FOOD & DRINK

Για να γίνεις expert στον καφέ πρέπει πρώτα να μάθεις τα βασικά

Το 'ταξίδι' του διαγωνισμού Nespresso Coffee Expert με προορισμό την Βραζιλία ξεκίνησε και εμείς παρακολουθήσαμε από κοντά το πρώτο σεμινάριο το οποίο μας έμαθε πράγματα για τον καφέ που δεν φανταζόμασταν

Ξυπνάς το πρωί, ανοίγεις τα μάτια σου. Πηγαίνεις στην κουζίνα και διαλέγεις κάψουλα. Αρκεί μόνο το χρώμα αφού τις έχεις μάθει απ’ έξω πιά. Βάζεις νερό στην μηχανή, τοποθετείς την κάψουλα στην θέση της και πατάς το κουμπί. Με μισοανοιγμένα μάτια βλέπεις τον καφέ να αρχίζει να τρέχει στο φλιτζάνι σου και εκείνη την στιγμή σου έρχονται στο μυαλό όσα έμαθες για το συναρπαστικό ταξίδι που διανύει ο καφές από την φάρμα μέχρι την δικιά σου κάψουλα Nespresso.

H νέα πρωτοβουλία της Nespresso, ο διαγωνισμός Nespresso Coffee Expert, στοχεύει στο να φέρει τον κόσμο ακόμα πιο κοντά στον αγαπημένο του καφέ αλλά και να ανακαλύψει ανάμεσα στους τόσους χιλιάδες λάτρεις του καφέ, τον επόμενο Coffee Expert της Nespresso. Και αυτό ακριβώς ήταν το όνομα του πρώτου σεμιναρίου το οποίο παρακολουθήσαμε μαζί με τους τριάντα εκλεκτούς που έδωσαν τις περισσότερες σωστές απαντήσεις στο online ερωτηματολόγιο που είχε δημιουργήσει η Nespresso. Σου μίλησε ο Χρήστος για αυτό το ερωτηματολόγιο και έχει απόλυτο δίκιο. Μερικά πράγματα νομίζεις ότι τα ξέρεις επειδή τα χρησιμοποιείς-καταναλώνεις κάθε μέρα αλλά στην πραγματικότητα βλέπεις ότι πίσω από το δέντρο υπάρχει ένα ολόκληρο δάσος το οποίο αγνοούσες.

Σε ένα τέτοιο δάσος, σε μία τέτοια φάρμα καφέ θέλει να μας ταξιδέψει η Nespresso. Όχι όλους μας αλλά ένας θα είναι τυχερός αφού από αυτή την διαδικασία θα αναδειχθεί ο πιο ικανός, ο πιο coffee geek και θα ταξιδέψει στην Βραζιλία σε μια από τις φάρμες από τις οποίες προμηθεύεται καφέ η Nespresso για να φτιάξει τα χαρμάνια της.

Το πρώτο σεμινάριο με τίτλο “Coffee fundamentals training” ήθελε να κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Να μας μάθει και να μας εκπαιδεύσει στα βασικά κομμάτια της πορείας του καφέ από την φάρμα όπου καλλιεργείται, στην κάψουλα που τοποθετούμε στην μηχανή Nespresso. Καθίσαμε ανα δύο στον ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση χώρο του Loft στην Καπνικαρέα και μπροστά μας είχαμε μια μηχανή Nespresso και μερικές κάψουλες διαφορετικών ποικιλιών. Στο βάθος όρθιος μας μιλούσε ο Μιχάλης Καφατσάκης, coffee ambassador της Nespresso.

Το σεμινάριο διήρκεσε 4 ώρες. Σου φαίνονται πολλές ε; Κι όμως δεν καταλάβαμε πως πέρασε η ώρα αφού συνέχεια οι πληροφορίες που μας μετέφερε ο Μιχάλης ήταν τόσο ενδιαφέρουσες και συνάμα άγνωστες για ένα προιόν που το καταναλώνουμε χρόνια επι καθημερινής βάσης. Πού καλλιεργείται, ποιες ποικιλίες υπάρχουν, ποιες οι διαφορές τους και που οφείλονται. Σε κάθε σκέλος φτιάχναμε την δικιά μας κούπα και δοκιμάζαμε, συζητάγαμε και στο τέλος έβγαζε ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα γεύσης, όσφρησης. Μία διαδικασία μαγική για έναν καρπό που φαίνεται απλός αλλά στην ουσία είναι τόσο περίπλοκος.

Ήξερες ότι ο καφές καλλιεργείται μόνο σε χώρες ανάμεσα στον τροπικό του Καρκίνου και τον τροπικό του Αιγόκερου; Ήξερες ότι κάθε χώρα ακόμα και στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος προσφέρει διαφορετικές επιγεύσεις ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους της; Ήξερες ότι ανάλογα με την διάρκεια και την θερμοκρασία καβουρδίσματος αλλάζει η τελική γεύση του καφέ; Ήξερες ότι η Nespresso προσφέρει την φρεσκάδα του καφέ σα να αλέστηκε εκείνη ακριβώς την στιγμή; Ισως αυτό να το ήξερες γιατί είναι και ο λόγος που έχεις επιλέξει την Nespresso για τον καθημερινό σου καφέ είτε στο σπίτι είτε στην δουλειά. Εμείς πάντως όλα αυτά τα μάθαμε μέσα από το Coffee Expert και πραγματικα μας εντυπωσίασε.

Μόλις τέλειωσε το σεμινάριο απαντήσαμε σε κάποιες ερωτήσεις για όσα μάθαμε. Εμείς την ίδια ώρα μιλήσαμε με τον Μιχάλη ο οποίος μας περιέγραψε την δικιά του εμπειρία από το ταξίδι του στις φάρμες από όπου προμηθεύεται καφέ η Nespresso για τα χαρμάνια της “Αυτό το ταξίδι ήταν μαγικό. Αυτό που θα δει όποιος πάει είναι μοναδικό, είναι μια εμπειρία ζωής. Θα γνωρίσεις τον παραγωγό που είναι αγνός και το αγαπάει αυτό που κάνει, το μοχθεί, το πιστεύει. Θα του μιλήσεις και θα σου πει την αλήθεια του. Σε όποια χώρα που παράγει καφέ κι αν πας  θα μαγευτείς με τα χρώματα και από το πόσο οικείο αλλά και εξωτικό είναι αυτό που έχεις μπροστά σου. Μετά από το ταξίδι που έκανα και είχα αυτή την εμπειρία νιώθω ότι δεν θα ξαναζήσω κάτι τέτοιο”.

 

Μαθαίνοντας τα μυστικά του καφέ από την παραγωγή μέχρι την κούπα μας, με σκοπό να γίνουμε #nespressocoffeeexpert

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oneman.gr (@onemangr) στις

Τον ρωτήσαμε και για το σεμινάριο και για το πως είναι να μιλάει για τον καφέ και τα μυστικά του “Επειδή είμαστε πολύ μακριά από τις φυτείες στις χώρες παραγωγής του καφέ, προσπαθώ μέσα από τις εικόνες, τις γεύσεις και τα αρώματα να περάσω μια ιστορία στον κόσμο, να τραβήξω το ενδιαφέρον του. Στόχος μου στο σεμινάριο είναι να μεταφέρω το πνεύμα του ταξιδιού του καφέ από τον κόκκο στο φλιτζάνι”. Και πραγματικά μας τράβηξε το ενδιαφέρον με όσα είπε και περιέγραψε μέσα από το πρώτο σεμινάριο του Nespresso Coffee Expert.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία και πραγματικά είναι εκπληκτικό το πόσες άγνωστες πτυχές κρύβει αυτό το “ταξίδι” του καφέ. Πως ξεκινάει σαν ένα τροπικό δέντρο, πως μεταμορφώνεται σε κατακόκκινο κεράσι για να καταλήξει μετά από διαφορετικές επεξεργασίες και δρόμους στην κάψουλά μας ώστε να ευχαριστηθούμε φρέσκο και υψηλής ποιότητας καφέ από τις καλύτερες φάρμες του κόσμου. Ανυπομονούμε για το δεύτερο σεμινάριο στο οποίο θα δοκιμάσουμε διαφορετικά χαρμάνια Nespresso και θα φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στον μεγάλο τελικό που θα αναδείξει ποιος θα πάει στην Βραζιλία.