FITNESS

Η προπόνηση του Matt Damon για το ‘Jason Bourne’

Πώς ο Αμερικανός σταρ έγινε πάλι φέτες, στα 45 του, μέσα σε 10 εβδομάδες.

Έχουμε δει πλέον αμέτρητες σωματικές ‘μεταμορφώσεις’ στο Χόλιγουντ. Οι κινηματογραφικοί πρωταγωνιστές, προκειμένου να υπηρετήσουν ένα ρόλο ή να μπουστάρουν τις πιθανότητές τους για ένα Όσκαρ, δεν διστάζουν να βάλουν ή να βγάλουν κιλά και – κυρίως – να γίνουν φέτες ή να πρηστούν εντυπωσιακά. Και κάθε φορά μας εντυπωσιάζουν. Όχι τόσο γιατί τα κατάφεραν, αλλά γιατί τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Στο νέο ‘Jason Bourne’, ο Damon παρουσιάζεται πιο fit από ποτέ. Τώρα θα μου πεις εσύ ο έξυπνος ότι με τα φάρμακα όλα γίνονται εύκολα. Δεν είναι, όμως, έτσι. Δεν λέω ότι η χημεία δεν παίζει ρόλο κάποιες φορές αλλά για να φτιάξεις τέτοιο σώμα πρέπει να ιδρώσεις πολλές φανέλες.

Εδώ, λοιπόν, δεν μας ενδιαφέρουν τα μαθήματα χημείας αλλά θα δώσουμε βάση στην πραγματική προπόνηση που έκανε ο ηθοποιός.

Ο Matt Damon στον πρώτο του ρόλο σαν Jason Bourne ήταν 30 χρόνων και πολύ πιο εύκολα μπορούσε να γίνει φέτες. Τώρα, στα 45, τα πράγματα έγιναν πιο ζόρικα. Το πλεονέκτημα που είχε είναι ότι δεν ξεκίνησε από το μηδέν, αφού για την προηγούμενη ταινία του ‘Η Διάσωση’, έπρεπε να βρεθεί σε καλή φόρμα.

Ο Matt είχε δουλέψει το σώμα του και στη ‘Διάσωση’, με εμφανή αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, χρειάστηκαν 10 εβδομάδες για να πετύχει το στόχο του. Σ΄αυτό το διάστημα, γυμναζόταν δύο φορές την ημέρα, από 90 λεπτά κάθε φορά. Με τέτοιο όγκο προπόνησης, σίγουρα μπορείς να πετύχεις αυτό το κορμί. Η καταπόνηση, πάντως, είναι μεγάλη. Όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο ηθοποιός, “Στην ταινία πρέπει να φαίνεται ότι έχω υποφέρει. Ο μόνος τρόπος να το πετύχεις αυτό, είναι να υποφέρεις στ’ αλήθεια”.

Σε αυτές τις 10 εβδομάδες, λοιπόν, ο Damon ακολούθησε διαλειμματικά προγράμματα υψηλής έντασης, προσπαθούσε μεταξύ των προπονήσεων να έχει όσο πιο μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης γινόταν ώστε να μικρύνει το ρίσκο τραυματισμών. Όλο αυτό το συνδύασε και με μια προσεκτική διατροφή η οποία είχε σχεδόν μηδαμινά λιπαρά ελάχιστους υδατάνθρακες και ήταν πλούσια σε λαχανικά και πρωτεΐνη.

Τι είναι τα διαλειμματικά προγράμματα υψηλής έντασης

Στη βιβλιογραφία και στα γυμναστήρια μπορείς να τα συναντήσεις σαν HIIT (high intensity interval training). Έχουν γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία τρία χρόνια. Στις προετοιμασίες των ομάδων και των αθλητών συμπεριλαμβάνονται εδώ και πολλά χρόνια, απλά τώρα τελευταία έγιναν πολύ εμπορικά. Πρόκειται για μια προπονητική τεχνική που αποτελείται από κομμάτια που πρέπει να δώσεις το 100% στην άσκηση που κάνεις και μετά ακολουθεί μικρό διάλειμμα ξεκούρασης. Αυτό το είδος προπόνησης κρατάει ανεβασμένους τους καρδιακούς παλμούς και είναι ιδανικό για καύση λίπους.

Πριν ξεκινήσεις

Η δυσκολία της προπόνησης εξαρτάται από τους χρόνους άσκησης και διαλείμματος. Όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος διαλείμματος τόσο πιο δύσκολη γίνεται η άσκηση. Δοκίμασε να κάνεις τις παρακάτω ασκήσεις με 30 δευτερόλεπτα άσκησης και πριν πας στην επόμενη, κάνε 30 δευτερόλεπτα ξεκούρασης.

Άσκηση # 1: Clean & Press

Μια ολοκληρωτική άσκηση που γυμνάζει τους πιο πολλούς μυς του σώματος. Έχει αρκετά δύσκολη τεχνική και γι αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει συνεχώς η μπάρα να είναι κοντά στο σώμα και το βάρος να σηκώνεται με τα πόδια και όχι με τη μέση.

Άσκηση #2: Περπάτημα με Προβολές και Αλτήρες

Κλασική άσκηση για τα πόδια και πολύ πιο κουραστική απ’ ό,τι δείχνει. Κράτα τον κορμό σου πάντα ίσιο και φρόντιζε το κάτω γόνατο να φτάνει κοντά στο πάτωμα. Σφίγγε την κοιλιά σου για να μην χάνεις την ισορροπία σου

Άσκηση #3: Αιωρήσεις με Kettlebell

Απο τις πιο γνωστές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια. Πολλοί νομίζουν ότι την κάνουν σωστά αλλά έχουν λάθος τεχνική. Φρόντισε η κίνηση να βγαίνει από το ισχίο και φέρε το kettlebell μέχρι το ύψος του στήθους.

Άσκηση #4: Άλματα με Προβολές

Είναι η άσκηση που θα κάψει τα πόδια σου. Προσπάθησε να κάνεις συνεχόμενα άλματα και να προσγειώνεσαι λυγίζοντας αμέσως τα πόδια σου, ώστε να απορροφάς τη δύναμη της προσγείωσης.

Άσκηση #5: Burpees

Κλασική πλέον άσκηση. Την προτιμούν οι πιο πολλοί γυμναστές σε προπονήσεις για καύση λίπους. Προτίμησε να την κάνεις με κάμψη αν θες να ανεβάσεις τον βαθμό δυσκολίας και να νιώσεις το σώμα σου να λιώνει.