© Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

15 πολύ περίεργα συστατικά που μπαίνουν στο φαγητό

Έχεις φάει πιο αηδιαστικά πράγματα από όσο μπορείς ν' αντέξεις.

Κρεατοφάγοι και vegans βρίσκονται σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος έχει τις πιο παράξενες διατροφικές επιλογές. Αυτός που τρώει σπληνάντερο ή αυτός που τρώει μπιφτέκια από κινόα; Εμείς, δεν θα πάρουμε θέση. Απλώς, θα επισημάνουμε πως ανεξάρτητα από τις διατροφικές μας συνήθειες, όλοι τρώμε σχεδόν καθημερινά ουσίες που δε θα ταΐζαμε ούτε τον εχθρό μας. Είτε είναι vegan είτε κρεατοφάγος.

Γιατί όσο προσεκτικός και να είσαι κάθε φορά που πηγαίνεις στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ, πάντοτε θα υπάρχει μια εταιρεία που θα έχει βάλει στο φαγητό σου λίγες σταγόνες από λιθανθρακόπισσα ή μια ουσία που εκκρίνει ένας αδένας στον πρωκτό του κάστορα.

Παρακάτω θα βρεις τις 15 νοστιμότερες από αυτές:

Καστόριο :’«Μια ουσία από κάστορα μέσα στο φαγητό μου; Σιγά. Εδώ τρώμε ολόκληρα γουρούνια», ίσως σκέφτεσαι. Χμ, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ειδικά όταν το καστόριο δεν προέρχεται από τα πόδια ή το στήθος του κάστορα, αλλά από τον πρωκτό του. Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται για να ενισχύει τη γεύση σε καραμέλες, αλλά κι ως αφροδισιακό.

Βρωμιούχο Κάλιο: Χρησιμοποιείται φουλ στην παρασκευή σάντουιτς, στις ΗΠΑ. Βελτιώνει τη γεύση, ενώ ενισχύει και τη ζύμη. Δύσκολα θα το βρεις σε άλλη χώρα, αφού λόγω τον καρκινογόνων ιδιοτήτων που του αποδίδονται έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη, στον Καναδά, τη Νιγηρία, τη Βραζιλία, το Περού και την Κίνα. Αγαπημένοι Αμερικάνοι.

Λιθανθρακόπισσα: Υπέροχη λέξη για το λεξιλόγιό σου. Όχι, όμως και υπέροχο συστατικό για το φαγητό σου. Η λιθανθρακόπισσα βρίσκεται στην 199η θέση της λίστας των Ηνωμένων Εθνών με τα πιο επικίνδυνα αγαθά και για χρόνια χρησιμοποιούνταν ως χρωστική ουσία στο φαγητό μας. Πάλι καλά που τις περισσότερες χρωστικές τις παίρνουμε πλέον από το πετρέλαιο.

Γομμαλάκα: Όχι δεν πρόκειται για λάθος λέξη. Έτσι τουλάχιστον μεταφράζει το Google Translate το shellac. Την ουσία που παίρνουμε από θηλυκά σκαθάρια και χρησιμοποιούμε σε γλυκά όπως τα Smarties.

Κυστίνη: Αναρωτιέσαι τι είναι αυτό; Και εμείς το ίδιο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται στο ψωμί για την παραγωγή της γλουτένης. Το αηδιαστικό έγκειται στο γεγονός ότι επί δεκαετίες προερχόταν από τα μαλλιά μας, μετά από υδρόλυση. Σήμερα το 80% προέρχεται από τα πούπουλα της πάπιας, οπότε OK, πιο νορμάλ.

Διοξείδιο του πυριτίου: Μερικές φορές χρησιμοποιείται απ’ τα εστιατόρια ως αντιπηκτικό συστατικό στο τσίλι, αλλά όσοι από σας θα έχετε κάνει κάποια προχωρημένα μαθήματα χημείας, μπορεί να θυμάστε το συνηθισμένο του όνομα: ‘άμμος’. Ναι, μας ρίχνουν άμμο στο φαγητό.

πυτιά φαγητό © Ariana Cubillos / AP

Πυτιά: «Έχω φάει εγώ τέτοιο πράμα;». Κι όμως έχεις φάει με τους κουβάδες. Πρόκειται για ένα γαστρικό υγρό που εξάγεται από τον εσωτερικό βλεννογόνο του τέταρτου στομαχιού ενός μικρού μοσχαριού και χρησιμοποιείται στην παραγωγή τυριού. Αυτό το ένζυμο είναι και ο λόγος που σε μερικές χώρες, τα τυριά χωρίζονται σε κατάλληλα για χορτοφάγους και όχι.

Λίπος από μαλλί: Ναι, πάλι με τρίχες ασχολούμαστε. Αυτή η ουσία μαζεύεται από εκκρίσεις που βρίσκονται στο μαλλί των προβάτων και πού λέτε ότι χρησιμοποιείται; Στις τσίχλες, για να τις κάνουν πιο συνεκτικές, να μη διαλύονται όταν τις μασάμε. Πόσο ινσέψιον τελικά το «μασάς σαν κατσίκα»;

Αυξητική ορμόνη βοοειδών: Κάτι δεν πάει καλά με τους Αμερικάνους. Σώπα! Όντως κάτι δεν πάει καλά, αφού καμία χώρα του δυτικού κόσμου δεν επιτρέπει στους κατοίκους της να πίνουν γάλα από αγελάδες που έχουν πάρει αυξητική ορμόνη βοοειδών (RBGH), πλην των ΗΠΑ.

Ζελατίνη: Προέρχεται από το κολλαγόνο του δέρματος και των οστών των ζώων και χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζελεδακίων και γιαουρτιών.

Καρμίνη: Θυμάσαι εκείνο το κατακόκκινο cupcake που καταβρόχθισες τις προάλλες; Ε, καλό είναι να μην το ξαναφάς. Γιατί η καρμίνη, στην οποία οφείλεται το έντονο χρώμα του είναι το παράγωγο που προέρχεται από το βράσιμο χιλιάδων εντόμων μέσα σε αμμωνία. Στον δρόμο που χάραξε το Snowpiercer.

φαγητό © Charlie Riedel / AP

Λίπος αγελάδας: Δεν σου αρέσει το αγνό λίπος που συναντάς στην μπριζόλα; Ε και; Ποιος σου είπε ότι δε θα το φας σε άλλη μορφή; Βασικά το έχεις ήδη φάει πολλές φορές σε κέικ και γκοφρέτες στις οποίες χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τη γεύση τους. Ποτέ μην κρίνεις ένα φαγητό από την εμφάνισή του.

Ταρτραζίνη: Μπορεί να μην πρέπει να κρίνουμε τα φαγητά από την εμφάνιση τους, ωστόσο καλό θα ήταν τα ονόματά τους να μας βάζουν σε υποψίες. Για να μπούμε στο ψητό, υπήρχε περίπτωση ουσία με το όνομα ταρτραζίνη να πηγαίνει στα καλά της; Αν και εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει πως αλλάζει τη συμπεριφορά των ποντικιών, χρησιμοποιείται ως χρωστική στο φαγητό σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Αλγινική προπυλενογλυκόλη: Θα έτρωγες ποτέ τα αντιψυκτικά των αυτοκινήτων και τους αφυγραντήρες των αεροδιαδρόμων; Μη βιαστείς να απαντήσεις. Η αλγινική προπυλενογλυκόλη (Ε405) συστατικό των παραπάνω χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα που έχεις φάει ήδη για την αύξηση του όγκου τους.

BHT: Δεν θέλουμε να σε αγχώσουμε, απλώς ενημερώνουμε πως το BHT ή αλλιώς βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο χρησιμοποιείται στα καύσιμα αεροπλάνου όσο και στα δημητριακά που τρως για πρωινό.

Καλή όρεξη!