FITNESS

What’s SUP? Αυτό που θα εξαφανίσει το λίπος σου

Μια δυναμική, καλοκαιρινή προπόνηση για να 'σφίξεις' όσο χαλαρώνεις στην παραλία.

Αν ρωτήσω 10 ανθρώπους τι είναι το Stand Up Paddleboard, οι 9 θα με κοιτάξουν λες και είμαι πυρηνικός φυσικός. Αν όμως τους ρωτήσω τι είναι το SUP, οι πιο πολλοί θα μου απαντήσουν “είναι αυτό το σπορ με το κανό και το κουπί”.

Το SUP είναι μια από τις αρχαιότερες δραστηριότητες. Πρόκειται για την όρθια σανιδοκωπηλασία. Στην ουσία είναι μια μεγάλη σανίδα τύπου surf ειδικά σχεδιασμένη να στεκόμαστε όρθιοι, η οποία κινείται στο νερό με την βοήθεια ενός κουπιού. Eμείς επισκεφτήκαμε τον Ναυτικό Όμιλο Αλίμου και βρήκαμε τον πρωταθλητή του SUP, Γιώργο Κωνσταντή.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

“Από το 1980 μέχρι σήμερα, το άθλημα αναπτύσσεται ραγδαία και χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα αθλήματα του κόσμου. Σήμερα γίνονται προσπάθειες  ένταξης του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σύγχρονο SUP χωρίζεται κυρίως σε δύο κατηγορίες. Το SUP που γίνεται στα κύματα (SUP surfing) και το SUP racing όπου σκοπό έχει ο αθλούμενος να καταφέρει να πιάσει την μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην Ελλάδα ξεκίνησε περίπου το 2006 από Έλληνες surfers οι οποίοι έψαχναν μια εναλλακτική για τις ημέρες που δεν είχε μεγάλα κύματα”, εξηγεί ο Γιώργος.

Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες αθλητές που ασχολούνται αγωνιστικά με το SUP και χιλιάδες κόσμος που το δοκιμάζει το καλοκαίρι σαν δραστηριότητα.

Η όρθια σανιδοκωπηλασία είναι για όλους ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Ανάλογα από την ένταση όπου θα κωπηλατήσει ο ασκούμενος, η άσκηση μπορεί εξίσου να γίνει αερόβια είτε αναερόβια. Στην προσπάθεια του ασκούμενου να σταθεί όρθιος στην σανίδα δουλεύει το σύνολο των μυϊκών ομάδων έτσι ώστε να ισορροπήσει το σώμα και να μην πέσει ο αθλούμενος στο νερό. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που η όρθια σανιδοκωπηλασία συστήνεται από τους φυσικοθεραπευτές και τους γιατρούς για την φάση ενδυνάμωσης των κάτω άκρων μετά από κάποιο χειρουργείο ή κάποιο τραυματισμό.

Το SUP είναι από τις ιδανικότερες μορφές γυμναστικής για την καύση του λίπους όπως και για τη μυϊκή ενδυνάμωση και τόνωση. Κάνοντας όρθια σανιδοκωπηλασία δεν ασκούνται επιβλαβείς κραδασμοί και επιβαρύνσεις όπως συμβαίνει με  άλλες κλασικές μορφές γυμναστικής όπως το τρέξιμο και η γυμναστική με βάρη και όλα αυτά χωρίς να καταλαβαίνει ο ασκούμενος ότι γυμνάζεται, αφού διασκεδάζει. Από μόνη της, η επαφή με τη θάλασσα είναι ευεργετική για τη σωματική και την ψυχική υγεία των περισσότερων. 

Οι ασκήσεις

Βασιζόμενος στην τεχνική και την ανάλυση της κίνησης του SUP, επέλεξα τις παρακάτω 4 ασκήσεις που θα προετοιμάσουν το σώμα σου και θα γυμνάσουν λειτουργικά τους μύες σου για να κάνεις SUP. Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται πάνω σε ένα δίσκο ισορροπίας. Επίσης θα χρειαστείς και ένα λάστιχο προπόνησης. Μπορείς να τις εκτελέσεις σε κυκλική μορφή με χρόνο. Κάνε 50 δευτερόλεπτα την κάθε άσκηση με 10 δευτερόλεπτα διάλειμμα ανάμεσα από τις ασκήσεις. Όταν ολοκληρώσεις τον κύκλο, ξεκουράσου 3 λεπτά. Κάνε 4-5 κύκλους.

Άσκηση 1 – Κάθισμα και κάμψεις χεριών με λάστιχο

Στάσου σε ένα δίσκο ισορροπίας και πέρνα ένα λάστιχο κάτω από το δίσκο. Πιάσε τις λαβές και λάβε θέση ημικαθίσματος. Με μια κίνηση, τέντωσε τα πόδια και λύγισε τα χέρια. Οι αγκώνες να παραμένουν κοντά στα πλευρά. Συνέχισε την κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος.

Άσκηση 2 – Εκτάσεις τρικεφάλων

Στάσου σε ένα δίσκο ισορροπίας και λύγισε ελαφρώς τα γόνατα. Συγχρόνως ρίξε τον κορμό σου έτσι ώστε να έρθει όσο πιο παράλληλα στο έδαφος γίνεται. Πέρνα το λάστιχο κάτω από τον δίσκο και πιάσε τις λαβές με λυγισμένα χέρια και τους αγκώνες κοντά στα πλευρά. Με μια κίνηση, τέντωσε τα χέρια προς τα πίσω και μετά επανάφερέ τα στην αρχική τους θέση.

Άσκηση 3 – Όρθια κωπηλατική

Στάσου σε ένα δίσκο ισορροπίας και λύγισε ελαφρώς τα γόνατα. Πέρνα το λάστιχο κάτω από τον δίσκο και πιάσε τις λαβές με τεντωμένα χέρια. Στη συνέχεια λύγισε τα χέρια έτσι ώστε οι λαβές να έρθουν κοντά στο πρόσωπο και οι αγκώνες πάνω από το κεφάλι.

Άσκηση 4 – Πλάγιες εκτάσεις ώμων

Στάσου σε ένα δίσκο ισορροπίας και λύγισε ελαφρώς τα γόνατα. Πέρνα το λάστιχο κάτω από τον δίσκο και πιάσε τις λαβές στα πλάγια με τις παλάμες των χεριών να κοιτάνε το σώμα. Σήκωσε τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια μέχρι το ύψος των ώμων. Επανάφερε τα με προσοχή και συνέχισε την κίνηση.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τον ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΛΙΜΟΥ, Παλαιά Λουτρά Αλίμου, Άλιμος, τηλ 6948394500