ΑΘΛΗΤΙΚΑ

9 ομαδάρες του παρελθόντος που ‘χάθηκαν’

Κίντερ Μπολόνια, Λιντς και Πάρμα, πού βρίσκεστε σήμερα;

Ένα από τα περίπου τρία δισεκατομμύρια κλισέ που χρησιμοποιούμε στον αθλητισμό και στη ζωή γενικότερα, αναφέρει ότι το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή αλλά να καταφέρεις να μείνεις εκεί.

Για μερικές σπουδαίες ομάδες του παρελθόντος όμως, η παραπάνω ατάκα θα μπορούσε να προσαρμοστεί και να γίνει κάπως έτσι: “το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να καταφέρεις μετά να μείνεις έστω και στο προσκήνιο, καμιά φορά ακόμη και στην πρώτη κατηγορία”.

Κι αυτό, διότι πολλά από τα κλαμπ που κάποτε σάρωναν τους εγχώριους και τους διεθνείς τίτλους, σήμερα αγνοούνται και βολοδέρνουν στις χαμηλές κατηγορίες, αναπολώντας κλαίγοντας τα περασμένα τους μεγαλεία.

Κάποιες ομάδες πλήρωσαν διοικητικά λάθη, άλλες τιμωρήθηκαν λόγω των φρικτών αγωνιστικών επιλογών τους, σημασία πάντως έχει πως δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που υπήρξαν κάποτε.

Όχι τίποτα άλλο, περισσότερο λυπάμαι τους μεγαλύτερους σε ηλικία οπαδούς τους που με μια μπίρα ή ένα κομπολόι (ή και τα 2 με λίγη φαντασία) στο χέρι θα προσπαθούν να πείσουν τους δύσπιστους νέους με νευριασμένες ατάκες τύπου: “ξέρεις τι είχε καταφέρει κάποτε η ομάδα μου;

Μην ανησυχείς παππού, εμείς είμαστε εδώ για σένα, για να μάθουν επιτέλους οι νέοι και να συγκινηθούν οι παλαιότεροι.

Νότιγχαμ Φόρεστ

 

Η ακμή: Η ιστορία της ομάδας άλλαξε, όταν ανέλαβε προπονητής ο θρυλικός Μπράιαν Κλαφ στα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Το 1977 την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία και την αμέσως επόμενη σεζόν, την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου. Αν αυτό σου φαίνεται εντυπωσιακό, περίμενε να διαβάσεις και τη συνέχεια: 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών σερί, το 1979 και το 1980.

Η παρακμή: Το 1993, μετά από 18 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας του Κλαφ στον πάγκο, οι κόκκινοι υποβιβάστηκαν, επιστρέφοντας πάντως αμέσως στην πρώτη κατηγορία με άλλο προπονητή. Ακολούθησε ένας υποβιβασμός ακόμα το 1997 κι ακόμη μια επιστροφή, όμως τίποτα δεν ήταν το ίδιο και συντριβές όπως το 8-1 από την Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1998-99 αποτελούν την καλύτερη απόδειξη. Μετά ήρθαν και τα οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η ομάδα να κατρακυλήσει μέχρι την τρίτη κατηγορία.

Σήμερα: Ολοκλήρωσε τη σεζόν μια θέση πάνω απ’ τη ζώνη του υποβιβασμού στην Championship (τη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας), ισοβαθμώντας μάλιστα με την 22η Μπλάκμπερν. Τις τελευταίες ημέρες, οι φήμες ότι στην ομάδα θα επενδύσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχουν ανάψει εκ νέου, ενώ ήδη έχει στο ρόστερ της ως δανεικούς, τον Κασάμι και τον Βέλλιο.

Γιουγκοπλάστικα

 

Η ακμή: Η μεγάλη της ακμή ήρθε από το 1987 κι ύστερα, μετά δηλαδή την πρόσληψη του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και την συνύπαρξη της χρυσής φουρνιάς πιτσιρικάδων από την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, όπως οι Ράτζα, Κούκοτς και Σάβιτς. Ο απολογισμός εκείνης της υπερομάδας, ήταν η κατάκτηση τριών συνεχόμενων Πρωταθλητριών, το 1989, ‘90 και ‘91, κάτι που καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει ξανά έκτοτε.

Η παρακμή: Μετά τη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και την αναχώρηση των μεγάλων της σταρ, η ομάδα χάθηκε από το ευρωπαϊκό προσκήνιο, αλλάζοντας όνομα 3-4 φορές. Κατέκτησε πάντως το πρωτάθλημα Κροατίας το 2003, ως KK Σπλιτ.

Σήμερα: Παραμένει ΚΚ Σπλιτ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, μακριά πάντως από τις μυθικές επιτυχίες του παρελθόντος.

Λιντς

 

Η ακμή: Τα κορυφαία επιτεύγματα της Λιντς ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και στις αρχές αυτής του ‘70, με την κατάκτηση 3 πρωταθλημάτων και τη συμμετοχή σε έναν τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και σε έναν του Κυπελλούχων. Εμείς πάντως αγαπάμε και την συμπαθέστατη ομάδα που έπαιξε στην πρώτη κατηγορία (από το 1992 Premier League) από το 1990 μέχρι το 2004, φτάνοντας μέχρι και τα ημιτελικά του Champions League. 

Η παρακμή: Υποβιβάστηκε το 1982, επιστρέφοντας το 1990. Το 2004 υποβιβάστηκε ξανά, αντιμετωπίζοντας και τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία το 2007 την έφεραν μέχρι και την League One, δηλαδή την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας.

Σήμερα: Από το 2010 βρίσκεται στην Championship, παλεύοντας να επιστρέψει στην Premier League. Φέτος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση της κατάταξης, μία θέση κάτω απ’ τα play off της ανόδου.

Βαρέζε

 

Η ακμή: Έκανε πάταγο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70, κατακτώντας 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών και παίζοντας σε 5 ακόμη τελικούς. Ναι, καλά κατάλαβες, έπαιξε σε όλους τους τελικούς της δεκαετίας, με μεγάλο σταρ και ηγέτη τον Ντίνο Μενεγκίν, σηκώνοντας και 5 πρωταθλήματα Ιταλίας. Το 1980, είπε να πάρει κι ένα Κυπελλούχων για την ποικιλία.

Η παρακμή: Από το 1980 και μετά, έχασε μεγάλο κομμάτι της δυναμικής της, περιμένοντας μέχρι το 1999 για να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα το 2008, όταν ήρθε κι ο υποβιβασμός στην δεύτερη κατηγορία, με την επιστροφή της να έρχεται όμως αμέσως. Τελευταία της αναλαμπή, η συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου το 2013, όπου κι έχασε απ’ τη Σιένα και ο περσινός χαμένος τελικός του Fiba Europe Cup. 

Σήμερα: Βρίσκεται στη δωδέκατη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος κι ο πιο γνωστός παίκτης στο ρόστερ της είναι ο 39χρονος Μάσιμο Μπουλέρι.

Σεντ Ετιέν

 

Η ακμή: Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, κατέκτησε και τα 10 πρωταθλήματα της ιστορίας της, καθώς και τα 6 κύπελλα που κοσμούν την τροπαιοθήκη της. Το 1976 έφτασε και μέχρι τον τελικό του Πρωταθλητριών, χάνοντας όμως από τη Μπάγερν. Από το 1979 μέχρι το 1982, τη φανέλα της φόρεσε και ο τεράστιος Μισέλ Πλατινί.

Η παρακμή: Το 1982, ο τότε πρόεδρός της, Roger Rocher, μπλέχτηκε σε οικονομικό σκάνδαλο και φυλακίστηκε, με την ομάδα να καταρρέει και να υποβιβάζεται 2 χρόνια αργότερα. Έκτοτε, έχει παίξει το ρόλο του ασανσέρ στις κατηγορίες πολλές φορές, ενώ το 2001 ένα νέο σκάνδαλο με πλαστά διαβατήρια οδήγησε στην τιμωρία αφαίρεσης 7 βαθμών και σε έναν ακόμη ατιμωτικό υποβιβασμό.

Σήμερα: Από το 2004 βρίσκεται σταθερά στην πρώτη κατηγορία, κατακτώντας και το Λιγκ Καπ το 2013. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην 7η θέση του γαλλικού πρωταθλήματος.

Βίρτους Μπολόνια

 

Η ακμή: Αναζητώντας την ιστορία της, είδα ότι μεσουρανούσε τη δεκαετία του 1940 και στα τέλη της δεκατίας του 1970, αλλά εγώ την θυμάμαι χάρη στα κατορθώματα και τη μεγάλη ομάδα που έχτισε τη δεκαετία του ΄90, όταν και κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 2 Ευρωλίγκες, με παιχταράδες όπως ο Ντανίλοβιτς κι ο Ριγκοντό και μεγάλο χορηγό την Κίντερ. Τότε ζήσαμε και τις μεγάλες μάχες με την άσπονδη συμπολίτισσα Φορτιτούντο, η οποία τότε ονομαζόταν Τιμσίστεμ.

Η παρακμή: Το 2003, υπέφερε από -μάντεψε- οικονομικά προβλήματα και αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα λόγω οφειλών. Συγχωνεύτηκε με την FuturVirtus Castelmaggiore για να επιβιώσει και αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία, επιστρέφοντας αμέσως στην πρώτη. Το 2009 μάλιστα, κατέκτησε το EuroChallenge με κορυφαίο τον Κιθ Λάνγκφορντ,  όμως πέρσι υποβιβάστηκε ξανά, αυτή τη φορά για αγωνιστικούς λόγους, αφού τερμάτισε τελευταία. Θλίψη.

Σήμερα: Βρίσκεται στα προημιτελικά των playoffs της ανατολικής περιφέρειας της δεύτερης κατηγορίας, τερματίζοντας δεύτερη στη κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Ερχόμαστε.

Πάρμα

 

Η ακμή: Τη δεκαετία του ‘90 φυσικά, όταν και είχε στις τάξεις της ποδοσφαιριστές όπως ο Μπουφόν, ο Κρέσπο, ο Καναβάρο, ο Σενσίνι και ο Βερόν. Τότε κατέκτησε 3 κύπελλα Ιταλίας (το ένας στις αρχές της επόμενης δεκαετίας), 2 κύπελλα Ουέφα και 1 Κυπελλούχων, φτάνοντας μέχρι και τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Η παρακμή: To 2003 ξέσπασε το σκάνδαλο της Parmalat, μεγάλου χορηγού της ομάδας, με αποτέλεσμα να γεννηθούν τεράστια οικονομικά προβλήματα που έφεραν και την πτώχευση του 2015.

Σήμερα: Μετά την πτώχευση έπεσε στην τέταρτη κατηγορία και σήμερα αγωνίζεται στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του ομίλου της.

Μπένετον Τρεβίζο

 

Η ακμή: Λογικά την έμαθες εκεί κάπου τη δεκαετία του ΄90, όταν με παίκτες όπως ο Κούκοτς, o Ναουμόφσκι, ο Ρέμπρατσα κι ο Πίτις και προπονητές όπως ο Ομπράντοβιτς κι ο Ντ’ Αντόνι κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 2 Σαπόρτα και 8 κύπελλα, φτάνοντας και σε 2 τελικούς της Ευρωλίγκας.

Η παρακμή: Το 2012, ο όμιλος Μπένετον εγκατέλειψε το επαγγελματικό μπάσκετ με αποτέλεσμα η ομάδα να διαλυθεί, να μετονομαστεί σε Τρεβίζο Μπάσκετ 2012 και να πέσει στην 7η κατηγορία(!).

Σήμερα: Ονομάζεται Universo Treviso και κατάφερε πηδώντας μερικές κατηγορίες να φτάσει στην δεύτερη κατηγορία, παλεύοντας για τη μεγάλη επιστροφή.

Άστον Βίλα

 

Η ακμή: Στις αρχές του αιώνα, σάρωνε τα πρωταθλήματα. Στις αρχές του 20ου αιώνα δηλαδή, όταν και κατέκτησε έξι, ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό θα πει ιστορική ομάδα. Έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να ζήσει και πάλι δόξες, όμως άξιζε. Πρωτάθλημα το 1981, Πρωταθλητριών το 1982, κερδίζοντας μάλιστα την μέχρι τότε αήττητη σε τελικό Μπάγερν, Σούπερ Καπ Ευρώπης το ίδιο καλοκαίρι, απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Η παρακμή: Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1982, υποβιβασμένη το 1987, έστω κι αν ανέβηκε ξανά την αμέσως επόμενη χρονιά, φτάνοντας το 1989 και το 1993 μέχρι και τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Πέρσι υποβιβάστηκε ξανά, τερματίζοντας τελευταία στην Premier League.

Σήμερα: Το φινάλε της σεζόν τη βρήκε στη 13η θέση της Championship, όπου θα αγωνίζεται και του χρόνου.