iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 απλά πράγματα που σου σαμποτάρουν τη δίαιτα και δεν το καταλαβαίνεις

Μήπως τελικά έχεις βάλει και εσύ το χεράκι σου στο να κολλήσει ο μεταβολισμός και τα κιλά να μη χάνονται με τίποτα; 

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει μία δίαιτα που δε λειτουργούσε, περνώντας εβδομάδες και μήνες στερήσεων, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο δείκτης της ζυγαριάς δεν έπεφτε, τα κιλά ήταν εκεί, το σώμα δεν άλλαζε προς το καλύτερο.

Τι μπορεί να πήγε τότε τόσο στραβά; Συνήθως, κατηγορούμε τον «μεταβολισμό που κολλάει». Μήπως όμως η πηγή του κακού βρίσκεται σε κάποια πράγματα που κάνουμε ή δεν κάνουμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας, χωρίς να συνειδητοποιούμε τη ζημιά που προκαλείται;

Σαν τα ακόλουθα, που αποτελούν έξι από τα πιο συνηθισμένα λάθη που ενδεχομένως κάνεις ασυνείδητα σαμποτάροντας την προσπάθειά σου.

Τρως λίγο

Το να τρως όσο το δυνατόν λιγότερο δεν είναι ο σωστός, υγιεινός τρόπος για να ξαναβρείς τη φόρμα σου. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά για να χάσεις βάρος πρέπει να τρως αρκετά –πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα- ώστε να χορταίνεις, αλλά με τον σωστό τρόπο: ακολουθώντας μία και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. 

Στερώντας από το σώμα την ενέργεια που του δίνει η τροφή, αυτό που πετυχαίνεις είναι να εξαντλείσαι από δυνάμεις πνευματικά και σωματικά, να βιώνεις περισσότερο άγχος και να επιβραδύνεις τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να μην καίει τα συσσωρευμένα λίπη.

Καταναλώνεις ελάχιστα λαχανικά

Η μόνη τροφή που μπορείς να τρως άφοβα στη δίαιτα και σε μεγάλες ποσότητες είναι τα λαχανικά, ωμά ή βρασμένα ή ψητά.  Είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, διατηρούν υγιές το έντερο και προκαλούν κορεσμό

Προσοχή όμως στο εξής: να προσθέτεις μόνο ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι ή ξύδι και μπαχαρικά ή βότανα. Σε καμία περίπτωση λιπαρές σάλτσες και ντρέσινγκ.

Δεν κάθεσαι να φας σαν άνθρωπος

Τρως μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή βλέποντας τηλεόραση ή μιλώντας στο τηλέφωνο ή ακόμα και στα όρθια. Τρως δηλαδή μηχανικά, χωρίς να συνειδητοποιείς τις μπουκιές που κατεβάζεις, κυρίως όμως χωρίς να απολαμβάνεις το φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεσαι σαν να μην έφαγες και μερικά λεπτά αργότερα, να πεινάς ξανά.

Δεν υπολογίζεις το αλκοόλ και τα σνακ

85 θερμίδες για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, 83 θερμίδες για ένα λευκό κρασί, 43 θερμίδες για μία μπύρα και έως 180 θερμίδες για ένα κοκτέιλ. Αυτός είναι ο μέσος όρος θερμίδων που παίρνεις όταν καταναλώνεις αλκοόλ. 

Εκτός από το αλκοόλ όμως, και τα σνακ, όπως είναι για παράδειγμα τα αποξηραμένα φρούτα, που είναι από τα πιο κλασικά μιας υγιεινής διατροφής επειδή είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, θέλουν προσοχή. Είναι θερμιδογόνα, για αυτό  δεν πρέπει να υπερβαίνεις τα 20 με 30 γραμμάρια ανά σερβίρισμα.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο ύπνος ρυθμίζει την παραγωγή της γκρελίνης (της ορμόνης που διεγείρει την αίσθηση της όρεξης) και της λεπτίνης (που εξισορροπεί την αίσθηση του κορεσμού). Αν κοιμάσαι λίγες ώρες κάθε βράδυ, ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες ή κάνεις διακεκομμένο ύπνο διαταράσσεται η παραγωγή των δύο συγκεκριμένων ορμονών, με αποτέλεσμα να πεινάς συνέχεια μέσα στην ημέρα. 

Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος ενεργοποιεί την κορτιζόλη, η οποία προκαλεί συσσώρευση λίπους και πυροδότηση του άγχους.

Ζυγίζεσαι πολύ συχνά

Ο σωστός τρόπος για να ζυγίζεσαι είναι το πρωί, αφού έχεις επισκεφθεί την τουαλέτα, το στομάχι σου είναι άδειο και φοράς ελαφριά ρούχα, ιδανικά μόνο το εσώρουχο. Δεν πρέπει να το κάνεις καθημερινά, αλλά ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα: μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη πρωί για παράδειγμα.

Η εμμονή που αναπτύσσεις με τον δείκτη της ζυγαριάς δε βοηθάει. Προκαλεί μεγαλύτερο άγχος και το άγχος είναι πάντα κακός σύμβουλος. Ιδιαίτερα όταν κάνεις δίαιτα.