EUROKINISSI
FITNESS

Η προπόνηση που θα σε κάνει να πετάξεις

Ο τέλειος συνδυασμός ταχύτητας, έκρηξης και τεχνικής, απαιτεί ατέλειωτες ώρες προπόνησης.

Στην Ελλάδα έχουμε καμαρώσει αρκετές φορές αθλητές να πετυχαίνουν μεγάλες νίκες σε αθλήματα τα οποία δεν είναι τόσο δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, παρατηρούμε ότι οι Έλληνες έχουν μπει για τα καλά στην φιλοσοφία του άλματος επι κοντώ.

Πρώτη και καλύτερη, η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία έχει προσφέρει απίστευτες επιτυχίες στη χώρα μας, όντας πια η καλύτερη αθλήτρια στον κόσμο. Πάντα υπολογίσιμος, με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη πορεία, ο Κώστας Φιλιππίδης, ενώ φέτος στην παρέα ήρθε να προστεθεί κι ένας ‘χρυσός’ έφηβος, ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος πριν λίγες ημέρες κέρδισε την 5η θέση στον κόσμο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Μπέρμιγχαμ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα λοιπόν, είναι πως για πολλά χρόνια ακόμα, θα παρακολουθούμε άλμα επί κοντώ, μετρώντας επιτυχίες και συγκινήσεις. Μόνο που το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Για την ακρίβεια, είναι από τα πιο δύσκολα αγωνίσματα του στίβου, αφού συνδυάζει υψηλή τεχνική με μεγάλη δύναμη και έκρηξη. Για να επέλθει καλή επίδοση, πρέπει να βρεθεί ο τέλειος συγχρονισμός. Όπως καταλαβαίνεις, όλα αυτά απαιτούν ατελείωτες ώρες προπόνησης.

Η κάθε λεπτομέρεια μετράει και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα, όσο και κατά την προπόνηση. Ένας αθλητής  του άλματος επί κοντώ πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στην βελτίωση της δύναμης και της ταχύτητάς του. Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε ένα τυπικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

Η προπόνηση

EUROKINISSI

 

Δύναμη

1. Step-ups

Ιδανική άσκηση για τα πόδια. Να την κάνεις με αλτήρες σε box μισό μέτρο και άνω.

2. Ανύψωση ποδιών από αιώρηση

Μια δύσκολη άσκηση για την ενδυνάμωση του κορμού η οποία ταιριάζει στην τεχνική του αθλήματος.

3. Κάμψεις

Κλασική άσκηση στήθους.

4. Έλξεις

Βασική άσκηση πλάτης η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

5. Κωπηλατική

Ακόμη μία άσκηση για την ενδυνάμωση της πλάτης.

Ταχύτητα

Άσκηση 1

Όρισε μια διαδρομή 40 μέτρων και εκτέλεσε 5 δυνατά σπριντ. Να επιστρέφεις με περπάτημα.

Άσκηση 2

Σε ένα στίβο 400 μέτρων, τρέξε τα 100 μέτρα στο 80% και περπάτα τα επόμενα 100. Συνέχισε σε αυτό το μοτίβο μέχρι να κάνεις 4 γύρους.

Πλειομετρικές

1. Frog Jumps

Ιδανική άσκηση για συγχρονισμό άλματος με 2 πόδια.

2. Κίνηση τριπλούν

Δύσκολη άσκηση που επιβαρύνει αρκετά τα πόδια αλλά τους δίνει δύναμη και έκρηξη.

Φωτογραφίες: Eurokinissi