ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τον Αύγουστο είναι παχιές οι νίκες

Λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό της Εθνικής Εφήβων μπάσκετ, ένας δημοσιογράφος του Oneman αναπολεί 10 επικούς αθλητικούς θριάμβους μέσα στη νέκρα του Αυγούστου.

Ο Αύγουστος είναι κατεξοχήν ο πιο “νεκρός” μήνας του έτους. Οι δουλειές χαλαρώνουν, τα μπάνια του λαού έρχονται και όλα λειτουργούν στο ρελαντί. Όσο εμείς απολαμβάνουμε όμως τις βουτιές μας στα νησιά, οι άνθρωποι του αθλητισμού μας έχουν χαρίσει μερικούς ανεπανάληπτους αθλητικούς θριάμβους.

 

Κάθε πράγμα στον καιρό του και οι επιτυχίες τον Αύγουστο σαν να λέμε (σιγά μην μου γλίτωνε αυτή η παροιμία).

Με διάθεση νοσταλγίας, τον ανεμιστήρα στο φουλ κι έναν φραπέ στο χέρι, ας θυμηθούμε τους 10 κορυφαίους αθλητικούς θριάμβους του Αυγούστου, την ώρα που η Εθνική Εφήβων μπάσκετ ετοιμάζεται να μας χαρίσει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο και οι εθνικές του πόλο ρίχνονται στη μάχη των προημιτελικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου, με στόχο να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τη σχετική λίστα.

10. Η πρόκριση της ΑΕΚ επί των Ρέιντζερς

 

Πότε: 10 & 24 Αυγούστου 1994

Διοργάνωση: Προκριματικά Champions League

Η -τρεις συνεχόμενες φορές- πρωταθλήτρια ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς κληρώνεται με το φόβητρο των Γκλάσκοου Ρέιντζερς, στην οποία έπαιζαν οι Λάουντρουπ, Φέργκιουσον και Γκόραμ. Ως τίμιο αουτσάιντερ, η Ένωση υποδέχεται στις 10 Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια τους Σκωτσέζους και με δυο γκολ του Σαραβάκου κάνει το πρώτο βήμα για την μεγάλη έκπληξη, την οποία ολοκληρώνει με ένα τεράστιο διπλό μέσα στο Άιμπροξ, δυο εβδομάδες αργότερα, χάρη στο γκολ του μεγάλου Τόνι Σαβέφσκι. Μεγάλες στιγμές, τρέμει η Μίλαν, τι να λέμε τώρα.

 

Η μοίρα τα έφερε έτσι και 20 χρόνια αργότερα, οι δυο ιστορικές ομάδες βρέθηκαν να αγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία της χώρας τους, πλέον όμως επέστρεψαν δυναμικά και ελπίζουμε να βρεθούν ξανά αντιμέτωπες σύντομα.

9. Η πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Φενέρμπαχτσε

 

Πότε: 19 & 26 Αυγούστου 2010

Διοργάνωση: Προκριματικά Europa League

Ο απογοητευμένος μετά τον αποκλεισμό του από τους ομίλους του Champions League, ΠΑΟΚ, κληρώνεται στα προκριματικά του Champions League με τη Φενέρ των Άλεξ, Εμέρ, Λουγκάνο. Στο καμίνι της Τούμπας επικρατεί με 1-0, με την κανονική διάρκεια της ρεβάνς να ολοκληρώνεται με το ίδιο σκορ. Παράταση και μετά…Μουσλίμοβιτς, ο οποίος σκόραρε ένα γκολ το οποίο οι Παοκτζήδες πανηγύρισαν ίσως και περισσότερο από ΕΚΕΙΝΟ το γκολ του Βρύζα στο Λονδίνο. Εγώ πάντως, αν και Ολυμπιακός, το πανηγύρισα έξαλλα. Χαμός.

8. Το ρεκόρ Γκίνες(!) της Νίκης Μπακογιάννη στην Ατλάντα

 

Πότε: 3 Αυγούστου 1996

Διοργάνωση: Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα

Μια ημέρα πριν πέσει η αυλαία των Ολυμπιακών της Ατλάντα, η Νίκη Μπακογιάννη πραγματοποιεί άλμα στα 2 μέτρα και 2 εκατοστά, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Πέρα από το ελληνικό μετάλλιο το οποίο όλοι πανηγυρίσαμε, η όμορφη αθλήτρια μπήκε παρακαλώ πολύ και στο Βιβλίο Γκίνες, ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά σωματικού ύψους και ύψους που κατόρθωσε να ξεπεράσει.

 

7. Οι κούπες των μικρών Εθνικών του μπάσκετ

 

Πότε: 4 Αυγούστου 2002 & 3 Αυγούστου 2008

Διοργάνωση: Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων

Η θαυμαστή πορεία της Εθνικής Εφήβων στα γήπεδα του Βόλου αυτές τις ημέρες, αποτέλεσε και την αφορμή αυτού του αφιερώματος. Οι επιτυχίες των χρυσών φουρνιών του αθλήματος θα μπορούσαν άλλωστε να συνθέσουν με άνεση μια ξεχωριστή λίστα. Σκέψου ότι εκτός της λίστας θα αφήσω αναγκαστικά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Νέων Ανδρών του 2005 και τη δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων του 2007.

Δεν γίνεται όμως να μην αναφέρω το χρυσό μετάλλιο του 2002 στη Λιθουανία, με πρωταγωνιστές τους Σπανούλη, Ζήση και Καϊμακόγλου αλλά και το πιο πρόσφατο χρυσό του 2008 στον Πύργο, με τους Παππά, Σλούκα, Μάντζαρη, Παπανικολάου και Κασελάκη να σέρνουν το χορό και να φτάνουν στην κορυφή αήττητοι. Σε λίγες ώρες, ο Χαραλαμπόπουλος, ο Παπαγιάννης και τ’ άλλα παιδιά ετοιμάζονται να μας χαρίσουν ακόμη μια κούπα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βόλου.

6. Τα μετάλλια της Νίκης Ξάνθου και του Κώστα Γκατσιούδη στην Αθήνα

 

Πότε: 1-10 Αυγούστου

Διοργάνωση: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου

Η Ελλάδα φιλοξενεί στο Ο.Α.Κ.Α το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, ο κόσμος γεμίζει το Στάδιο και η Νίκη Ξάνθου μαζί με τον Κώστα Γκατσιούδη χαρίζουν στη χώρα μας δυο μετάλλια, ένα αργυρό στο άλμα εις μήκος κι ένα χάλκινο στον ακοντισμό.

Ο ελληνικός αθλητισμός ζει μεγάλες στιγμές, ο ελληνικός στίβος δηλώνει δυναμικό «παρών» και τα καλύτερα θα έρθουν μερικά χρόνια (και κάποιες θέσεις ψηλότερα στη λίστα μας) αργότερα.

5. Η πορεία της εθνικής ομάδας μπάσκετ στο Μουντομπάσκετ του 1994

 

Πότε: 4-14 Αυγούστου 1994

Διοργάνωση: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ του Καναδά

Αν έκανα ένα αφιέρωμα με τους ελληνικούς θριάμβους οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, τότε η επίσημη αγαπημένη θα είχε δικαιωματικά τη μερίδα του λέοντος, αφού μας έχει χαρίσει ανεπανάληπτες επιτυχίες. Το μήνα Αύγουστο όμως ξεχωρίζει η πορεία στα γήπεδα του Καναδά και η τέταρτη θέση που κατέκτησε. Η επική νίκη επί των οικοδεσποτών του Στιβ Νας, η μάχη με τη Dream Team στα ημιτελικά, οι βολές που έβαλε κατά λάθος ο Σιγάλας, συνθέτουν ακόμη έναν θρίαμβο για την εθνική, έστω κι αν δεν κατάφερε να μας φέρει ένα μετάλλιο. Η 4η θέση στον κόσμο, σίγουρα δεν είναι και μικρό πράγμα.

4. Το χρυσό των κοριτσιών του πόλο στο World League

 

Πότε: 21 Αυγούστου 2005

Διοργάνωση: World League

Όσο άδικο θα ήταν να απουσίαζε η εθνική μπάσκετ, το ίδιο άδικο θα ήταν να λείπουν από τη λίστα τα κορίτσια του πόλο, τα οποία μας έχουν χαρίσει τόσα μετάλλια την τελευταία δεκαετία. Το 2005, ένα χρόνο μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, τα κορίτσια κατακτούν την κορυφή του κόσμου, κερδίζοντας με 13-10 τη Ρωσία μέσα στην έδρα της, δείχνοντας ότι αποτελούν πια μια υπερδύναμη του αθλήματος.

3. Το χρυσό του Κώστα Κεντέρη στο Έντμοντον

 

Πότε: 9 Αυγούστου 2001

Διοργάνωση: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου

Ο Κώστας Κεντέρης έκανε το μπαμ με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και ένα χρόνο αργότερα κατέβηκε ως το μεγάλο φαβορί στο Παγκόσμιο του Καναδά. Με το ασύλληπτο 20.03 θα φτάσει άνετα στο χρυσό μετάλλιο και θα μεγαλώσει κι άλλο έναν μύθο τον οποίο φρόντισε ο ίδιος να γκρεμίσει τρία χρόνια αργότερα, με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε. Το ξενύχτι που ρίξαμε και το πανηγύρι της πρώτης θέσης όμως, δεν ξεχνιέται εύκολα.

2. Οι μεγάλες στιγμές της δικής μας Ολυμπιάδας

 

Πότε: 13-29 Αυγούστου 2004

Διοργάνωση: Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας

Είναι κρίμα να ξεχωρίσω μόνο μια στιγμή από τις υπέροχες εβδομάδες που ζήσαμε κατά τη διάρκεια των δικών μας Ολυμπιακών Αγώνων. Όσο κι αν μας αρέσει να είμαστε γκρινιάρηδες, όσο κι αν κράζουμε τώρα τα περιττά έξοδα, η αλήθεια είναι ότι ζήσαμε μερικές αξέχαστες στιγμές. Είδαμε μια υπέροχη τελετή έναρξης, μεγάλες αθλητικές στιγμές, ελληνικά μετάλλια. Ήταν ωραίος εκείνος ο Αύγουστος, 17 ημέρες ενός συνεχόμενου θριάμβου.

1. Το χρυσό της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη

 

Πότε: 5 Αυγούστου 1992

Διοργάνωση: Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης

Για την Ελλάδα ρε Γαμώτο! Αν μου πεις ότι η επική νίκη της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη δεν σε συγκίνησε, θα είσαι ψεύτης. Η Θεσσαλονικιά αθλήτρια εκμεταλλεύτηκε την πτώση της Ντίβερς και κατέκτησε ένα ανέλπιστο χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με εμπόδια. Μπορεί αργότερα να καλομάθαμε στα ολυμπιακά μετάλλια, όμως το 1992 μία τέτοια διάκριση ισοδυναμούσε με ένα μικρό θαύμα. Λίγες ημέρες μετά, θα επιστρέψει στην Αθήνα μαζί με τον Πύρρο Δήμα (ο οποίος είχε κατακτήσει το χρυσό στις 31 Ιουλίου, χάνοντας την ευκαιρία να μπει στη λίστα μας) και η αποθέωση θα είναι πρωτόγνωρη. 23 χρόνια μετά, η Βούλα κερδίζει πανάξια ακόμη ένα χρυσό, αυτό της λίστας των Αυγουστιάτικων θριάμβων. Άξια.