FITNESS

Το τρίαθλο είναι το πιο σκληρό δώρο που θα κάνεις στο σώμα σου

Ο Έλληνας πρωταθλητής Χρήστος Γαρέφης πιστεύει ότι σύντομα θα αρχίσεις κι εσύ να τρέχεις, να κολυμπάς και να ποδηλατείς σε αγωνιστικό επίπεδο.

Με αφορμή το αθλητικό Φεστιβάλ Αιδηψού που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 29 Σεπτεμβρίου – 1η Οκτωβρίου και θα συμπεριλαμβάνει αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, 750μ, 1500μ, 3000μ, δρομικούς αγώνες 5χλμ, 10χλμ και ημιμαραθώνιο, σήμερα θα μιλήσουμε για το τρίαθλο. Συγκεκριμένα, θα μας μιλήσει ο Έλληνας πρωταθλητής του τριάθλου, Χρήστος Γαρέφης, ένας αθλητής – πρότυπο, που ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα του τριάθλου μετά τα 50 του. Σήμερα, στα 62 του έχει στο βιογραφικό τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, αρκετές νίκες σε παγκόσμιους αγώνες και την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση ως ο κορυφαίος αθλητής στην κατηγορία του. Δεν υπάρχει κανένας πιο κατάλληλος για να μας αναλύσει τη φιλοσοφία και τα μυστικά του αθλήματος.

Ας πάρουμε, λοιπόν, πράγματα από την αρχή: Πώς ξεκινάει κάποιος να ασχολείται με ένα τόσο απαιτητικό άθλημα; “Η απόφαση μου προέκυψε μετά από μια επιτακτική ανάγκη και αφορούσε την υγεία μου”, εξηγεί ο Χρήστος Γαρέφης. “Έχοντας πίσω μου ένα καλό αθλητικό και προπονητικό βιογραφικό, στα τέλη του 2011 είχα αφήσει κάπως το σώμα μου. Ζύγιζα 92 κιλά, είχα πόνους στη μέση και στα γόνατα. Η αερόβια ικανότητά μου είχε περιοριστεί, με αποτέλεσμα να νιώθω βαρύς και χωρίς ενέργεια. Αποφάσισα, λοιπόν, μέσα από το άθλημα που περιλαμβάνει τα τρία πιο διαδεδομένα αερόβια σπορ (τρέξιμο, κολύμβηση και ποδήλατο), να βελτιώσω τη δική μου υγεία, αλλά και να δημιουργήσω μια γέφυρα για τις επόμενες γενιές”.

Ο Χρήστος μέσα σε λίγα χρόνια σταθεροποιήθηκε στα 78 κιλά (14 λιγότερα) και όπως ήταν φυσικό, ένιωθε 20 χρόνια νεότερος. Αγωνιστικά, έφτασε να κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εδώ και καιρό έχει θέσει τα θεμέλια στην προσπάθεια δημιουργίας ενός οργανωμένου αθλητικού προγράμματος που αφορά όλες τις ηλικίες, με την ονομασία ‘Παράμετροι Αθλητικής Παιδείας’.

Όταν τον ρωτάς ποια θεωρεί την πιο σημαντική αθλητική του στιγμή, επιλέγει χωρίς δισταγμό τον τερματισμό του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γενεύης. Ο Ελβετός σχολιαστής την είχε περιγράψει ως εξής: “Τερματίζει στην πρώτη θέση της κατηγορίας 60+ ο Χρήστος Γαρέφης, ο πιο φορμαρισμένος αθλητής των αγώνων, προερχόμενος από την πιο περήφανη χώρα του κόσμου”. Μεγάλες στιγμές έζησε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Σικάγο: “Οι αθλητές και οι προπονητές της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ έλεγαν ότι η επίδοσή μου ήταν άκρως εντυπωσιακή και δήλωναν θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού ιδεώδους”, παραδέχεται συγκινημένος.

Το τρίαθλο δεν είναι πλέον ένα άγνωστο άθλημα στη χώρα μας. Γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και ο Χρήστος προβλέπει και ακόμα πιο εντυπωσιακά άλματα: “Σύντομα οι αγώνες του τριάθλου θα αναδείξουν πολλούς καλούς αθλητές. Η χώρα μας έχει άριστες κλιματολογικές συνθήκες για το άθλημα και προβλέπουμε ότι σύντομα όλο και περισσότεροι Έλληνες θα ασχολούνται με το τρίαθλο”. Η δική του αγωνιστική φιλοσοφία βασίζεται στην αυτοπειθαρχία: “Όταν αποφασίζεις να βαδίσεις σε ένα δύσκολο μονοπάτι, ξέρεις εκ των προτέρων ότι οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, συνεχείς και δεδομένες. Για σένα, όμως, θα είναι σαν να μην υπάρχουν. Δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς για δυσκολίες όταν η απόφαση είναι δική σου. Τα κάνεις όλα όπως πρέπει και τίποτα δεν σε εκτρέπει από το στόχο σου”.

Εννοείται ότι για να γίνει κάποιος αθλητής ανταγωνιστικός στο τρίαθλο, χρειάζεται τεράστια αφοσίωση και προγραμματισμό: “Κάθε μέρα, χωρίς καμία εξαίρεση, κάνω δύο ώρες προπόνηση: τρία αναερόβιοα μισάωρα με αγωνιστικό ρυθμό και στα τρία αθλήματα και μισή ώρα γυμναστική. Δεν θα μπορούσα να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο και σ’ αυτές τις επιτυχίες χωρίς το γυμναστήριο – το θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε αθλητή οποιουδήποτε αθλήματος”. Ο Έλληνας πρωταθλητής τηρεί κι ένα πολύ αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα: “Κατ’ αρχάς, τρώω μόνο όταν πεινάσω και κάθε φορά που τρώω σκέφτομαι ότι σε δύο ώρες έχω εκκίνηση αγώνα. Κάθε βράδυ τρώω σαν να έχω αγώνα το επόμενο πρωί. Ακούγεται υπερβολικό και ίσως όντως να είναι μια ακραία δίαιτα, αλλά είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση. Για να τρέχεις με επιτυχία στο τρίαθλο πρέπει πάντα να βρίσκεσαι στο ιδανικό σου βάρος και το ποσοστό του λίπους σου να είναι κάτω από 10%. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθείς σ’ αυτούς τους δείκτες μετά την ηλικία των 50”.

Info

> Το Edipsos Multisport and Wellness Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 29/09-1/10 στην Αιδηψό. Πληροφορίες και συμμετοχές μπορείτε να βρείτε στο http://edipsosmwf.gr/index.php/el/.

> Κεντρική φωτογραφία: AP Photo / David Goldman. Οι φωτογραφίες του Χρήστου Γαρέφη είναι από το προσωπικό του αρχείο.