ORIGINALS

Απ’ το Α ως το Ω: Το αλφαβητάρι του ‘καλού’ φοιτητή

Το 'καλός' δεν είναι τυχαία σε εισαγωγικά. Για μας, καλός φοιτητής είναι αυτός που θα έχει να αφηγείται άπειρες ιστορίες από τα χρόνια του στις σχολές. Τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά.

Οι περισσότεροι θυμόμαστε τα φοιτητικά μας χρόνια με οικτρή νοσταλγία. Όχι ότι πριν και μετά από αυτά, η ζωή είναι χάλια (spoiler alert, η ζωή είναι πάντα μια χαρά), αλλά τα τέσσερα ή πέντε χρόνια που θα περάσεις ως φοιτητής αλήθεια βάζουν τις βάσεις για το μέλλον σου ως άνθρωπος. (Ως επαγγελματίας, το συζητάμε).

Το ΟΝΕΜΑΝ, νιώθοντας την ευθύνη του να αναδείξει το είδος φοιτητή που προκρίνει, έφτιαξε ένα αλφαβητάρι γεμάτο λέξεις-σταθμούς και λέξεις-οδηγούς για την ‘ομαλή’ διεξαγωγή της φοιτητικής ζωής.

Καλό διάβασμα!

Aρχιτεκτονική

Αποτελείται από έξι τμήματα σε όλη τη χώρα. Αυτό της Αθήνας (ΕΜΠ), αυτό της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο), αυτό της Πάτρας, αυτό του Βόλου, αυτός της Ξάνθης και αυτό των Χανίων. Αυτό που θέλουμε να πούμε απ’ την αρχή είναι ότι οι Αρχιτεκτόνισσες είναι παραδοσιακά όμορφα και στιλάτα κορίτσια. Κάνε φιλίες λοιπόν, διεύρυνε τον κύκλο σου.

Βαλίτσες

Θα χρειαστείς μία καλή βαλίτσα και μια τίμια χειραποσκευή. Είτε γιατί πέρασες κάπου μακριά από εκεί που μεγάλωσες, είτε γιατί έγινες φίλος με άτομα από όλη την Ελλάδα, που σε έχουν καλέσει ήδη στα μέρη τους για το επόμενο καλοκαίρι. Γενικότερα, αν δεν ταξιδέψεις ως φοιτητής, φοβάμαι ότι δεν θα ταξιδέψεις ποτέ.

Γυναίκες

Τι είπαμε λίγο πιο πάνω για το ταξίδι; Ε, αν δεν γνωρίσεις γυναίκες ως φοιτητής, φοβάμαι ότι δεν θα γνωρίσεις ποτέ.

Διάβασμα

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά οι πρωτοετείς φοιτητές που από την απόλυτη πίεση των πανελληνίων γνωρίζουν τη Γη της Επαγγελίας, ήτοι το Πρώτο Έτος ως φοιτητές, το διάβασμα πηγαίνει λίγο πίσω. Είναι και κάτι άλλες ευκολίες, όπως τα Students Xclusive πακέτα για το κινητό και τις Students- Xclusive προσφορές για ατέλειωτο σερφάρισμα στο internet και σταθερό τηλέφωνο που κάνουν το διάβασμα να μοιάζει με κακό όνειρο. Αλλά οι εξεταστικές καραδοκούν, άρα όποιος πει ότι δεν θα διαβάσεις πολύ ως φοιτητής, απλά λέει ψέματα. Θα διαβάσεις.

Εράσμους

Το όνειρο κάθε φοιτητή. Η πιο μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει μια υποτροφία και να ταξιδέψει για ένα ή δύο εξάμηνα σε μια ευρωπαϊκή πόλη, από το πολύ Λονδίνο μέχρι το τυχάρπαστο Λουντ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που έχει πάει Εράσμους και δεν συγκαταλέγει την εμπειρία πανεύκολα στις τρεις πιο σπουδαίες της ζωής του. Δεν υπερβάλλει.

Ζάρια

Θα μάθεις πολλά πράγματα ως φοιτητής, ή πάλι όχι. Το σίγουρο είναι ότι θα μάθεις τάβλι, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ.

Ήττες

Κυρίως στο τάβλι. Μπορεί να φέρνει σε παράδεισο, αλλά η φοιτητική ζωή έχει και τις ήττες της, όπως το να κοπείς σε ένα μάθημα με 4, ή να κοπείς σε ένα μάθημα με 1, αν και αυτό θα ‘πρεπε να το περιμένεις.

Θεωρία

Δεν υπάρχει σχολή που να μην έχει στη διδακτέα ύλη ένα πακέτο μαθημάτων γεμάτο θεωρία, χασμουρητά και αμφιθέατρα στα όρια του ύπνου. Δες το θετικά. Γιατί αν δεν το δεις θετικά, θα βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να σε ξυπνήσει ο καθηγητής.

Ιρισμέτοφ

Πετάμε απλά μια ψαγμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή που απασχόλησε τον Παναθηναϊκό για να σου ανακοινώσουμε ότι τα χρόνια που θα περάσεις ως φοιτητής, οι αθλητικές σου γνώσεις θα αρχίσουν να παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις. Η μία κουβέντα θα φέρει την άλλη και εσύ σύντομα θα αναρωτιέσαι γιατί ξέρεις το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Αβελίνο και τον προπονητή τερματοφυλάκων της Μόναχο 1860.

Καφέδες

Πολλοί, πάρα πολλοί, εκατοντάδες. Και παντού.

Λιώσιμο

Συνδυάζεται ιδανικά με τους καφέδες.

Μαραθώνιοι

Δεν είμαστε αυτοί που θα σου προτείνουμε να κάνεις κοπάνα από το πιο βαρετό μάθημα του κόσμου για να αφιερωθείς σε έναν υπερ-μαραθώνιο The Walking Dead ή σε πολλούς μικρούς μαραθώνιους άλλων υπέροχων σειρών. Μη μας χρεώσεις με αυτήν την αυτουργία. Εμείς απλά θα γράψουμε τη μεγάλη αλήθεια. Τα φοιτητικά χρόνια είναι η καλύτερη ευκαιρία για να διαπιστώσεις αν μπορείς να κοντράρεις στα ίσα τον Θοδωρή Δημητρόπουλο μέσα στο γήπεδό του, δηλαδή την αμερικάνικη τηλεόραση.

Νεολαίες

Όσο πιο απολιτίκ εισέλθεις στη φοιτητική σου ζωή, τόσο μεγαλύτερη εντύπωση θα σου κάνουν οι φοιτητικές νεολαίες και οι γλυκύτατοι εκπρόσωποί τους που θα προσπαθήσουν να σε προσηλυτίσουν. Οι κουβέντες σας θα ορίσουν εκ νέου το τι σημαίνει άβολο.

Ξένη γλώσσα

Όπως πολύ εύστοχα έγραφε ο Κωνσταντίνος Αμπατζής στον οδηγό επιβίωσης για πρωτοετείς φοιτητές, το να μάθεις μια έξτρα ξένη γλώσσα στο Πανεπιστήμιο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, που θα μετανιώσεις αν αφήσεις να περάσει χαμένη. Μάθε Ρώσικα, μάθε μια γλώσσα που δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι θες να μάθεις.

Όλοι-οι-καλοί-χωράνε

Όπως θα καταλάβεις νωρίς νωρίς, δεν υπάρχουν όρια στις φοιτητικές παρέες. Είναι φρόνιμο να αφήνεις πάντα δυο καρέκλες κενές όπου και να κάτσετε, γιατί δεν ξέρεις ποιος φίλος φίλου πρώτου ξάδερφου θα έρθει να σας βρει. Το λες και κοινωνικοποίηση.

Πάσο

Αυτό το μαγικό χαρτάκι που κάνει συγκοινωνίες, κινηματογράφους και θέατρα πιο φτηνά.

Ρόλοι

Κάθε φοιτητική και μη παρέα απαρτίζεται από ανθρώπους που, συνήθως ασυνείδητα, παίρνουν ορισμένους ρόλους και δρουν σύμφωνα με αυτούς. Θα είσαι ο leader της παρέας σου ή η ήρεμη δύναμη;

Συνελεύσεις

Εμπειρία ζωής. Το χρωστάς στον εαυτό σου (και όχι στην παράταξη) να παρευρεθείς σε μία.

Τηλέφωνα

Με τα Students Xclusive πακέτα για το κινητό και τις Students Xclusive προσφορές για ατέλειωτο σερφάρισμα στο internet και σταθερό τηλέφωνο μπορείς να απολαμβάνεις ατέλειωτο σερφάρισμα στο σπίτι, στο laptop ή το tablet, χωρίς να επιβαρύνεις το πορτοφόλι σου. Είπαμε, τα λεφτά θα τα χρειαστείς για τους καφέδες.

Ύπνος

Το πιο υποτιμημένο αγαθό της φοιτητικής σου ζωής. Η πρώτη φορά που αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις πια από τα χαράματα για να προλάβεις την προσευχή του σχολείου είναι ίσως από τις πιο βαρυσήμαντες και συγκινητικές στιγμές της ενήλικης ζωής σου.

Φλερτ

Τα είπαμε και στο κεφάλαιο Γυναίκες. Αν όχι τώρα, πότε;

‘Χοροεσπερίδες’

Ένας πολύ διακριτικός τρόπος να κρατηθείς για να μη φωνάξεις ‘Πάρτυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ’.

Ψηστήρι

Αυτό στο οποίο επιδίδονται με περισσή πολιτικάντικη μαεστρία οι κύριοι των παρατάξεων. Θα αναφέρω πάλι τις σοφίες του Αμπατζή και θα πω ότι λίγη Ελβετία δεν έβλαψε κανέναν.

Ωχ, ξέχασα ότι δίνουμε σήμερα

Οι εξεταστικές, όσο τρομακτικές και κουραστικές κι αν μοιάζουν (είναι, δεν τίθεται θέμα), είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο που δεν ξέρεις (αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να περάσεις το μάθημα) και να πιεις με χαρά τον καφέ της επιτυχίας, αφού παραδώσεις την κόλλα σου.