ORIGINALS

Μόνος στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο; Δεν είσαι μόνος…

10 προτάσεις για να ξυπνήσεις από τη θερινή ραστώνη και να απολαύσεις την (άδεια) πόλη σου.

Το φαινόμενο ‘Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα’ είναι πραγματικά μια μάστιγα. Μπορεί να σου τύχει χωρίς να το καταλάβεις, χωρίς να το αντιληφθείς. Μπορεί να σου κόψουν την άδεια ξαφνικά. Φιάσκο. Υπάρχουν και κάποιοι που το προτιμούν – μην τους κρίνεις αυστηρά για τις επιλογές τους. Αν, όμως, ξέμεινες – όπως εμείς – και νιώθεις ξεχασμένος και έρημος στην πόλη, τότε είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε τι να κάνεις και να περάσεις φίνα.

Εντάξει μην κοροϊδευόμαστε θα προτιμούσες να είσαι σε κάποια παραλία, σε κάποιο νησί του Αιγαίου και να πίνεις τα ποτά σου με το μαγιό αλλά σου εγγυώμαι ότι και στην Αθήνα υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις και δεν χρειάζεται να μείνεις στο σπίτι για να βλέπεις ταινίες και να κάνεις μαραθώνιους σειρών. Το πιο σημαντικό, βέβαια, για να περάσεις καλά είναι να μην τσεκάρεις τα social στο κινητό σου.

Που θα πιεις τις ποτάρες σου

ODORI

Άνοιξε λίγο πριν το καλοκαίρι και ήρθε να φέρει ιταλικό αέρα στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται στην καταλληλότερη θέση για να ξεφύγεις, αφού ο πεζόδρομος με τα τραπεζάκια αλλά και η διακόσμηση αλα βοτανικός κήπος θα σε δροσίσουν ακόμα και τις πιο καυτές μέρες του Αυγούστου. Πάρε μία πίτσα που ζέχνει ιταλική φινέτσα και ένα cocktail με vermouth που θα σε στείλει σε ταξίδι στην Ευρώπη με απευθείας εισιτήριο.

MIND THE CUP

You are brew-tiful! ❄

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Angie Nannou (@antzougia) στις

 

Ακόμα και στις διακοπές σου δεν πρέπει να ξεχνάς τον καλό καφέ. Αφού οι διακοπές είναι στην Αθήνα δεν θα πιεις καλύτερο καφέ από αυτό το coffee shop στο Περιστέρι. Μπορείς σίγουρα να το βρεις αφήνοντας την μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ να σε οδηγήσει. Αν θες να κάνεις την αλλαγή τότε ρώτα τους barista για το πιο δροσερό ρόφημα καφέ και για εκείνο που σου ταιριάζει περισσότερο και ίσως να το ερωτευτείς. Τούτο το μαγαζί κρατάει και το βράδυ με όμορφες μουσικές και σίγουρα τον καλύτερο κόσμο της περιοχής και όχι μόνο.

COULEUR LOCALE

Ποτό με θέα την Ακρόπολη είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό όταν είσαι τον Αύγουστο στην Αθήνα. Η απάντηση βρίσκεται σε ένα στενάκι του Μοναστηρακίου όπου θα μπεις, θα ανέβεις στον τρίτο όροφο και θα έχεις carte postale το μνημείο του Παρθενώνα μπροστά σου. Οι θέσεις στην μπάρα μοιάζουν ιδανικές αν θες να γνωρίσεις κι άλλους που οι μοίρα τους έπαιξε σκληρό παιχνίδι και έμειναν στην πόλη τέτοιες μέρες ενώ τα τραπεζάκια περιμετρικά του χώρου είναι τέλεια για ρομαντικό άραγμα. Διαλέγεις και παίρνεις.

RECIPE

Υπάρχουν πολλοί που έχουν συνδυάσει το καλοκαίρι με τις βόλτες στην Κηφισιά. Αν είσαι ένας από αυτούς τότε ο προορισμός που σου ταιριάζει γάντι είναι το Recipe. Ανοιχτό αυτές τις ‘άδειες’ μέρες από τις 18:00 και μετά, είναι έτοιμο να σου προσφέρει cocktails, ποτά και ανεβαστική διάθεση έχοντας τριγύρω σου τον πιο ωραίο κόσμο της περιοχής. Και έχεις ακούσει τι φήμη σέρνουν οι κηφισιώτισσες. Αν δεν ξέρεις, πήγαινε και θα το διαπιστώσεις.

BOLIVAR

Το πιο καλοκαιρινό μαγαζί στην Αθήνα βρίσκεται στον Άλιμο. Ακριβώς πάνω στην παραλία, εκεί που σκάει το κύμα θα ακούσεις τους καλύτερους djs να παίζουν μουσική και θα πιείς δροσερά ποτά. Το σκηνικό είναι φτιαγμένο ώστε να λερώσεις τα πόδια σου με άμμο και να αράξεις το βράδυ με πλαστικό ποτήρι ή μπύρες στις ξαπλώστρες. Και βράδυ να πας, φόρα ένα μαγιό για να είσαι σίγουρος, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει η λιγούρα για μια βουτιά.

Έχει πανσέληνο απόψε

Στις 18 Αυγούστου έχει πανσέληνο και αυτό σημαίνει, εκτός από το ότι πρέπει να κλείσεις το κινητό σου για να μην βλέπεις τι ανεβάζουν οι φίλοι σου από τα νησιά, ότι πρέπει να πας για βόλτα να το απολαύσεις. Ιδανική επιλογή μοιάζει είτε η παραλία είτε η Ακρόπολη. Στην δεύτερη ειδικά εκτός από το ότι αποτελεί τέλειο φόντο πίσω από το ολόγιομο φεγγάρι, έχει στο μουσείο της και αρκετές εκδηλώσεις να την πλαισιώνουν. Άντε σε έφτιαξα πάλι μπαγάσα.

Θερινό σινεμά

Αύγουστος στην Αθήνα χωρίς θερινό σινεμά δεν γίνεται. Αν δεν διαλέξεις κάποιο από τα αγαπημένα σου ιστορικά θερινά στο κέντρο ή κάποιο από τα pop-up που ξεφυτρώνουν σε απίστευτες γωνιές τις πόλης τότε κακό του κεφαλιού σου. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες παίζονται σε θερινά αυτές τις μέρες και το άρωμα του γιασεμιού σε ταξιδεύει σε αξιοζήλευτες αναμνήσεις. Βέβαια δεν έχει σημασία τι ταινία παίζει αλλά η όλη ιεροτελεστία πριν, κατα την διάρκεια και μετά την προβολή σε ένα θερινό σινεμά. Αν δεν ξέρεις σε ποιο να πας τότε τσέκαρε εδώ ποια είχαμε διαλέξει πέρσι. Μην ξεχνάς, βέβαια, το Athens open air festival όπου στις πιο τρελές γωνίες της πόλεις ξεφυτρώνουν υπαίθρια σινεμά με κλασικές ταινίες τις οποίες επιβάλλεται να δεις.

Βόλτα στα Αναφιώτικα

Το νησί με μυρωδιά απο Γιασεμι #jasmine #plaka #athens #instagreece #greece #island

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Dimitris Koupritziotis (@m1k0u) στις

 

Αυτή η βόλτα είναι το απόλυτο must αυτές τις μέρες. Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να την κάνουν από τις αρχές της δεκαετίας του 60’ και απογείωσε την φήμη της στις μέρες μας ο Παπακαλιάτης,. Ο λόγος είναι πολύ απλός και ίδιος με ότι άλλο κάνει υπέροχη την Αθήνα τον Αύγουστο. Δεν είναι γεμάτη κόσμο. Ξεκίνα από το Μοναστηράκι και άρχισε να ανεβαίνεις τα σοκάκια ανάμεσα στο αρχαία που υπάρχουν τριγύρω. Μόλις φτάσεις στην Λυσίου προσπάθησε να αφεθείς σε αυτή την άλλη εποχή που σε ταξιδεύει η γειτονιά. Διάλεξε ένα από τα τραπεζάκια πάνω στα σκαλιά, πάρε τα μεζεδάκια σου, πάρε το ούζο σου και απόλαυσε την όλη εικόνα μπροστά σου. Όσες φορές και αν το έχεις βρίσει επειδή δεν έβρισκες να κάτσεις, ξεπερνιούνται από την αυθεντικότητα που βγάζει τον Αύγουστο αυτή η γειτονιά.

Βόλτα στην Πεντέλη

Follow the signs! #milkshake #gelatococktail #coffee #gelato #morris_brown #morrisbrowngelato #NeaPenteli

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Morris Brown (@morris_brown_gelato) στις

 

Για μερικούς το βόρεια είναι η Κηφισιά και για άλλους το βόρεια είναι η Πεντέλη. Εγώ προτιμώ τους δεύτερους που ξέρουν πολύ καλά να αποφεύγουν τη ζέστη πηγαίνοντας στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου για βόλτα και άραγμα. Στο Coupepe θα βρεις και μια από τις καλύτερες πίτσες που έχεις φάει ενώ στο Morris Brown φτιάχνονται τα πιο νόστιμα, τα πιο γευστικά, τα πιο handmade παγωτά που έχεις δοκιμάσει. Αν έχει πέσει η νύχτα και είσαι σε mood για ποτό τότε διάλεξε μια γεύση sorbet και το αλκοόλ που προτιμάς και έτοιμο το cocktail σου.

Πάρκο Σταύρου Νιάρχου

Έχεις διαβάσει τόσα και έχεις ακούσει άλλα τόσα διθυραμβικά σχόλια για το νέο πάρκο που άνοιξε εκεί που η Συγγρού σκάει στην παραλία. Ότι κι αν σου πω δεν περιγράφεται. Πρέπει να το δεις. Πρέπει και εσύ να μείνεις με το στόμα ανοιχτό και να αναρωτηθείς αν όντως είσαι στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Αν τώρα ψάχνεις αφορμή για να πας, κάθε Παρασκευή γίνονται προβολές στο υπαίθριο σινεμά που έχει στηθεί, με παλιές κλασικές ταινίες. Αν πάλι θες να πας στο άκυρο να ξέρεις ότι είναι ανοιχτό για το κοινό 09:00-22:00 χωρίς είσοδο.