© iStock
ΤΑΞΙΔΙ

Γιατί το φαγητό είναι συνήθως άνοστο στα αεροπλάνα

Από ότι φαίνεται, ο λόγος δεν είναι ότι οι αεροπορικές μας αντιπαθούν.

Ας το παραδεχτούμε: Το φαγητό που μας προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες κατά τη διάρκεια των πτήσεων εξωτερικού δεν είναι σχεδόν ποτέ νόστιμο. Ιδιαίτερα μάλιστα τα τελευταία αρκετά χρόνια, και μετά την οικονομική αλλαγή του αεροπορικού status quo που προκάλεσε το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων. Σε πιο απλά λόγια: φαγητό και αεροπλάνα μοιάζουν να είναι έννοιες αντίθετες.

Αν έχεις μια μικρή έστω εμπειρία στα ταξίδια, θα το έχεις αντιληφθεί. Κάτι δε στέκει, η υφή είναι λίγο παράξενη, η γεύση κάπως αδιάφορη, κάτι πάντα είναι λίγο στραβό.

Μια έρευνα του BBC όμως, έρχεται να αποδείξει πως υπάρχει λόγος γι’ αυτό το φαινόμενο και δεν είναι ούτε ότι οι αεροπορικές τσιγκουνεύονται, ούτε ότι αδιαφορούν γι’ αυτά που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Αντίθετα, οι αιτίες είναι πολύ συγκεκριμένες κι απόλυτα κατανοητές. Συγκεκριμένα, επειδή το μαγείρεμα σ’ αυτό το υψόμετρο είναι πρακτικά αδύνατο, το μόνο που είναι κάπως εφικτό είναι να ξαναζεσταθεί. Και ξέρεις τι λένε για το ξαναζεσταμένο φαγητό.

Ακόμη, για την αποφυγή ύπαρξης μαχαιριών στον αέρα, το κρέας είναι κομμένο από πριν, ώστε να απαιτείται απλά η χρήση πιρουνιού, κάτι που επίσης δε βοηθάει στην ποιότητα.

Τέλος, λόγω της απουσίας χρόνου και χώρου, είναι ουτοπικό να ζητάει κάποιος οτιδήποτε περισσότερο από ένα ανεκτό πιάτο φαγητού εν ώρα πτήσης.

Με λίγα λόγια, καλό θα είναι την επόμενη φορά που θα πετάξεις να είσαι προετοιμασμένος (και φαγωμένος) από πριν και να αποφύγεις την γκρίνια, μιας και δύσκολα θα μπορούσε να σου προσφερθεί κάτι καλύτερο.

Ναι, σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην πρώτη θέση όπου ακόμα η πολυτέλεια διατηρεί την ποιότητα σε υψηλά στάνταρ. Αλλά ειλικρινά: ποιος πετάει πια πρώτη θέση στις μέρες;

Όσοι το κάνουν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ενώ ακόμα και οι εταιρείες πια σπάνια κλείνουν τέτοια εισιτήρια παρά μόνο αν πρόκειται για κάποιο πραγματικά πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος. Έτσι, μοιραία για την πλειονότητα των επιβατών ισχύει ένας μάλλον απαράβατος κανόνας: το φαγητό στα αεροπλάνα είναι συνήθως κακό.