FITNESS

Γιατί το μασάζ πρέπει να γίνει συνήθεια

Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε πολυτέλεια, είναι ένα φοβερά χρήσιμο εργαλείο για όσους γυμνάζονται έντονα. Καλά, και για τους υπόλοιπους.

Η χειρομάλαξη, κοινώς το μασάζ, είναι μια πανάρχαια μορφή θεραπείας, ήπια, μη παρεμβατική και χωρίς φάρμακα. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο μασάζ για τα θεραπευτικά οφέλη που προσφέρει σε ολόκληρο τον οργανισμό. Η ευεργετική του δράση είναι αποδεδειγμένη σε όλα τα ζωτικά συστήματα του οργανισμού, το λεμφικό, το μυϊκό, το κυκλοφορικό.

Για να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το μασάζ επισκέφτηκα το Spa του Greek Padel Academy στην παραλία της Βούλας για να ρωτήσω τον Φυσιοθεραπευτή, Γιάννη Δαμαλά.

“Το μασάζ δεν είναι πολυτέλεια αλλά πρέπει να γίνει συνήθεια. Ιδανικά αν γυμνάζεσαι έντονα, δοκίμασε να κάνεις μια φορά κάθε 10 μέρες μασάζ και όχι μόνο θα προστατέψεις το σώμα σου αλλά θα δεις και τις επιδόσεις σου να βελτιώνονται”, υποστηρίζει.

Πιο αναλυτικά το μασάζ:

Χαλαρώνει τους μυς: Ο πόνος στον αυχένα ή τη μέση οφείλεται συχνά στην πίεση της δουλειάς και την κακή στάση του σώματος. Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης από τους μυς διευκολύνοντας την παροχή οξυγόνου και συντελώντας στη γρηγορότερη επανάκαμψή τους.

Τονώνει το ανοσοποιητικό: Μια συνεδρία μασάζ 45 λεπτών φαίνεται πως ενεργοποιεί τα λεμφοκύτταρα που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια. Το μασάζ καταπολεμά τις φλεγμονές, τις αλλεργίες και το άσθμα ενώ μειώνει και την παραγωγή της ορμόνης του άγχους, την κορτιζόλη.

Ανακουφίζει από τον πόνο: Μια μελέτη που διεξήχθη το 2003 έδειξε ότι το μασάζ ήταν καλύτερο από το βελονισμό στη οσφυαλγία, μειώνοντας την ανάγκη για παυσίπονα κατά 36%.

Μειώνει το στρες: Βοηθά στην απελευθέρωση των σημείων πίεσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες. Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μέχρι και κατά 50%, ενισχύοντας παράλληλα τις ορμόνες που δημιουργούν το αίσθημα ευχαρίστησης, σεροτονίνη και ντοπαμίνη.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Το μασάζ, ηρεμεί το μυαλό βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.

Αυξάνει την ενέργεια: Αναζωογονεί την ενέργεια του σώματος. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που επιτυγχάνεται με το μασάζ, αυξάνει τη ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, κάτι που έχει αντίκτυπο στο συνολικό επίπεδο ενέργειας.

ΑΥΧΕΝΑΣ-ΠΛΑΤΗ

Ο αυχένας είναι μια περιοχή του σώματος που βρίσκεται καθημερινά υπό τάση σχεδόν σε όλες τις στάσεις του ανθρώπινου σώματος στηρίζοντας τις κινήσεις του κεφαλιού και το βάρος του. Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και η συχνότητα να παρουσιάζει προβλήματα είναι 70% στον πληθυσμό. Πολύς κόσμος, λόγω της καθημερινής του ζωής, του επαγγέλματός του ή και της λάθος στάσης που έχει υιοθετήσει εμφανίζει ένα σφίξιμο στο σβέρκο το οποίο μετατρέπεται αργότερα σε πόνο, δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα, ζαλάδα και αντανακλαστικό πόνο και αισθητικές διαταραχές στην περιοχή των άνω άκρων.

Μια από τις βασικές μεθόδους αντιμετώπισης του αυχενικού συνδρόμου είναι η μάλαξη. Σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του μυικού συστήματος του αυχένα και τις διατάσεις τους, το θεραπευτικό μασάζ αποτελεί βασικό εργαλείο για την πρόληψη και θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου. Με την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, με την χαλάρωση των μυών που βρίσκονται σε διαρκή κόπωση και σπασμό, αποβάλλεται φυσικά ο πόνος που έχει δημιουργηθεί απ’ όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Είναι πραγματικά θαυμάσιο το πώς λίγη ώρα αυχενικού μασάζ είναι ικανό να θεραπεύσει από τόσα πολλά χρόνια συμπτώματα και να αποκαταστήσει την ψυχολογία του ασθενούς.

ΠΟΔΙΑ

Τα πόδια παίζουν πολύ βασικό ρόλο στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Είναι τα μέλη του σώματος που μας μετακινούν και συγκρατούν όλο το βάρος του σώματος, δηλαδή παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βάδιση και τη στάση του ανθρώπου.

Όπως καταλαβαίνετε χρησιμοποιούμε τα πόδια μας την περισσότερη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να κάνουμε τις δουλείες μας, να μεταφέρουμε πράγματα, να κάνουμε τη γυμναστική μας. Ακόμα και όταν μας φαίνεται ότι δεν τα χρησιμοποιούμε και πως κάνουμε χειρωνακτικές εργασίες, ακόμη και τότε τα πόδια μας δουλεύουν αρκετά σκληρά για να κρατήσουν το σώμα μας και την ισορροπία μας.

Είναι φυσικό και επόμενο, λοιπόν τα πόδια μας να καταπονούνται και συχνά να έχουμε προβλήματα σε αυτά. Τα πιο συχνά συμπτώματα στα πόδια είναι η γενικότερη αίσθηση κούρασης κατά την ορθοστασία, το αίσθημα καύσου κάτω στο πέλμα, μουδιάσματα, πρήξιμο, παραμορφώσεις δαχτύλων και διάφοροι τραυματισμοί στα γόνατα και στα ισχία. Σκεφτείτε επιπλέον ότι πολλά προβλήματα από τη μέση έχουν ως αντίκτυπο πόνο στην περιοχή των ποδιών. Σε συγκεκριμένα αθλήματα, μπορούν να δεχτούν οι αρθρώσεις στα πόδια μέχρι και δέκα φορές το σωματικό μας βάρος. Είναι πάρα πολύ υψηλές οι δυνάμεις που μπορούν να δεχτούν και οι τραυματισμοί τους ακόμη περισσότεροι.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δέχονται και την ανάλογη ξεκούραση που τους αξίζει. Ένα αρωματικό ποδόλουτρο το βράδυ και ένα χαλαρωτικό μασάζ στα πόδια είναι ό,τι καλύτερο για να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν από την πίεση της ημέρας. Το μασάζ στα πόδια είναι ένα από τα καλύτερα αποτοξινωτικά και χαλαρωτικά μασάζ. Από το πέλμα, την πατούσα δηλαδή, περνούν πολλά αγγεία και νεύρα, που αιματώνουν και νευρώνουν όλο το σώμα. Κάνοντας μασάζ στην περιοχή της πατούσας και τριγύρω αιματώνεται όλο το σώμα από τα κάτω προς τα πάνω. Ολόκληρο το πέλμα έχει χαρτογραφηθεί και έχουν βρεθεί συγκεκριμένα σημεία που περιέχουν συμπλέγματα νεύρων που δίνουν ερεθίσματα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Δηλαδή επηρεάζοντας ένα σημείο στην πατούσα επηρεάζει αντανακλαστικά ένα σημείο του σώματος. Αυτή η τεχνική μασάζ, που κρύβει μια ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω και μια ανατολική παράδοση ονομάζεται ρεφλεξολογία.

Δεν είναι μόνο η ρεφλεξολογία μια τεχνική μασάζ που εφαρμόζεται στα πόδια. Ένα χαλαρωτικό ή θεραπευτικό μασάζ στις γάμπες και στους μηρούς μπορεί να σας ξεκουράσει από τους καθημερινούς πόνους ορθοστασίας ή να σας χαλαρώσει μετά από μια έντονη άσκηση αποβάλλοντας το γαλακτικό οξύ από τους μύες. Τέλος, ένα λεμφικό μασάζ στην περιοχή των μηρών και των γλουτών πέρα από χαλάρωση θα σας μειώσει τη κυτταρίτιδα, αποβάλλοντας όλες τις βλαβερές ουσίες από την λέμφο.

ΜΕΣΗ

Οι στατιστικές είναι πραγματικά απίστευτες. Ένας στους πέντε ανθρώπους στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. υποφέρει μόνιμα από πόνους στη μέση. Το 85% του συνόλου του πληθυσμού στις προαναφερθείσες περιοχές θα υποφέρει παροδικά -για μία περίοδο της ζωής του- από ενοχλητικούς, ή και έντονους, πόνους στη μέση.

Οι πόνοι στη μέση μπορεί να προκληθούν από πάρα πολλές αιτίες – στις σοβαρότερες περιπτώσεις οι πόνοι συνδέονται με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή με προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, οι πόνοι της μέσης οφείλονται στην επιβάρυνση των μυών. Η “συνταγή” που σας προτείνουμε βοηθάει στη χαλάρωση και “αποφόρτιση” των μυών της μέσης.

Ευχαριστούμε το Spa του Greek Padel Academy στο South Coast Voula (210-9689992) για τη φιλοξενία.