ORIGINALS

17 χριστουγεννιάτικα πράγματα για τα οποία δεν είχες ιδέα

Το ήξερες ότι υπάρχει γλυκό που έχει πάρει το σχήμα του από το 'J' του Jesus;

Τρία πράγματα θα ήθελα να μάθω αυτές τις γιορτές: α) Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που εκτός από μελομακάρονα αγοράζουν και κουραμπιέδες; Τους δικαιολογώ μόνο αν ισχύει ό,τι με τα προφυλακτικά και τις ασπιρίνες, β) ο άγιος Βασίλης βαστά ζαχαροκάρνο, ζαχαροπλάστη, ή ζαχαροκάντιο ζυμωτή; και γ) γιατί μιλάμε για ‘ρεβεγιόν’ όχι μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Έψαξα σκληρά να βρω απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά τζίφος. Θα γράψω ένα γράμμα στον Άη Βασίλη και θα του ζητάω να μου τις δώσει. Πάντως, ψάχνοντας σχετικά με τα Χριστούγεννα ανακάλυψα 17 άλλα πράγματα που δεν είχα ιδέα ότι σχετίζονται με τη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου.

1> Τα Χριστούγεννα δεν εορτάζονταν πάντα στις 25.12. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε τον τέταρτο αιώνα από την καθολική εκκλησία. Πάντως, σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Χριστός είχε γεννηθεί την άνοιξη.

2> Πολλές από τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις έχουν τις βάσεις τους στα Σατουρνάλια. Παγανιστική γιορτή των Ρωμαίων, που βασίζεται στα Κρόνια των αρχαίων Ελλήνων, ήταν αφιερωμένη στον θεό Κρόνο και κατά τη διάρκειά της ο κόσμος έπινε αλκοόλ, τζόγαρε και αντάλλαζε δώρα.

3> Το χριστουγεννιάτικο δέντρο καθιερώθηκε το 1846. Τότε ο Γερμανός πρίγκιπας Albert το μετέφερε στην Αγγλία όταν παντρεύτηκε την βασίλισσα Βικτώρια. Εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε ένα σκίτσο με τους δυο τους να ποζάρουν μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μάρκετινγκ βασιλικού επιπέδου.

4> Η σχέση των Χριστουγέννων με παγανιστικές γιορτές είχε ως αποτέλεσμα για αιώνες να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Υπήρχαν περιοχές που όχι μόνο δεν εορτάζονταν, αλλά διώκονταν και ποινικά. Για παράδειγμα από το 1659 μέχρι το 1681, όποιος συλλαμβάνονταν να γιορτάζει τα Χριστούγεννα στην Βοστόνη, έπρεπε να πληρώσει 5 σελίνια.

5> Η εικόνα του Άγιου Βασίλη όπως την έχουμε σήμερα στο μυαλό μας δημιουργήθηκε το 1804 σε ένα brainstorming του New York Historical Society. Τα χρώματά του, όμως, ήταν το μπλε, το άσπρο και το πράσινο.

6> Ο Άγιος Βασίλης έγινε για πρώτη φορά κόκκινος σε διαφήμιση της Coca Cola τη δεκαετία του ’30.

7> Ο Ρούντολφ, το ελαφάκι, δημιουργήθηκε από ένα εμπορικό κατάστημα ως μέσο μάρκετινγκ προκειμένου να πουλήσει βιβλία ζωγραφικής σε παιδιά.

8> Το ‘Silent night’ (Άγια Νύχτα) είναι το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έχει ηχογραφηθεί περισσότερες φορές. Υπάρχουν πάνω από 733 εκδοχές του με πνευματικά δικαιώματα.

9> Κάθε Χριστούγεννα η Mariah Carey βγάζει 590.417 ευρώ από τα δικαιώματα για το ‘All I Want For Christmas Is You‘.

10> 15.000 Αμερικανούς στέλνουν τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο στα νοσοκομεία. Βασικές αιτίες είναι οι πτώσεις από σκάλες στην προσπάθειά τους να στολίσουν με φωτάκια ένα χώρο μέχρι καψίματα από την κουζίνα που σχετίζονται με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

11> Ο Άγιος Βασίλης έχει τον δικό του ταχυδρομικό κωδικό. Κάθε χρόνο εκατοντάδες γράμματα με προορισμό τον Άγιο Βασίλη φτάνουν στα ταχυδρομεία. Στον Καναδά του έφτιαξαν δικό του ταχυδρομικό κωδικό. Το H0H 0H0.

12> Το 1551 η συντομογραφία των Χριστουγέννων ήταν Xtemmas. Στη συνέχεια έγινε Xmas.

13> Κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έγινε εκεχειρία ελέω Χριστουγέννων και αντίπαλοι στρατιώτες είπαν τα κάλαντα μεταξύ τους. Συγκεκριμένα Γερμανοί πλησίασαν σημείο όπου είχε στρατοπεδεύσει ομάδα Συμμάχων και τους είπαν τα κάλαντα στα αγγλικά. Ευτυχώς, δεν επρόκειτο για παγίδα. Βρετανοί τους υποδέχτηκαν και αντάλλαξαν τσιγάρα για δώρα. 

14> Το παρακάτω διάσημο γλυκό έχει πάρει το σχήμα του από το ‘J’ του Jesus.

15> Κάποτε τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια ήταν τόσο ακριβά που περισσότερο δίνονταν προς ενοικίαση παρά προς πώληση. Το να είχες δικά σου λαμπιόνια στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν ένδειξη υψηλού status.

16> Δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα είναι η πιο συνηθισμένη περίοδος για να χωρίσει ένα ζευγάρι, λέει έρευνα που διεξήγαγε το Facebook το 2010.

17> Ο κύβος του Ρούμπικ ήταν το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις τα Χριστούγεννα του 2010. Τότε κόστιζε 1.7 ευρώ (570 δρχ).