OPINIONS

Στέκα στο ανδρικό μαλλί, αυτό το ‘γιατί;’

Η στέκα που κοσμεί το κεφάλι του Gareth Bale στα φιλικά προετοιμασίας της Ρεάλ ήταν 40άρα μπάλα για να μιλήσουμε γι' αυτό το έθιμο.

Δεν θα είμαι αφοριστικός. Δεν θα γράψω ότι κανένας άντρας δεν δικαιούται να φοράει στέκα στα μαλλιά, γιατί πάντα στην εξίσωση θα μπαίνει ένας David Beckham και θα αλλάζει τις ισορροπίες. Ως γνωστόν, ο David Beckham μπορεί να φορέσει κι ένα βάζο στο κεφάλι κι εμείς να είμαστε σχεδόν εντάξει με αυτό.

*ψάχνει φωτογραφία του Beckham με βάζο στο κεφάλι στο google images, δεν βρίσκει*

Η στέκα στα αντρικά μαλλιά δεν είναι πια μόδα. Όταν ήταν μόδα, α) δεν υπήρχε το ΟΝΕΜΑΝ, β) ο πρώτος που την εισήγαγε στο ελληνικό lifestyle -όταν αυτό διήγε τις καλύτερες μέρες του- ήταν ο Κώστας Φραγκολιάς. Και ως γκόμενος της Άννας Βίσση και ως σελέμπριτι-ποδοσφαιριστής των τοπικών πρωταθλημάτων 5×5.

Στα πολύ εμπορικά ποδοσφαιρικά, το hair band (ή Alice band, όπως προτιμούν οι Βρετανοί), εκτός απ’ τον Beckham που έχει το ακαταλόγιστο, φορέθηκε και απ’ τον Cristiano Ronaldo στην εποχή Γιουνάιτεντ. Στα λιγότερο εμπορικά, φορέθηκε κι απ’ τον αληταρά Joey Barton (εδώ να δεις οξύμωρο) και απ’ τον δικό μας Τάσο Κατσιαμπή.

 

Η αλήθεια είναι ότι έχει φορεθεί από πολλούς άλλους, τους οποίους δεν θα προσπαθήσω να αναφέρω, γιατί θα ξεχάσω κάποιον και δε θέλω να παρεξηγηθεί.

Το πρόβλημα με το επαναλανσάρισμα του Alice band (θα το λέω έτσι, είναι ακόμα πιο χάλια) από τον Bale είναι ότι τον γνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τι περισσότεροι απ’ αυτούς που γνωρίζουν κι άρα επηρεάζονται απ’ τον Κώστα Φραγκολιά.

Ξέρω ότι ορισμένοι από σας έχουν φορέσει στέκα -κάποιοι μπορεί να φοράνε αυτή τη στιγμή κιόλας. Ξέρω ότι αυτό που κάνω έχει κόστος. Νιώθω λίγο σαν τον Ρένο Χαραλαμπίδη που ήξερε πως το ειδύλλιο του με τον Σαμαρά θα του κόστιζε πολλούς φαν που κέρδισε με τα ‘Φτηνά Τσιγάρα’.

Αλλά με πνίγει το δίκιο. Και πρωτίστως, θέλω το καλό σας.

Ας φτιάξω μια φανταστική ιστορία για να στηρίξω τη θέση μου. Είναι Σάββατο απόγευμα και μετά από 3,5 χρόνια σχέσης με τη Μαρία, φτάνει η ώρα που θα γνωρίσεις τους γονείς της. (Άργησες κομματάκι). Έχεις άγχος, λες ότι σε πονάει η κοιλιά σου, δεν σε πιστεύει κανείς και τέλος πάντων, έχεις μόλις βγει απ’ το ντους και ετοιμάζεσαι.

(Έχεις δει τον πατέρα της σε φωτογραφίες. Δεν έχει μεγαλώσει με Pink Floyd και Television. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, έχει σπάσει 129 ντουζίνες πιάτα στον Τόλη Βοσκόπουλο. Είναι λίγο καραφλός και πολύ περήφανος για την κοιλιά του).

Ξαναπάμε στο σημείο που έχεις βγει απ’ το μπάνιο και ετοιμάζεσαι, έχοντας τον κυρ-Στέφανο (δεν θα το κάψουμε απόψε) στο μυαλό.

 

Δεν ήθελα να το πάμε στερεοτυπικά, αλλά εσύ το ξεκίνησες.

Σκέψου τις μικρές ‘βρώμικες’ συνήθειες που τονίζουν το ανδρικό εγώ σου. Σκέψου ψησταριές γεμάτες παϊδάκια, σκέψου παπάρες σε χωριάτικες, χεντμπάνγκιν με το ‘Trooper’ των Iron Maiden, σκέψου μια ευθεία πέντε χιλιομέτρων κι εσένα πάνω σε μια Ducati.

Δεν θα ήταν απλά λάθος να βουτήξεις στην ‘καφρίλα’ με μια στέκα στο μαλλί. Δεν θα σου άξιζε να τη ζήσεις.

Από τ’ αδυσώπητα χτυπήματα του μετροσεξουαλισμού στα οποία όλοι έχουμε (εν)δώσει λίγο χώρο από το μαύρο κουτί του ανδρισμού μας, αυτό με τη στέκα είναι το πιο ύπουλο. Άλλοι δοκίμασαν κρέμες, άλλοι άρχισαν να ξυρίζονται παντού και επιμελώς, άλλοι μόνο στο στήθος, άλλοι έβαλαν εσπαντρίγιες.

 

Εκεί είναι που του σπάνε τον τσαμπουκά. Θα τη φορέσει και την επόμενη μέρα για να δείξει ότι δεν τον πτοεί η κριτική, αλλά από μεθαύριο το ημίμακρο μαλλί θα ανεμίζει πάλι αστέκωτο. Και μπράβο.

Βλέπεις, η στέκα δεν ήταν ποτέ γραφτό να είναι εκεί. Εκτός αν δεν έχεις κλείσει τα 14, εκτός αν είσαι ο Beckham, εκτός αν είσαι ο Bale. Εκτός αν θες να μοιάζεις στον Bale, στον ποδοσφαιριστή που έκανε την καρδούλα με τα χέρια τρέντι πανηγυρισμό, καταστρέφοντας στρέμματα στιγμών ποδοσφαιρικής αδρεναλίνης όπως αυτό:

 

Δηλαδή η μέρα που μας ξημερώνει θα έχει Ντι Μαρία με στέκα στα μαλλιά; Κανείς Αργεντινός ή φίλος της Αργεντινής δεν θέλει να το φαντάζεται.

Στα δικά μας πάλι. Επειδή δεν είσαι ποδοσφαιριστής, επειδή και να είσαι, αποκλείεται να δίνει κάποια ομάδα 100 εκατομμύρια ευρώ για να σε αποκτήσει, επειδή φέρνεις τους φίλους σου σε δύσκολη θέση, επειδή καμία εταιρία καλλυντικών δεν ζήτησε το πρόσωπό σου για να διαφημίσει αντρικές κρέμες ενυδάτωσης κι επειδή ο Jesse Pinkman ή ο Hank Moody δε θα μας απογοήτευαν ποτέ έτσι, άσε τη στέκα κάτω.

Εκτός αν πρόκειται να παίξεις αμερικάνικο ή σνούκερ ή γαλλικό.