Unsplash Tristan Gassert
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς θα κάνεις νοστιμότερα τα μπέργκερ, τις μπριζόλες και τις τηγανητές πατάτες

Απλοί τρόποι για να απογειώσεις τρεις αγαπημένες συνταγές.

Αυτά που συνήθως περιγράφονται ως «απλά tips» – τις στοιχειώδεις συμβουλές που μπορεί να μην σου γεμίζουν το μάτι, αλλά θα γεμίσουν το τραπέζι σου με πολύ πιο νόστιμα πιάτα.

Για την μπριζόλα

Πώς θα κάνεις πιο νόστιμα τα μπέργκερ, τις μπριζόλες και τις τηγανητές πατάτες © Madie Hamilton / Unsplash

Ποτέ μην τη βάζεις για ψήσιμο απευθείας απ’ το ψυγείο. Ένα ωραίο κομμάτι κρέας χρειάζεται περίπου 60 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να συνέλθει. Μετά απ’ αυτήν την ανάπαυση, θα μαλακώσει και θα γλιτώσεις τη λαστιχένια υφή της κατεψυγμένης μπριζόλας.

Αν θέλεις να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο, αντί για δύο μπριζόλες, ζήτα από τον χασάπη μια μεγάλη, διπλή μπριζόλα. Το πάχος της θα διευκολύνει από μόνο του το ψήσιμο. Και μη φοβηθείς το σκούρο, λίγο σιτεμένο κρέας. Είναι πιο τρυφερό και πιο νόστιμο από το ολόφρεσκο. Και μαγειρεύεται καλύτερα, γιατί έχει χάσει κάποια από τα υγρά του.

Για το μπέργκερ

Πώς θα κάνεις πιο νόστιμα τα μπέργκερ, τις μπριζόλες και τις τηγανητές πατάτες © Shardar Tarikul / Unsplash

Πειραματίσου λίγο με τον κιμά. Δοκίμασε μίξεις μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, ή μίξεις διαφορετικών κομματιών του μόσχου. Αν δεν προλαβαίνεις ή δεν σε πείσαμε, ζήτα από τον χασάπη σου να σου φτιάξει κιμά από τη σπάλα, την ελιά και τον σβέρκο του μόσχου.

Το συγκεκριμένο μείγμα θα σου εξασφαλίσει μια εξαιρετική αναλογία κρέατος και λίπους και θα φτιάξει ένα καταπληκτικό μπιφτέκι. Ζύμωσέ το μόνος σου και βάλε τα μπαχαρικά που θα έβαζες και σε μία μπριζόλα.

Το υπόλοιπο μπέργκερ είναι δική σου υπόθεση. Το μπιφτέκι, όμως, είναι η βάση και πρέπει να είναι ζουμερό και νόστιμο. Και για να είναι έτσι δεν μπορεί να είναι “single malt”.

Για τις τηγανητές πατάτες

Πώς θα κάνεις πιο νόστιμα τα μπέργκερ, τις μπριζόλες και τις τηγανητές πατάτες © Louis Hansel / Unsplash

Δεν υπάρχουν τίμιες τηγανητές πατάτες. Αν αποφασίσεις ότι αυτές θα συνοδεύσουν το κρέας σου, πρέπει να παίξεις βρώμικα. Ξέχνα το ελαιόλαδο και βάλε στο τηγάνι σου ηλιέλαιο. Αν τολμάς, ξέχνα και το ηλιέλαιο και βάλε ένα κομμάτι βόειου λίπους. Άστο να λιώσει και βάλε τις πατάτες σου να τηγανιστούν στην αμαρτωλή βουτυρώδη του αγκαλιά.

Ό,τι κι αν κάνεις, τελείωσέ το με χοντρό αλάτι – είναι το πιο απλό τρικ στον κόσμο για να κάνεις τα πιάτα πιο νόστιμα.