ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο απόλυτος οδηγός παρακολούθησης του Ευρωμπάσκετ

Ένας δημοσιογράφος του Oneman φροντίζει ώστε να βγεις αλώβητος από την μπασκετική πανδαισία των επόμενων δυο εβδομάδων.

Το 39ο (γεράσαμε) Ευρωμπάσκετ άνοιξε σήμερα την αυλαία του και για τις επόμενες 15 ημέρες οι οθόνες μας θα γεμίσουν πορτοκαλί μπάλες, τεράστια παπούτσια, καρφώματα, επίσημη αγαπημένη, Αντετοκούνμπαρο και ελπίζουμε και μπόλικη τιρινίνη.

Όρεξη να ‘χεις να βλέπεις μπάσκετ με λίγα λόγια, καθώς στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέχρι και 12 αναμετρήσεις μέσα στην ίδια ημέρα, με το πρώτο τζάμπολ να γίνεται στις 3.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και την κόρνα της λήξης να ακούγεται μετά τα μεσάνυχτα. Με τις σημαντικότερες αναμετρήσεις της ημέρας να μπορείς να τις δεις ζωντανά, αποκλειστικά και σε HD από τον OTE TV. Η πρώτη φορά που η υψηλή ευκρίνεια απλώνεται σε όλη τη διοργάνωση μέσα από τα κανάλια OTE Sport.

 

Μην ανησυχείς καθόλου, το Oneman είναι εδώ για σένα και σου ετοίμασε τον απόλυτο οδηγό παρακολούθησης του φετινού Ευρωμπάσκετ, το οποίο διεξάγεται σε 4 παρακαλώ πολύ διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Κροατία, Γερμανία και Λετονία).

Φόρεσε τη φανέλα του αγαπημένου σου παίκτη, φώναξε τους φίλους σου και ανάβαλε όλα σου τα ραντεβού για μετά τις 21 Σεπτέμβρη. Κόρνα έναρξης.

Φρόντισε να ξυπνάς νωρίς, ώστε να ολοκληρώνεις όλες σου τις υποχρεώσεις μέχρι το πρώτο τζάμπολ.

 

Ο πρώτος αγώνας ξεκινάει συνήθως στις 3.30 ή στις 4 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσεις όλες σου τις δουλειές το αργότερο μέχρι τις 3. Τι εννοείς γιατί μέχρι τις 3; Μην μου πεις ότι δεν σκοπεύεις να παρακολουθείς τα pre game show; Πώς θα μπαίνεις στο κλίμα των αναμετρήσεων;

Επομένως, το διάβασμα για την εξεταστική, η βόλτα του σκύλου, τα πλυντήρια, η φασίνα καθώς και οι κοινωνικές σου υποχρεώσεις σου θα πρέπει να στριμωχτούν μέχρι τη μαγική ώρα που το ρολόι θα δείξει 3. Από τις 3 και μετά, τα χρονικά περιθώρια θα είναι ελάχιστα.

Αν εργάζεσαι, φοβάμαι πως θα πρέπει να συμβιβαστείς με το γεγονός πως θα προλαβαίνεις μόνο τα απογευματινά παιχνίδια και να διαμορφώσεις ανάλογα το πρόγραμμά σου.

Να έχεις μονίμως ανοιχτό το Sport24.gr για να γνωρίζεις πάντοτε το αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας.

 

Πολλές αναμετρήσεις των ομίλων πέφτουν η μία πάνω στην άλλη. Κρίμα δεν είναι την ώρα που η Σερβία του Τεόντοσιτς κονταροχτυπιέται με τη Γερμανία του μεγάλου Ντιρκ, εσύ να κάθεσαι να βλέπεις Ολλανδία – Σκόπια, προσπαθώντας να καταλάβεις αν οι Ολλανδοί παίζουν από τα πλάγια και στο μπάσκετ;

Επομένως, θα έχεις ανοιχτό το sport24.gr αλλά και το contra.gr, ώστε να παραμένεις διαρκώς ενημερωμένος για τις ώρες των αγώνων αλλά και τα τελευταία νέα όλων των ομάδων.

Κράτα κλειστά τα μάτια σου μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά από κάθε αγώνα που σκοπεύεις να βλέπεις στον ΑΝΤ1

 

Είναι γνωστό πλέον πως η εικόνα του ΑΝΤ1 στις αθλητικές μεταδόσεις είναι βγαλμένες μέσα από τις καλύτερες στιγμές της ΥΕΝΕΔ τη δεκαετία του 80 και τα παιχνίδια μπάσκετ που έπαιζες στο Atari όταν ήσουν παιδί.

Αν έχεις έστω και μισό βαθμό μυωπίας, ήρθε η ώρα να θυμηθείς που έχεις καταχωνιάσει τα γυαλιά σου, τα οποία έχεις να φορέσεις από τη Δευτέρα Γυμνασίου. Διαφορετικά, δεν θα μπορείς να ξεχωρίσεις τον Ζήση από τον Αντετοκούνμπο και τον Κατσικάρη από τον Τζόρτζεβιτς.

Καλού κακού, όταν η διοργάνωση τελειώσει, κλείσε κι ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο. Ίσως να χρειάζεται πια να αναβαθμίσεις τα γυαλιά σου.

Βρες έξυπνους τρόπους να γεμίσεις το κενό της μιας ώρας ανάμεσα στα απογευματινά και τα βραδινά παιχνίδια

 

Όπως σε προειδοποίησα ήδη, το πρόγραμμα της πρώτης φάσης είναι πολύ απαιτητικό. Όχι για τους αθλητές, αυτοί έχουν συνηθίσει να δίνουν πολλούς αγώνες μέσα σε λίγες ημέρες. Ένας μέσος φίλαθλος όμως, έχει συνηθίσει να παρακολουθεί 2, άντε 3 αγώνες την ημέρα. Τώρα που καλείσαι λοιπόν να δεις σχεδόν τους διπλάσιους, πρέπει να εκμεταλλευτείς σωστά όλο τον ελεύθερο χρόνο που θα καταφέρεις να εξασφαλίσεις.

Λοιπόν! Βγάλε χαρτί και σημείωνε: Η μαγική ώρα είναι εκεί γύρω στις 9-9.15 που τελειώνει ο απογευματινός αγώνας. Μέχρι τον βραδινό αγώνα, του οποίου το τζάμπολ γίνεται στις 10 ή στις 10.30, έχεις τουλάχιστον 45 λεπτά, για να τα εκμεταλλευτείς όπως εσύ θέλεις.

Μπορείς λοιπόν να δεις ένα επεισόδιο από το Mr. Robot ή όποια σειρά παρακολουθείς αυτό τον καιρό με μέγιστη διάρκεια τα 45 λεπτά. Το ιδανικό σενάριο βέβαια είναι να δεις ένα επεισόδιο από μια κωμική σειρά όπως πχ. το πάντα αγαπημένο Modern Family, που διαρκεί γύρω στα 25 λεπτά, ώστε να κερδίσεις ακόμη 20 λεπτά για τουαλέτα, ξεμούδιασμα και μερικά τηλέφωνα. Δική σου η επιλογή, εμείς απλά προτάσεις κάνουμε.

Ανάμεσα στα μεσημεριανά παιχνίδια και το πρώτο απογευματινό, δημιουργείται ακόμη ένα κενό περίπου μισής ώρας, εκεί γύρω στις 18.00. Άνοιξε το ραδιόφωνό σου στους 103, 3 και τον Sport24Radio, αφού είναι η ώρα που κάνουν εκπομπή τα δικά μας παιδιά ή διάβασε τα αγαπημένα σου άρθρα στο Oneman για να ξέρεις ποιες φυσιογνωμίες απολαμβάνουν τους αγώνες από τις εξέδρες.

Δεν υπάρχουν μόνο σειρές σε αυτή τη ζωή, μαγείρεψε και τίποτα

 

Όπως καταλαβαίνεις, δεν γίνεται κάθε ημέρα για όσο διαρκεί το Ευρωμπάσκετ να τρέφεσαι με σουβλάκια, πίτσες και μπέργκερ. Αρχικά θα χρεοκοπήσεις και επιπλέον, η 21η Σεπτεμβρίου θα σε βρει αρκετά κιλά βαρύτερο.

Θα πρέπει λοιπόν κάποιες φορές να εκμεταλλευτείς το κενό ανάμεσα στον απογευματινό και τον βραδινό αγώνα για να μαγειρέψεις κάτι γρήγορο. 45 λεπτά είναι υπεραρκετά ας πούμε για μια μακαρονάδα, μια μπριζόλα ή κάποια σαλάτα.

Φρόντισε να εξοπλίζεις το σπίτι σου από νωρίς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

 

Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο αγώνα, ο οποίος έχει μόλις μπει στην τέταρτη περίοδο και ένας από τους κολλητούς σου, με τον οποίο παρακολουθείτε την αναμέτρηση παρέα, σου ζητάει μια μπύρα. Τι πιο λογικό άλλωστε, αφού τα τελευταία λεπτά ενός αγώνα που εξελίσσεται σε ντέρμπι σηκώνουν τουλάχιστον μια μπύρα.

Πας στο ψυγείο και τι να δεις; Είναι άδειο. Παιδικά λάθη. Δεν γίνεται να τα αφήνεις στην τύχη αυτά. Ο Φώτης Κατσικάρης, όταν στον αγώνα με την Ολλανδία, που η Ελλάδα θα προηγείται με 20 πόντους, αποφασίσει να αποσύρει τον Σπανούλη στον πάγκο, ξέρεις τι θα κάνει; Θα σκέφτεται μπροστά, δηλαδή τους επόμενους αγώνες της ομάδας. Κάνε λοιπόν κι εσύ το ίδιο. Εξασφάλισε από το πρωί όλα τα απαραίτητα, ώστε να μην τρέχεις και δεν φτάνεις, τη στιγμή που η μπάλα θα καίει.

Μην περιμένεις τον Αντεντοκούνμπο να καρφώνει συνέχεια στη μούρη των αντιπάλων του, θα απογοητευτείς

 

Καλός, χρυσός, παιχταράς ο Αντεντοκούνμπο, τον αγαπάμε κι είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει σύντομα All Star. ΟΜΩΣ. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι πολύ διαφορετικό από το καλύτερο και κυρίως θεαματικότερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Οι άμυνες είναι πιο σκληρές, τα συστήματα πιο αυστηρά (βασικά, υπάρχουν συστήματα) και οι ευκαιρίες για έναν παίκτη να ξεχυθεί στον αιφνιδιασμό και να καρφώσει θεαματικά, πολύ λιγότερες. Επομένως μην περιμένεις κάθε φορά που η μπάλα φτάνει στον Αντεντοκούνμπο, εκείνος να ίπταται και να καρφώνει πάνω όλους. Ευρωμπάσκετ θα δεις, όχι φάσεις από το NBA Jam.

Αν θέλεις να δεις τον Αντετοκούνμπο να καρφώνει πάρα πολλές φορές (61 για την ακρίβεια!) μέσα σε λίγα λεπτά, δες το παρακάτω video:

 

Αν ο δρόμος μας φέρει αντιμέτωπους με τους Ισπανούς, φρόντισε να μην έχεις εύθραυστα αντικείμενα κοντά σου

 

Όπως ο Ολυμπιακός παίζει σχεδόν κάθε χρόνο με την Άρσεναλ στο Champions League, έτσι κι η Εθνική μας ομάδα έχει την τάση να πέφτει διαρκώς πάνω στους Ισπανούς και συνήθως να χάνει. Κι η αλήθεια είναι ότι οι Ισπανοί δεν είναι συμπαθητικοί αντίπαλοι.

Όχι επειδή δεν είναι παικταράδες αλλά επειδή είναι πολύ εκνευριστικοί. Γκρινιάζουν, κάνουν θέατρο, διαμαρτύρονται, πέφτουν κάτω, κερδίζουν εύκολα φάουλ. Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι θα έχεις χάσει έστω και μια φορά την ψυχραιμία σου, βλέποντας έναν αγώνα με τους Ισπανούς. Δεν μπορεί, άνθρωπος είσαι.

Για να μην έχουμε ατυχήματα, φρόντισε να απομακρύνεις όλα τα πολύτιμα αντικείμενα από το χώρο που βρίσκεται η τηλεόραση. Αντί να ξεσπάσεις σε κάποιο αντικείμενο, μπορείς να βρίσεις τους Ισπανούς παίκτες στη γλώσσα τους. Όχι ότι θα σε ακούσουν, αλλά τουλάχιστον θα αισθανθείς καλύτερα. Μέχρι και μαθήματα Ισπανικών περιλαμβάνει αυτός ο οδηγός. Για πάμε:

ηθοποιός = actriz

άσχετος = irrelevante

απατεώνας = ladrón

προκλητικός = Rudy Fernandez

Καλή διασκέδαση!

Πριν κοιμηθείς, μπορείς να εξασκήσεις όσα έμαθες σε μια αναμέτρηση στο NBA 2Κ

 

Έχοντας δει γύρω στις 10 ώρες μπάσκετ κάθε μέρα, είναι δεδομένο ότι θα βλέπεις μπάλες μέχρι και στον ύπνο σου. Για να νιώσεις ότι κάνεις κάτι ενεργητικό και επειδή όταν λήξει ο τελευταίος αγώνας θα είναι αργά πια για να ξεχυθείς σε κάποιο ανοιχτό, εφάρμοσε όσα είδες σε ωραία αναμέτρηση στο NBA 2K.

Μπορεί να μην περιλαμβάνει πια εθνικές ομάδες, αρκετοί όμως παίκτες που θα δεις στο Ευρωμπάσκετ αγωνίζονται εκεί. Ακόμη, αν το παραπάνω video με τα καρφώματα του Αντετοκούνμπο δεν αρκεί, μπορείς να ξεσπάσεις διαλύοντας την μπασκέτα στην εικονική πραγματικότητα του παιχνιδιού.

Μόνο μην ξεχαστείς και πάει αργά. Είπαμε, πρέπει να ξυπνάς νωρίς, στις 3.30 έχει πάλι μπάσκετ.

Κανόνισε να δεις την κοπέλα σου τις ημέρες που η διοργάνωση κάνει διάλειμμα

 

Σημείωνε. 11, 14 και 19 Σεπτεμβρίου. Αυτές είναι οι μοναδικές ημέρες που το πρόγραμμα του Ευρωμπάσκετ είναι κενό. Αυτές τις 72 ώρες φρόντισε να τις εκμεταλλευτείς για να σώσεις τη σχέση σου, να βγεις λίγο από το σπίτι και να ξεκουραστείς.

Φυσικά επειδή δεν πρέπει να βγεις εντελώς εκτός ρυθμού, μπορείς να πας για κάποιο σουτάκι σε ένα ανοιχτό γήπεδο, να παίξεις λίγο περισσότερο NBA 2K και αν η Εθνική μας έχει προχωρήσει στη διοργάνωση, να προετοιμαστείς για νέους θριάμβους, χαζεύοντας παλαιότερες επιτυχίες.

Επειδή σίγουρα θα σου λείψουν, πάρε μια γερή δόση από τους αγαπημένους σου σχολιαστές

 

Μεγάλη μπασκετική διοργάνωση χωρίς χιτσκοκικό, γκρανγκινιολικό φινάλε, Kill Bill, Σλούκι Λουκ και  βελούδινο σφυρί, είναι σαν χωριάτικη δίχως φέτα. Κάτι λείπει, η απόλαυση δεν είναι ολοκληρωμένη.

Το κενό των Βαγγέλη Ιωάννου και Δημήτρη Χατζηγεωργίου δεν καλύπτεται, ωστόσο σαν μια μικρή δόση μεθαδόνης, σου προσφέρουμε μια μικρή τζούρα:

Ας ευχηθούμε να είναι on fire και τα παιδιά της Εθνικής.