης. Ας δούμε με ποιες πρέπει να 'συσφίξουμε' τους δεσμούς φιλίας μας.

3,5 εκατομμύρια θερμόαιμοι σε ένα τροπικό νησί που ισούται σε έκταση με την Κρήτη και την Χίο μαζί. Υπολόγισε ακόμη ένα εκατομμύριο (από τα πέντε συνολικά που βρίσκονται στις ΗΠΑ) που ζουν στην Νέα Υόρκη και καταλαβαίνεις ότι η φάση είναι ‘το μοναστήρι να’ ναι καλά, και από καλόγριες χίλιες’.

Οι ωραιότερες ολάκερου του σύμπαντος

Πέντε Πορτορικάνες έχουν στεφθεί Miss Universe στα 63 χρόνια του θεσμού. Κάτι που δεν το λες και μικρό κατόρθωμα για μια χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας. Απόδειξη ότι και από DNA τα πάνε καλά και από σχετική ‘τεχνογνωσία’. Ωραιότερη όλων (μέσα και έξω) η Dayanara Torres, Miss Universe 1993, πάλαι ποτέ σύζυγος του Marc Anthony και νυν πρέσβειρα της UNICEF.

 

Mε την 34χρονη Denise Quinones από την ‘σειρά’ του 2001 να ακολουθεί. Ένα κορίτσι που προσπάθησε και κατάφερε μετά να βάλει ένα δαχτυλάκι στο Χόλιγουντ (βλέπε Smallville και κάτι ταινίες τρόμου) πριν καταλήξει σε tele-novelas.

 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως πιο πρόσφατη βράβευση είναι αυτή της καμπυλωτής και σπιρτόζας Zuleyka Rivera πίσω στο 2006. Μιας WAG (ήταν επί χρόνια με τον Jose Juan Barea των Timberwolves) που διαπρέπει στις Μεξικάνικες σαπουνόπερες.

 

Και πρώτη της Marisol Malaret το 1970, με την Deborah Carthy Deu να ακολουθεί, 15 χρόνια αργότερα.

Ειδική μνεία στην -τελειόφοιτη νοσηλευτικής- Monic Marie Pérez Díaz , που μπορεί -το 2013- να μην κέρδισε τον τίτλο, αλλά κέρδισε την αμέριστη προσοχή μας. Αυτή και των Ρώσων θεατών (η τελετή έγινε στην Μόσχα) που την αποθέωσαν.

 

Η πιο διάσημη

Η J Lo, φυσικά. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη. Σωστά; Ο ορισμός της σέξι Πορτορικάνας με τις σωστές καμπύλες και το σωστό ‘γέννημα θρέμμα Νέας Υόρκης’ τσαμπουκά.

 

Αν και, στην πραγματικότητα, η πιο διάσημη από όλες ήταν και παραμένει η εκρηκτική Rita Moreno του West Side Story. Η μοναδική Πορτορικάνα (και Λατίνα εν γένει) που έχει καταφέρει να συμπληρώσει την Αγία Τετράδα, έχοντας κερδίσει Emmy, Grammy, Oscar και Tony. Αξεπέραστη και εντελώς μπροστά από την εποχή της.

 

Από εκεί και πέρα τιμή και δόξα και φόρο τιμής και οφείλουμε και σκοπεύουμε να αποτίσουμε στην πρώην μπαλαρίνα Zoe Saldana (από μπαμπά Δομινικανό και μητέρα Πορτορικάνα).

 

Καθώς επίσης στην Rosario Dawson, στο ευλογημένα μπερδεμένο DNA της οποίας κυριαρχεί το Πορτορικάνο στοιχείο. Αυτή που, αν ήταν στο χέρι μας, θα επιλέγαμε ως επίσημο pin up girl της χώρας, στην λογική που τα Barbados έχουν την Rihanna.

 

Την most famous λίστα μας συμπληρώνει η λαχταριστή Naya Rivera του Glee. Στην οποία συνεχίζουμε να πιστεύουμε, παρόλο που δεν μας έχει δώσει κανένα λόγο εδώ και 1 1/2 χρόνο.

 

Και, τέλος, η 20χρονη Victoria Justice, πάλαι ποτέ πριγκίπισσα της Nickelodeon, πρωταγωνίστρια του Eye Candy και καινούργια καψούρα μας. Ναι, αυτή που μοιάζει εκπληκτικά με την Nina Dobrev.

 

Tα μοντέλα (απλά και super)

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουμε ασχοληθεί πρόσφατα, δηλαδή Κούβα και Κολομβία, το Πουέρτο Ρίκο τα πάει μια χαρά και από supermodel. Ξεκινώντας και τελειώνοντας με την Joan Smalls. Δίμετρη. Επιβλητική. Αέρινη. Και σταθερά στην πρώτη δεκάδα με τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα στην λίστα του Forbes.

 

Και συνεχίζοντας με την προγενέστερή της Talisa Soto, στα 48 της πλέον (και σύζυγος Benjamin Bratt), που υπήρξε μοντέλο, ηθοποιός, Bond Girl (βλέπε Licence to Kill) και εξώφυλλο σε όλες τις Vogue και τα Elle του πλανήτη.

 

Ειδική μνεία στην σικάτη Astrid Muñoz, τύπου Έλενα Κουντουρά κατάσταση φαντάσου. Πρόκειται για την μοναδική Πορτορικάνα στον ‘στάβλο’ της Victoria’s Secret, πίσω στο 1998, που εδώ και χρόνια διαπρέπει ως φωτογράφος.

 

Οι αγαπημένες των αντρών

Δεν είναι ακριβώς μοντέλα, και ας συστήνονται έτσι. Είναι εκείνα τα κορίτσια που μας κάνουν να στεκόμαστε προσοχή όποτε πέφτουμε πάνω της. Ξεκινώντας με την 28χρονη fitness model Melanie Iglesias (κατά το 1/4 Φιλιππινέζα) με το φανατίλα κοινό στα social.

 

Μεγάλη αντίπαλος της οποίας είναι δικαίως η Tamara Sky, η μια και μοναδική Πορτορικάνα Playmate του Αμερικάνικου Playboy τον Αύγουστο του 2007 που πλέον βγάζει το μεροκάματο ως DJ σε party (όπως αυτά των Donald Trump, Pamela Anderson και Jennifer Lopez). Γνωστή, στους φίλους, και ως ‘Η πορτορικάνα Barbie’

 

Ενώ είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβετε αμέσως γιατί η video vixen Brenda Lynn Acevedo θεωρείται ραγδαία και αμετάκλητα ανερχόμενη.

 

Το ίδιο που συμβαίνει και με την Daphne Joy, πρώην cheerleader, πρώην γκόμενα του 50 Cent και νυν βαρβάτο insta-girl.

 

Ειδική μνεία στο μουσικό δίδυμο των Nina Sky που αποτελείται από τις δίδυμες  Nicole και Natalie Albino. Πλέον δεν είναι τζόβενα, αλλά είναι δίδυμες. Οπότε εννοείται πως θα τις συμπεριλαμβάναμε.

 

Οι badass της οθόνης και του ρινγκ

Τα κορίτσια του Πουέρτο Ρίκο ξέρουν από τσαμπουκάδες. Απόδειξη η Michelle Rodriguez (μισή Δομινικανή και μισή Πορτορικάνα) την οποία, πολύ πριν τα Fast and Furious, πρωτογνωρίσαμε στο Girlfight.

 

Απόδειξη δεύτερη η πραγματική αθλήτρια του MMA, Τεξανή Bridgette Batch (η οποία έχει επίσης κάτι ψιλά από Κομάντσι και Αφρική στο αίμα της), που καταφέρνει να διατηρεί και την επιθετικότητα και την θηλυκότητα της.

 

Ενώ ‘badass’, υπό άλλη έννοια, είναι και η Rosie Perez. Γλωσσοκοπάνα και βαρελότο ολκής όπως μας απέδειξε στα Do the Right Thing, White Men Can’t Jump και Fearless (για το οποίο ήταν και υποψήφια για Όσκαρ).

 

Οι ‘ηθοποιός σημαίνει κόμματος’

Μπορεί η Πορτορικάνα θεά της υποκριτικής να ευνοεί καταφανώς τους άντρες (βλέπε Benicio Del Toro, Joaquin Phoenix), ωστόσο εμείς προτιμάμε -για άλλους λόγους- τις λιγότερο ταλαντούχες αλλά περισσότερο καμπυλωτές συμπατριώτισσες τους. Πέρα από τα ‘ξέρει και η θεία μου στο χωριό’ κορίτσια που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να πούμε δυο τρία καλά λόγια για γυναίκες turbo όπως την -42χρονη πλέον- Roselyn Sanchez του Devious Maids που εκπροσωπεί επάξια το San Juan,όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, από το 1994 που ψηφίστηκε Miss American Petite και μετά.

 

Ενώ πορτορικάνικο αίμα κυλάει και στις φλέβες της ‘θα μπορούσα να είναι και μοντέλο’ Daniella Alonso των One Tree Hill, Covert Affairs και Revolution. Ταλαντούχα και συνολικά αξιοπρεπής.

 

Ίδια περίπτωση με την 31χρονη Melonie Diaz που μπορεί να μην μου αρέσει ιδιαίτερα (με την εξαίρεση των χειλιών της), αλλά έχει παίξει σε πολύ καλά και δυνατά πραγματάκια όπως τα Be Kind Rewind, Fruitvale Station και Lords of Dogtown.

 

Την λίστα έρχονται να συμπληρώσουν -ψιλο ‘τιμής ένεκεν’- η Adrienne Bailon (τραγουδίστρια, ηθοποιός και τηλε-παρουσιάστρια) που πρωτογνωρίσαμε ως μέλος των Cheetah Girls και ως γκόμενα του Rob Kardashian, η 36χρονη Aimee Garcia του Dexter, η 20χρονη τραγουδίστρια/ηθοποιός Raquel Castro και η Lymari Nadal (βλέπε φωτό) που θυμάστε ίσως ως σύζυγος του Denzel στο American Gangster.

 

Ενώ κατά 50% Πορτορικάνα είναι και η Aubrey Plaza που προφανώς και είναι σούπερ ταλαντούχα, αλλά όχι αρκετά σέξι (ούτε μετά την ‘επίδοσή’ της στο fappening) για να είναι εντός. Και μιας και πιάσαμε τις κωμικές, ας πούμε ένα καλό λόγο για την 40άρα Alanna Ubach που σίγουρα θυμάστε ως την κατεστραμμένη σύζυγο του ροκ σταρ στο Californication,

 

Οι φιλότιμες ρεπόρτερ

Είναι τόσες πολλές -όλες πρώην εστεμμένες- που δικαίως χρειάζονται την δική τους υποκατηγορία. Πρώτη τη τάξει η 41χρονη Adamari López που ξεκίνησε ως μοντέλο, πήρε προαγωγή σε ηθοποιός σαπουνόπερας στο Μεξικό και πλέον δουλεύει εκεί ως περιζήτητη τηλεπαρουσιάστρια.

 

Την ίδια ακριβώς διαδρομή που ακολούθησε, με 10 χρόνια διαφορά, η 31χρονη Vanessa Claudiο που σε κάνει να μην θέλεις να ξεκολλήσεις το πρόσωπο από την οθόνη.

 

Ενώ δέκα φορές πιο επιτυχημένη είναι η δεύτερης γενιάς Πορτορικάνα Kimberly Guilfoyle, πρώην μοντέλο της Victoria’s Secret με Πορτορικάνα μάνα, που αποτελεί μια από τις συντηρητικές παρουσιάστριες που κάνουν όσους ρεπουμπλικάνους βλέπουν Fox να λιώνουν.

 

Ίδια φάση με την -πιο κυριλέ- Natalie Morales του ΝBC (Πορτορικανο-βραζιλιάνα, παρακαλώ) που είναι παρουσιάστρια του Today στο NBC και εμφανίζεται σε άλλα προγράμματα όπως τα Dateline και Nightly News.

 

Η ‘τιμημένη’ ελληνική παροικία

Kαι όμως υπάρχει. Και διαθέτει φοβερά μάτια. Μιλάμε για την 32χρονη Denise Vasi, γέννημα θρέμμα Brooklyn (με πατέρα Δομινικανό και μητέρα Ελληνοπορτορικανή) που έγινε γνωστή από τo All my Children και η οποία έχει δηλώσει πως στο τραπέζι τους αντιπροσωπεύονταν και τα δυο έθνη, καθώς έτρωγαν π.χ. Ρύζι με φασόλια και φέτα με ελιές και αρνί.

 

Ενώ Πορτορικάνικα γονίδια -από την πλευρά της μητέρας της- διαθέτει και η Ανθή Ανδροτσάκη, σύζυγος του Γιώργου Λιανού. Τέλος Πορτορικάνα είναι και η Μίς Τουρισμός 2012, Έλενα Κωνσταντινίδου , που βρέθηκε να δουλεύει ένα φεγγάρι στην Βουλή.