ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ποιός διεστραμμένος βλέπει το The River;

Ένα μικρό βήμα μπροστά για τον δημιουργό Oren Peli. Ένα τεράστιο βήμα πίσω για την Αμερικανική τηλεόραση.

Το ποπ κορν ήταν στο μπωλ, η κοακόλα στο ποτήρι και τα πόδια στο τραπέζι του σαλονιού. Ιδανικές οι συνθήκες για σειρά. – Τι θα βάλουμε; – Είναι ένα καινούριο, το The River. Μόνο που αυτή η πρόταση θα έπρεπε να συνεχίζει ως εξής. Είναι ένα καινούριο, το The River αλλάγιατοΘεόμηνδιανοηθείςκανναπατήσειςτοplay. Απλά.

Οι ειδικοί το χαρακτήρισαν ως Paranormal / Action / Horror / Mystery / Found footage. Έπρεπε να έχω σταματήσει στο Paranormal και να το φανταστώ λίγο καλύτερα. Βλέπεις δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι το έχει δημιουργήσει ο Oren Peli, ο σκηνοθέτης των Paranormal Activity. Γιατί αν το είχα πάρει χαμπάρι δεν θα είχα μπει καν στον κόπο να δω ούτε το trailer.

 

Για να λέμε βέβαια και όλη την αλήθεια αξίζει ένα τεράστιο standing ovation στον κύριο Peli. Από την αριστουργηματική βλακεία των Paranormal Activity έκανε λαμπρά βήματα προόδου. Πρόσθεσε σενάριο. Ναι, πραγματικό σενάριο με χαρακτήρες, ανθρώπινες ιστορίες και πλοκή. Έδωσε ρόλο και ζωή σε χαρακτήρες με αισθήματα και πάθη. Όχι σε κούκλες που έχουν μόνο φόβο για τους θορύβους την νύχτα.

 

Και είναι βέβαιο ότι η συμβολή του Steven Spielberg είναι πολύ μεγάλη στο να γίνει η σειρά άξια έστω να την παρακολουθήσεις. Η σκηνοθεσία δεν είναι κακή. Ίσα ίσα που είναι αρκετά γρήγορη και σε κρατάει. Τα ατού του footage και των στρατηγικά τοποθετημένων καμερών χρησιμοποιούνται στο έπακρο για να βιώσεις το παρασκήνιο.

Το σκηνικό του Αμαζονίου είναι ούτως ή άλλως αρκετά εντυπωσιακό και βοηθάει πολύ την πλοκή. Αλλά μέχρι εκεί όλα αυτά. Γιατί κατά βάθος το να ψάχνεις έναν ερευνητή της τηλεόρασης, να συναντάς φαντάσματα, πνεύματα, δαίμονες και κάθε φορά να κλείνει το επεισόδιο σαν εφηβική κομεντί, με όλο το team μέσα στα χαμόγελα, είναι λίγο γελοίο.

 

Κάθε φορά που λένε να συνεχίσουν αυτοβούλως το ταξίδι τους ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο, παρά τα όσα εξωπραγματικά τους συμβαίνουν, νιώθεις ότι ο Peli είναι κάπου καθισμένος σε μια πολυθρόνα και γελάει με την πάρτη σου που παρακολουθείς φοβισμένος την βλακεία του. Δεν είναι εγκλωβισμένοι όπως οι άλλοι στο Terra Nova. Μόνοι τους συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Να ήταν έστω η γκόμενα της σειράς, η Eloise Mumford, καμία υπρβολικά ωραία γκόμενα, να πεις, οκ θα το δω για εκείνη. Αλλά ούτε αυτό.

 

Αν σου αρέσουν τα εξωπραγματικά, τα μυστήρια, οι δαίμονες και η δουλειά του Peli, τότε δεν το The River οπωσδήποτε. Αν όμως θεωρείς κι εσύ γελοίο μία φυλή πολεμιστών του Αμαζονίου να διαισθάνεται και να τιμωρεί την οκνηρία του ανθρώπου, τότε προτίμησε κάτι άλλο.

Χίλιες φορές να περνάς τα βράδια σου βλέποντας Alcatraz.