FATHERHOOD

Ο καλός ο μπαμπάς ξέρει τι να βλέπει το παιδί του στην TV

Γιατί και η καλή τηλεόραση, όταν είσαι γονιός, θέλει τελικά τρόπο, όχι κόπο.

Η απόσταση ανάμεσα στο Fuego της Φουρέιρα και σε στιγμιότυπα από τους νεκρούς λόγω έκρηξης ηφαιστείου (άλλου τύπου ‘fuego’) στη Γουατεμάλα είναι ένα ακριβώς κλικ μακρυά. Την ίδια ακριβώς απόσταση που απέχει δηλαδή το να βλέπει το παιδί αμέριμνο Ήρωες με πυτζάμες ένα Σάββατο στο Disney Junior και, ξαφνικά, να το γυρίσει στις ειδήσεις που δείχνουν εξαθλιωμένα παιδάκια στη Συρία.

Γιατί το περιεχόμενο που είναι ακατάλληλο για τα παιδικά ματάκια του, εκείνο που θα το αφήσει άυπνο επειδή μετά θα έχει εφιάλτες, είναι τρομακτικά εύκολο να πεταχτεί ξαφνικά μπροστά του με ένα ‘στραβοπάτημα’ στο τηλεκοντρόλ. Ένα τηλεκοντρόλ που, αν κρίνω από την επτάχρονη κόρη μου, ξέρει ήδη να χειρίζεται με μεγαλύτερη ‘μαεστρία’ και από τις δυο γιαγιάδες της.

Αυτό, να ξέρεις, είναι πλέον το μεγαλύτερό μου άγχος. Το να μην δει κάτι που δεν πρέπει εξαιτίας μου. Και προβλέπω ότι θα συνεχίσει να είναι μέχρι, τουλάχιστον, να μεγαλώσει η κόρη μου και να μου ανακοινώσει ότι είναι θέλει να πάει σινεμά (βλέπε πρώτο ραντεβού) με κάποιο συμμαθητή της στο σινεμά. Κάτι που, όταν συμβεί, απλώς θα λιποθυμήσω όπως ακριβώς συνέβη με τον ‘συμπάσχω φίλε’ Σάββα στο Σόι μου.

Γιατί η εναλλακτική είναι να μην αφήνεις το παιδί σου να βλέπει καθόλου τηλεόραση ή βιντεάκια σε κινητό και tablet (Κάτι εντελώς ανέφικτο τη σύγχρονη εποχή). Να του κλέψεις το τηλεκοντρόλ. Ή να στέκεσαι μπάστακας δίπλα του κάθε στιγμή που είναι μπροστά σε μια οθόνη.

Βέβαια, ως γνωστόν, για καθετί τι αγχωτικό που προκαλεί η τεχνολογική πρόοδος, έρχεται μια άλλη τεχνολογία, σοφά φτιαγμένη, από γονείς για γονείς που λένε, που έρχεται να σου λύσει τα χέρια.

Στην περίπτωσή μου, πάντως, την υγειά μου την βρήκα μόνο όταν έβαλα το family pack της WIND VISION. Κάτι που έτρεξα να κάνω ακριβώς αμέσως μετά την πρόσφατη παρουσίαση των υπηρεσιών τηλεόρασης WIND VISION στο Σπίτι της 24MEDIΑ όπου ήρθαν οι άνθρωποι και μας τα εξήγησαν, σε 15 mommy bloggers και σε εμένα τον ONEDAD, χαρτί και καλαμάρι.

Την υγειά μου κυριολεκτικά αφού, όταν η κόρη μου βλέπει εφιάλτες από κάτι που είδε, ακόμη και φαινομενικά αθώα πράγματα όπως π.χ. ένα επεισόδιο του ‘Μην αρχίζεις την μουρμούρα’ ή μια ξέμπαρκη γριά που θυμίζει μάγισσα, τότε εκείνη κοιμάται -για να ηρεμήσει- με την μάνα της στο κρεβάτι μας και εμένα μου πιάνεται ελεεινά η πλάτη στον καναπέ στο σαλόνι.

Άρα, όπως καταλαβαίνεις, είχα δυο επιλογές μπροστά μου. Η μια ήταν να αγοράσω ένα πιο βολικό καναπέ. Και η δεύτερη, η πιο οικονομική (βλέπε 9,90 ευρώ το μήνα)-γιατί έχει και αυτό τη σημασία του, να αναθέσω σε κάποιον άλλο τον ρόλο του curator του τηλεοπτικού περιεχομένου που μπορεί να δει η κόρη μου.

Αυτό ακριβώς που έκανα καθώς η WIND VISION, πέρα από το γεγονός ότι σου μετατρέπει κάθε τηλεόραση, όσο ‘σαράβαλο’ και αν είναι, σε smart (το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις τηλεόραση με υποδοχή HDMI και Internet Σταθερής WIND), φροντίζει ώστε το παιδί να μην μπορεί να δει κανένα κανάλι που έχει πρόγραμμα με rating πάνω από την ηλικία του.

Ουσιαστικά δηλαδή εσύ αγοράζεις το μικρό κομψό κουτάκι, το βάζεις στη μπρίζα και ορίζεις ποια είναι τα κατάλληλα προγράμματα που θα προβάλλονται ελευθέρα, χωρίς να είναι κλειδωμένα, με βάση την ηλικία του παιδιού. Το παιδί έχει αυτόματα και το δικό του προφίλ στο Netflix (ναι, ξέχασα να σου πω. Παίρνεις και 6 μήνες δώρο Netflix. Μιλάμε για τέτοια λαρτζιά οι άνθρωποι).

Σκέψου ότι μιλάμε για πάνω από 60 συνδρομητικά κανάλια, μεταξύ των οποίων έξι ‘καθαρόαιμα’ παιδικά (Disney Channel, Disney Junior, Disney XD, Nichelodeon, Smile, Baby tv), που καλύπτουν όλες τις ηλικίες από βρέφος μέχρι έφηβος / η, καθώς επίσης μια ντουζίνα ακόμη που γουστάρουν τα παιδιά όπως π.χ. τo NAT GEO WILD με τα ζώα με το οποίο τρώνε κόλλημα τα αγοράκια και τα διάφορα μουσικά (ΜΤV Hits, MTV Live HD, VH+1, MTV Rocks) με τα οποία παθιάζονται τα κοριτσάκια που ονειρεύονται να γίνουν ποπ σταρ.
 

Αν, τώρα, εσύ θέλεις να θυμηθείς τις ‘παλαιολιθικές’ μέρες που πήγαινες στο βιντεοκλάμπ, μπαίνεις στο Google Play Movies, που έχει όλες τις τελευταίες κυκλοφορίες (γενικώς και συγκεκριμένα από παιδικές ταινίες), και νοικιάζεις ή αγοράζεις όποια θέλεις.

Βέβαια, όπως ίσως ήδη κατάλαβες, αφού μέσω WIND VISION μπαίνεις στο Google Play, εκείνο που θα καταλήξεις να ‘λιώνεις’ (μόνος σου ή μαζί με το παιδί σου-γιατί ο gamer ποτέ δεν μεγαλώνει, απλώς για λίγο ξαποσταίνει) είναι τα παιχνίδια που έχει και τα οποία μπορείς να παίξεις είτε μέσω τηλεκοντρόλ είτε συνδέοντας Bluetooth gamepad με τον αποκωδικοποιητή της WIND VISION. Εκεί που επίσης μπορείς να φορτώσεις, αν επιθυμείς, και κάποιο σκληρό δίσκο.
 

Το πιο σημαντικό από όλα όμως (πέρα από τους 6 μήνες δωρεάν Netflix) ξέρεις τελικά ποιο είναι; Η μοναδική δυνατότητα που σου δίνει η WIND VISION να μοιραστείς πράγματα ως οικογένεια όπως π.χ. βίντεο και φωτό από τις διακοπές σας, το οποίο με ένα κλικ προβάλλεται -από το κινητό σου ή το tablet- στην οθόνη της τηλεόρασης. Κάτι που κάνει τα παιδιά να πέφτουν εγγυημένα σε παραλήρημα χαράς.

Αλλά, ταυτόχρονα, κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να απολαμβάνει το περιεχόμενο που γουστάρει. Και μάλιστα ταυτόχρονα. Την ίδια ώρα εσύ βλέπεις κάτι στην τηλεόραση (όπως αθλητικά από τα κανάλια Novasports που είναι διαθέσιμα στο Full Pack) το παιδί μπορεί να παρακολουθεί κάτι διαφορετικό στο tablet και η γυναίκα σου κάτι άλλο στο κινητό της. Όπως π.χ. την αγαπημένη της σειρά στο FΟΧ life, το τελευταίο επεισόδιο της οποίας έχασε αλλά δεν πειράζει (σ.σ. έχεις την δυνατότητα catch up σε οποιαδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει προβληθεί μέχρι και επτά μέρες πριν).

Εννοείται πως όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο μέσα στο σπίτι. Όλα αυτά τα υπέροχα τηλεοπτικά καλούδια τα απολαμβάνεις, εσύ και τα παιδιά σου, όπου και να βρίσκεστε αυτό το καλοκαίρι, αρκεί να έχεις 3G σήμα ή 4G.

Από την πλέον απομονωμένη παραλία στη Δονούσα μέχρι στο δωμάτιο του all inclusive ξενοδοχείου στο Γύθειο. Εκτός και αν τα δικά σου παιδιά, σε αντίθεση με τα δικά μου, δεν ΑΠΑΙΤΟΥΝ να δουν στις διακοπές ακριβώς τα ίδια πράγματα που τα βοηθούν να χαλαρώσουν και στο σπίτι. Ή, με άλλα λόγια, α ρε,  Μίκυ Μάους/ Σκρουτζ / πιτζαμοήρωες προβλέπω να ταξιδεύετε μαζί μας σε όλη την Ελλάδα φέτος.