OPINIONS

Να τι συμβαίνει στο μυαλό ενός απλού, καθημερινού φασίστα

Ένας πρωινός διάλογος σ' ένα τρόλεϊ μπορεί να φανερώσει ολόκληρη την κοσμοθεωρία ενός ακροδεξιού.

Το περιστατικό, το οποίο περιγράφω παρακάτω συνέβη τον περασμένο Απρίλη. Χωρίς συγκεκριμένο λόγο, αντί να το δημοσιεύσω στο Oneman, περιορίστηκα στο να το ποστάρω στο Facebook. Ίσως να είχα μια μικρή ελπίδα πως η υπόθεση με τους φασίστες θα ξέφτιζε στην πορεία του χρόνου και πως δεν υπήρχε λόγος να τους διαφημίζουμε με οποιοδήποτε τρόπο.

Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όχι μόνο συνεχίζουν να ζουν ανάμεσά μας, αλλά μας υπενθυμίζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση την ύπαρξη τους με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η ανάγνωση του παρακάτω περιστατικού δεν θα κάνει τον κόσμο καλύτερο. Αποτελεί, απλώς, ένα ενδεικτικό συμβάν του τι συμβαίνει στο μυαλό ενός απλού, καθημερινού φασίστα.

***

Κάθε πρωί παίρνω το ’10’ ή το ‘550’ από την Βασιλέως Κωνσταντίνου για να φτάσω στο γραφείο, στη Συγγρού. Σήμερα ήταν η σειρά του ’10’ (τρόλεϊ), το οποίο ήταν σχεδόν άδειο λόγω Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε πήγα και στάθηκα στη μέση, εκεί που βρίσκεται η ‘φυσαρμόνικα’. Ενώ διάβαζα ένα βιβλίο, άκουσα από το μπροστινό μέρος του οχήματος μία γυναικεία φωνή να λέει δυνατά και επιτακτικά σε κάποιον τρίτο: ”Κατέβασε τα πόδια σου”. Δεν έδωσα σημασία. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα συνέχισε: ”Κατέβασέ τα. Δεν μπορείς να τα έχεις εκεί πάνω”.

Κάπου εκεί άρχισε να μου μπαίνει στο μυαλό ότι η γυναίκα συνόδευε κάποιον ηλικιωμένο, ο οποίος είχε πρόβλημα ακοής ή κάποιο παιδί πολύ μικρής ηλικίας. Ώσπου, αμέσως μετά ακολούθησε το γνωστό λογύδριο: ”Γιατί δεν καθόσασταν στη χώρα σας;”, ”α, καταλαβαίνεις κι ελληνικά”,”εμένα δεν θα μου μιλάς στα αγγλικά, εδώ που ήρθες θα μάθεις ελληνικά”. Είναι πολύ σημαντικό το αν και πώς αντιδράσαμε οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, αλλά προσπάθησε να μην σταθείς σε αυτό.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Φιλιππινέζος νεαρός, προφανώς εκείνος στον οποίο φώναζε η γυναίκα, κατευθύνθηκε νευριασμένος προς το πίσω μέρος του οχήματος. Περάσαμε αρκετές στάσεις μέχρι που το τρόλεϊ σταμάτησε στη στάση ‘Συγγρού-Φιξ’. Για όσους δεν γνωρίζουν από την περιοχή, σ’ αυτή τη στάση κατεβαίνουν κάθε φορά πολλοί από τους επιβάτες λόγω της ομώνυμης στάσης του Μετρό, ενώ ακόμα μεγαλύτερος είναι ο αριθμός όσων ανεβαίνουν.

Πρώτη προσπάθησε να κατέβει η γυναίκα που τα είχε βάλει νωρίτερα με τον Φιλιππινέζο. Αν και οι περισσότεροι από όσους ήθελαν ν’ ανέβουν στο τρόλεϊ περίμεναν δεξιά και αριστερά από την πόρτα, προκειμένου να προηγηθούν όσοι ήθελαν να κατέβουν, ένας νεαρός χωρίς σβέρκο, με ξυρισμένο κεφάλι και μαύρο μπουφάν, ανέβηκε πριν εκείνη κατέβει. ”Ανόητε” του φώναξε κι εκείνος της απάντησε, ενώ έτρεχε να προλάβει θέση για να καθίσει: ”Αριστερό σκατό. Θα σε πλακώσω στο ξύλο μωρή καριόλα. Ξύλο θέλετε όλοι οι αριστεροί. Γυναίκες και άντρες”.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak)