ΑΘΛΗΤΙΚΑ

25 ξερά στατιστικά για τα 25 χρόνια της Premier League

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά θα σε βοηθήσουν να βγάλεις κάποια συμπεράσματα για την άνοδο και την εκτόξευση του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.

Το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι το αρχαιότερο του σύμπαντος, αλλά η Premier League, με τη μορφή που την απολαμβάνουμε (και τη χρυσοπληρώνουμε) σήμερα, μετράει μόλις 25 χρόνια ζωής. Συστάθηκε το 1992 – στην αρχή εν μέσω αρκετής αμφισβήτησης και γνήσιας βρετανικής γκρίνιας – αλλά σταδιακά διέψευσε τους πάντες, ξεπέρασε σε δημοφιλία όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και έφτασε να γίνει το εμπορικότερο ετήσιο ποδοσφαιρικό προϊόν. Κι αυτή είναι η συνοπτική στατιστική ιστορία της:

Από την πρώτη μέρα της Πρέμιερσιπ μέχρι σήμερα έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημα 47 διαφορετικές ομάδες, οι οποίες μας έχουν προσφέρει 9.746 αγώνες και 25.769 γκολ.

Στην πρώτη – πρώτη αγωνιστική της Premier League κατέβηκαν στη σέντρα 242 ποδοσφαιριστές. Μόνο 13 απ’ αυτούς δεν ήταν Βρετανοί ή Ιρλανδοί. Από τους 13 ξένους, οι 8 ήταν Νορβηγοί.

Στην τελευταία αγωνιστική της περασμένης περιόδου, οι ξένοι της Πρέμιερ Λιγκ ήταν 112 – περισσότεροι από τους μισούς που αγωνίστηκαν βασικοί (10 ματς, 220 παίκτες).

Συνολικά στην Premier League έχουν συμμετάσχει παίκτες από 113 διαφορετικές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Σεϋχέλλες, το Πακιστάν, η Γκουινέα Μπισάου.

Η πρώτη φορά που οι Άγγλοι αντίκρισαν βασική εντεκάδα χωρίς ούτε μισό Βρετανό ποδοσφαιριστή ήταν στις 26 Δεκεμβρίου του 1996, όταν ο Gianluca Vialli παρέταξε αυτήν την Τσέλσι κόντρα στη Σαουθάμπτον: Ed de Goey (Ολλανδός), Dan Petrescu (Ρουμάνος), Emerson Thome (Βραζιλιάνος), Frank Leboeuf (Γάλλος), Celestine Babayaro (Νιγηριανός), Albert Ferrer (Ισπανός), Didier Deschamps (Γάλλος), Gus Poyet (Ουρουγουανός), Roberto di Matteo (Ιταλός), Gabriele Ambrosetti (Ιταλός), Tore Andre Flo (Νορβηγός).

(AP Photo / Tom Hevezi)

Τις περισσότερες κόκκινες κάρτες στην ιστορία της Premier League δεν τις έχουν αυτοί που νομίζουμε. Το ρεκόρ μοιράζονται ο Duncan Ferguson, ο Patrick Vieira και ο Richard Dunne, με οκτώ αποβολές στην καριέρα τους. Συνολικά στο πρωτάθλημα έχουν βγει 1477 κόκκινες (59 κάθε σεζόν).

Τις περισσότερες κίτρινες κάρτες όλα αυτά τα χρόνια τις έχει δει η Τσέλσι (1.536) και ατομικά ο Gareth Barry (119 και παίζει ακόμα).

Τα περισσότερα γκολ τα έχει σημειώσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1.856). Η πιο παραγωγική σεζόν στην ιστορία της Premier League ήταν η πρώτη, με 1.222 γκολ.

Το παρθενικό γκολ στο πρωτάθλημα το πέτυχε ο Brian Deane της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με κεφαλιά, ανοίγοντας το σκορ στο Bramall Lane κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μόνο τρεις ομάδες έχουν πετύχει περισσότερα από 100 γκολ σε μία σεζόν. Η Τσέλσι (103, το 2009-10), η Μάντσεστερ Σίτι (102 το 2013-14) και η Λίβερπουλ (101 το 2013-14).

Μόνο η Σουίντον έχει δεχτεί περισσότερα από 100 γκολ σε μία σεζόν (101, το 2013-14).

Μετά από τόσα χρόνια και τόσους ξένους, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League παραμένει ο Alan Shearer, με 260 γκολ. Δεύτερος, ο Wayne Rooney με 198 (και συνεχίζει στην Έβερτον).

(AP Photo / Rui Vieira)

Η χαμηλότερη προσέλευση κόσμου σημειώθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1993. Μόλις 3.039 τυχεροί είδαν τον Tony Cottee να σκοράρει δύο φορές στο Selhurst Park και να δίνει τη νίκη στην Έβερτον κόντρα στη Γουίμπλεντον. Το ματς έληξε 3-1.

Μαθουσάλας του πρωταθλήματος παραμένει ο John Burridge της Μάντσεστερ Σίτι. Όταν υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας του κόντρα στην QPR στις 14 Μαΐου του 1995, ήταν 23 ετών και 162 ημερών.

Την πρώτη σεζόν της Premier League απολύθηκε μόλις ένας προπονητής: ο άτυχος Ian Porterfield της Τσέλσι. Δύο χρόνια μετά, τη σεζόν 1994 – 1995, σημειώθηκαν 15 αλλαγές τεχνικών.

Πλέον, κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα υπάρχουν κάθε χρόνο 9 αλλαγές προπονητών (8.84 για την ακρίβεια).

Υπήρξε μία χρονιά στην ιστορία του πρωταθλήματος που υποβιβάστηκαν τέσσερις ομάδες και όχι τρεις: το 1994-95, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μεγάλη κατηγορία και να πέσουμε από τις 22 στις 20.

Τα λιγότερα ματς απ’ όλους τους προπονητές που έχουν περάσει από την Premier League τα έχει στο βιογραφικό του ο Les Reed – κοουτσάρισε την Τσάρλον σε μόλις 7 αγώνες το 2006 πριν απολυθεί.

Τα περισσότερα τα έχει, φυσικά, ο sir Alex Ferguson (810).

Για λίγο – φέτος αναμένεται να τον ξεπεράσει ο Arsene Wenger.

Ο πιο μπαρουτοκαπνισμένος Άγγλος τεχνικός του πρωταθλήματος είναι ο Harry Redknapp με 641 ματς στις τίμιες πλάτες του.

(AP Photo / Denis Doyle)

Το 2003-04 στην Premiership αγωνίζονταν 44 Γάλλοι ποδοσφαιριστές. Παραδοσιακά, η Γαλλική λεγεώνα είναι η μεγαλύτερη από τις πολλές λεγεώνες των ξένων στην Αγγλία.

Ο πρώτος Βραζιλιάνος που πήρε μετεγγραφή σε ομάδα της Premier League απευθείας από Βραζιλιάνικη ομάδα ήταν ο Juninho – πήγε από τη Σάο Πάολο στη Μίντλεσμπρο το 1995.

Μόνο την περασμένη σεζόν, στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας αγωνίζονταν 14 Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές.

Κορυφαίος Βραζιλιάνος σκόρερ του πρωταθλήματος είναι ο Philippe Coutinho που αγωνίζεται στη Λίβερπουλ από το 2013.

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo / Max Nash)