© Associated Press
FITNESS

Πώς θα αποφύγεις το ενοχλητικό προγούλι

Γιατί κανείς δε θέλει να έχει μία εμφάνιση χωρίς λαιμό και σβέρκο.

Μια από τις πιο ενοχλητικές συνήθειες του ανθρώπινου σώματος, είναι η τάση να συσσωρεύει το λίπος που μαζεύεται στο λαιμό ακριβώς κάτω από το σαγόνι, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε προγούλι, το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε ένα υποτονικό λεμφικό σύστημα.

Ένα δεύτερο σαγόνι στην ουσία, το οποίο όσο εύκολα δημιουργείται, άλλο τόσο δύσκολα μπορείς να το ξεφορτωθείς. Αδικία. Πριν κάποια χρόνια μάλιστα κυκλοφόρησε κι ένα ειδικό ενέσιμο φάρμακο με την ονομασία ‘Kybella’, το οποίο στην ουσία «έλιωνε» το λίπος στην περιοχή.

Πιο απλές λύσεις

Υπάρχουν όμως και πιο απλές και φτηνές λύσεις, για να προλάβεις, ή να διώξεις το προγούλι. Κι όπως συμβαίνει συνήθως με κάθε πάχος, οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν δίαιτα και άσκηση. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, το μυστικό δεν κρύβεται σε αυτά που θα φας αλλά σε αυτά που πρέπει να αποφύγεις.

Συγκεκριμένα, αν θες να δεις το προγούλι σου να φεύγει (ή να μην έρχεται ποτέ), καλό θα είναι να μην τρως πολλά κορεσμένα λίπη, λιπαρά οξέα, χοληστηρίνες και ζάχαρες, μιας και οι τροφές αυτές χτίζουν στρώματα λίπους στο σώμα.

Πάμε τώρα και στις ασκήσεις, οι οποίες όσο αστείες κι αν σου ακουστούν, τη δουλειά τους την κάνουν μια χαρά, σφίγγοντας το δέρμα της περιοχής, που είναι και το ζητούμενο.

Θα πρέπει λοιπόν να:

  • μασάς αέρα, κάνοντας μάλιστα και κίνηση ότι καταπίνεις, 40 φορές την ημέρα.
  • σπρώχνεις το μέτωπό σου, μέχρι να αισθανθείς αντίσταση από τους μυς του λαιμού, 3 φορές την ημέρα, για 10 δευτερόλεπτα την καθεμία
  • γέρνεις το κεφάλι σου προς τα πίσω, κρατώντας αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα, 3 φορές την ημέρα.

Εκτός από τις παραπάνω ασκήσεις, είναι πιθανό να βοηθήσει κι ένα καλό μασάζ: το να κουνάς, δηλαδή, το κεφάλι κάθε φορά που γυμνάζεσαι ή ακόμη και το να μιλάς και να γελάς πολύ.

Λύσεις με λίγα λόγια υπάρχουν. Ώρα για δράση.