FITNESS

Πέντε σνακ για όσους γυμνάζονται

Τι μπορείς να τρως πριν και μετά την προπόνηση αλλά και ανάμεσα στα γεύματα της μέρας.

Οι ρυθμοί της ζωής είναι πλέον τόσο γρήγοροι, που τρέχεις από τη μια δουλειά στην επόμενη χωρίς να προλαβαίνεις πολλές φορές ούτε να φας σωστά. Αν μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας έχεις εντάξει και κάποια αθλητική δραστηριότητα όπως το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο ή το Padel Tennis, τότε σίγουρα θα νιώθεις έντονη πείνα και κόπωση, ειδικά αν δεν έχεις μια σωστή διατροφή.

(Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλλας)

Η αίσθηση της εξάντλησης, εννοείται πως επηρεάζει και την απόδοσή σου στη γυμναστική. Επιπλέον, αν δεν έχεις φάει σωστά όλη μέρα, τότε όταν γυρνάς στο σπίτι πεινάς σαν λύκος και τρως ό,τι βρίσκεις μπροστά σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο παίρνεις πολλές θερμίδες, και προσθέτεις στο σώμα σου περιττά κιλά και λίπος.

Η ‘καλή διατροφή’ δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, ούτε κάτι που απαιτεί ιδιαίτερες θυσίες. Στην πραγματικότητα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να προγραμματίσεις καλύτερα τα γεύματά σου. Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνεις κάποια ‘έξυπνα’ σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας, ανάμεσα στα γεύματα. Αυτά θα σου δώσουν ενέργεια και θα μειώσουν το αίσθημα της πείνας. Τα σνακ που θα σου προτείνουμε παρακάτω είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, δεν σε βαραίνουν και σε προετοιμάζουν για να έχεις φουλ ενέργεια κατά την άσκηση.

Χαλβάς

Ο Μακεδονικός Χαλβάς είναι ένα απολαυστικό και υγιεινό γλυκό που θα σε γεμίσει δύναμη και ενέργεια. Διατίθεται και σε ατομική συσκευασία, επομένως μπορείς να τον έχεις πάντα μαζί σου, στο γραφείο, στο δρόμο ή στο γυμναστήριο.

Πλούσιος σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και άλλα πολύτιμα ιχνοστοιχεία, περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες στον οργανισμό ως δομικά συστατικά των μυών, των οργάνων και των ιστών του σώματος. Παράλληλα, ο χαλβάς από ταχίνι περιέχει τα λεγόμενα ‘καλά λιπαρά’, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, κρατώντας την καρδιά γερή. Την ίδια στιγμή, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού, ενώ έχει αντιοξειδωτική δράση. Μια ατομική συσκευασία Μακεδονικού Χαλβά μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικό δυναμωτικό, αν την φας δύο ώρες πριν πας στο γυμναστήριο.

Αποξηραμένα Φρούτα

Μια άλλη τροφή που – δυστυχώς – δεν την προτιμούν πολλοί, επειδή δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές της ιδιότητες, είναι τα αποξηραμένα φρούτα. Πρόκειται για ιδανικό συμπλήρωμα στη διατροφή σου, αφού αποτελούν καλή επιλογή για ενέργεια χωρίς να περιέχουν καθόλου λίπος. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχο φρέσκα φρούτα, αλλά περιέχουν και άλλες θρεπτικές ουσίες σε μεγαλύτερη ποσότητα. Το μόνο ντεζαβαντάζ τους είναι ότι κάποια απ’ αυτά περιέχουν ζάχαρη, οπότε δεν είναι για χόρταση. Φρόντισε να τα καταναλώνεις σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Πολύσπορα κριτσίνια

Μπορείς να τα βρεις παντού και να τα έχεις σε ένα σακουλάκι. Κάθε 30 λεπτά δοκίμασε να τρως από ένα. Αν φας έξι κριτσίνια με αυτήν τη συχνότητα, τότε σίγουρα δεν θα πεινάς και δεν θα σου λείψει ενέργεια. Θα πας να γυμναστείς σε έντονους ρυθμούς και μετά θα γυρίσεις σπίτι να φας το κανονικό σου γεύμα. Τα υγιεινά κριτσίνια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και έχουν στόχο την ισορροπία γλυκόζης, τον έλεγχο της πείνας, την καλή λειτουργία του Βασικού Μεταβολισμού, τη διατήρηση ή ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας, την καλή πνευματική και σωματική λειτουργία και τη διατήρηση υγιούς βάρους.

Ταχίνι

 

Αν είσαι σπίτι και δεν έχεις ετοιμάσει κανονικό γεύμα, πετάξου μέχρι το κοντινότερο σούπερ μάρκετ και αγόρασε ταχίνι. Είναι από τις τροφές που πρέπει να έχεις πάντα στο ντουλάπι σου.

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας και διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο, αποτελεί εξαιρετικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού ενώ παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Δοκίμασε να φας δύο φέτες ψωμί με εξαιρετικής ποιότητας ταχίνι ή να φτιάξεις ένα δυναμωτικό ρόφημα προσθέτοντας μια κουταλιά ταχίνι σε χυμό φρέσκων φρούτων και μετά να αθληθείς. Θα νιώσεις γεμάτος ενέργεια, χορτάτος και καθόλου βαρύς.

Ξηροί Καρποί

Θα πρέπει να έχεις πάντα στην τσάντα σου ή στο αμάξι ένα σακουλάκι με ανάλατους ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσιοι σε υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και σε διαφόρων ειδών βιταμίνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι διαιτολόγοι συνιστούν μια χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, καρύδια κλπ. Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που δεν θα τους βαρεθείς ποτέ. Ταυτόχρονα, με τη σωστή κατανάλωση ξηρών καρπών τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με ενέργεια και προετοιμάζεις το σώμα σου για να δεχθεί μεγάλες επιβαρύνσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης.