FITNESS

Οι φυσικοί τρόποι για να ενισχύσεις τις προπονήσεις σου

Θέλεις να βγάζεις περισσότερη ενέργεια στη γυμναστική; Χρησιμοποίησε τη δύναμη που βρίσκεται στην κουζίνα σου.

Η γυμναστική την καλοκαιρινή περίοδο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ζέστη, ειδικά στις extreme εκδοχές της (όπως ο καύσωνας που βιώσαμε πριν από μερικές μέρες), προσθέτει πολλούς βαθμούς δυσκολίας σε οποιαδήποτε προπόνηση. Ειδικά αυτό το διάστημα, πρέπει να διατηρείς το σώμα σου ενυδατωμένο και την ενέργειά σου σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά την άσκηση.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις και να ενισχύσεις τον οργανισμό σου κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε προπόνησης, είναι να τον τροφοδοτείς σωστά. Με μια καλή διαχείριση, θα καταφέρεις και την προπόνησή σου να κάνεις πιο αποδοτική και να αποφύγεις κάποιους τραυματισμούς.

Από σήμερα κιόλας, πήγαινε στην προπόνησή σου προετοιμασμένος. Το μυστικό είναι να έχεις ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα ‘καύσιμα’. Μικρά σνακ που θα ικανοποιήσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματός σου.

Η πρώτη συμβουλή που θα σου δώσω είναι να καταναλώνεις πριν την προπόνηση ένα μείγμα ξηρών καρπών όπως φιστίκια Αιγίνης , καρύδια, ωμά αμύγδαλα. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και λίπος. Μην ανησυχείς: είναι το λεγόμενο ‘καλό λίπος’. Πρόκειται για μονοακόρεστα λίπη καθώς και για πολυακόρεστα λιπαρά ω-3, τα οποία έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Επιπλέον, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος κατευνάζει πιο γρήγορα το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερης ποσότητας φαγητού, γεγονός πολύ σημαντικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Άρα, με το συγκεκριμένο σνακ θα γεμίσεις ενέργεια, χωρίς να κινδυνεύεις να προσθέσεις βάρος στο σώμα σου.

Ένα πολύ παρεξηγημένο στοιχείο είναι ο καφές. Σε πρόσφατες μελέτες αποδείχτηκε ότι όσοι πίνουν ένα καφέ πριν τη γυμναστική τους, μπορεί να έχουν και καλύτερη απόδοση αλλά κι ένα επιπλέον πλεονεκτήματα κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους. Ουσιαστικά είναι το μυστικό που πάντα είχες στην κουζίνα σου αλλά δεν το γνώριζες. Ιδανική επιλογή, ο καφές Λουμίδης Παπαγάλος. Ένα φλιτζάνι πριν την προπόνηση μπορεί να καθυστερήσει την κόπωση και να δώσει ενέργεια. 

Σημαντικό ρόλο παίζει και η τροφή που θα καταναλώσεις κατά την διάρκεια της προπόνησης. Ιδανικά, έχε μαζί σου μια μπανάνα, την οποία θα τρως σιγά – σιγά καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματός σου. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και ηλεκτρολύτες και σε συνδυασμό πάντα με πολύ νερό αναπληρώνουν τα στοιχεία που χάνονται με την εφίδρωση. Το καλοκαίρι ειδικά, όλοι ιδρώνουμε περισσότερο και αυτή η απώλεια υγρών μας κάνει περισσότερο επιρρεπείς σε κράμπες και θλάσεις.

Μετά την προπόνηση έχεις χάσει πολλά υγρά. Οι μύες είναι κουρασμένοι και ο ιδρώτας δεν σταματάει να τρέχει. Ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενυδάτωση. Μια έξυπνη λύση είναι ένας χυμός από μύρτιλο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, κάλιο και μαγνήσιο. Καλό θα είναι να το συνοδεύσεις με μια καλή πηγή πρωτεϊνών, όπως το αυγό και μια πηγή υδατανθράκων όπως είναι το καστανό ρύζι. Με αυτό το τρόπο αναπλάθονται πιο εύκολα οι μύες και κάνεις πιο ομαλή αποκατάσταση.

Αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές θα βλέπεις ότι σε κάθε προπόνηση η απόδοση σου θα ανεβαίνει και η κόπωση θα είναι μικρότερη. Στην πραγματικότητα,, δεν χρειάζεται να ‘κόψεις’ κάτι απ’ αυτά που σου αρέσει να καταναλώνεις. Το αντίθετο: με μια καλή διαχείριση κι ένα σωστό διατροφικό χρονοδιάγραμμα, μπορείς να μετατρέψεις τις τροφές σου σε ισχυρές πηγές ενέργειας. Η καφεΐνη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αν απορροφηθεί σε μια κανονική ποσότητα και την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να ενισχύσει την κινητοποίηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου και να βοηθήσει στην οξείδωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων οδηγώντας το σώμα σου σε αυξημένη παραγωγή ενέργειας.

Θυμήσου ότι ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (με βάση τη μέση ποσότητα κατανάλωσης που είναι 8,5 gr καφέ) θα σου δώσει 70 mg καφεΐνης (ο διπλός 115 mg) και απόλαυσε τον Λουμίδη Παπαγάλο και τις προπονήσεις σου.