SEX

Το ghosting είναι ο πιο αγενής τρόπος να πεις ‘δεν σε γουστάρω’

Ενός λεπτού σιγή και ένα κείμενο αφιερωμένο σε εκείνους που μία μέρα σταμάτησαν να απαντούν και εξαφανίστηκαν. Από παντού.

Αναπάντητες κλήσεις παντού. Η Έλενα Παπαρίζου πριν από μία δεκαετία και κάτι παρέα με το Χρήστο Δάντη τραγούδησε ένα σουξέ από τη ζωή βγαλμένο. Συγκεκριμένα, από το κινητό. Βέβαια, επειδή το 2004 ήταν σωτήριο και γιουροβιζιονικό μεν αλλά χωρίς Facebook, whatsapp, viber, Instagram Chat και δεν συμμαζεύεται δε, η Έλενα περιοριζόταν στο να περιγράφει την εξαφάνιση του ερωτικού της συντρόφου μέσα από τις αναπάντητες κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο. Και that was all folks.

 

Όλα και όλα όμως. Επειδή σχεδόν ακούω μερικούς κακεντρεχείς, παρελθοντολάγνους να μουρμουράνε ‘καμιά εξέλιξη πια σε αυτό το είδος’ θέλω να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Κύριοι, τότε επί Έλενας υπήρχε μόνο η αναπάντητη κλήση. Ας γελάσω τρις δηλαδή. Χα, χα, χα. Γιατί σήμερα το να μη σηκώνει κάποιος το τηλέφωνό του περνάει απλώς στα spam.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο γι αυτό το περιβόητο ghosting. Και ας πάρουμε τις περιπτώσεις του.

Περίπτωση πρώτη: Ο Κάσπερ άργησε μία εβδομάδα

 

Βγαίνεις με μία κοπέλα. Μία, δύο, τρεις φορές. Και εξαφανίζεσαι. Σου στέλνει μήνυμα, δεν απαντάς. Σε παίρνει τηλέφωνο, της απαντάει η Παπαρίζου. Σου στέλνει στα social, τα βλέπεις αλλά  καμία αντίδραση.

Πιθανοί λόγοι:

α) Έφαγες φρίκη γιατί κατάλαβες ότι εκείνη το βλέπει σοβαρά και εσύ δεν είσαι σε φάση σχέσης.

β) Γύρισε πίσω η πρώην σου, σου είπε να τα ξαναβρείτε και εσύ δεν ήθελες να δείξεις ότι με την μία βρήκες τις πορτοκαλιές που κάνουν τα πορτοκάλια.

γ) Κατάλαβες ότι δεν σου αρέσει και πολύ τελικά αυτή η κοπέλα.

Τι θα μπορούσες να έχεις κάνει: Να της εξηγήσεις πώς έχει η κατάσταση πριν εξαφανιστείς. Είτε συμβαίνει το α είτε το β είτε γ είτε το δ που θα ήθελα να μου αναφέρεις στα σχόλια για εγκυκλοπαιδικούς λόγους (ευχαριστώ εκ των προτέρων).

Περίπτωση δεύτερη: Ο θηλυκός Κάσπερ

 

Συνήθως ο θηλυκός Κάσπερ είναι πιο γρήγορος. Μία που θα βγείτε (και αν) και μία που θα εξαφανιστεί έτσι ώστε να αρχίσεις να πιστεύεις σοβαρά ότι την γνώρισες στον ύπνο σου.

Πιθανές καταστάσεις:

α) Έχετε βγει μία φορά. Εκείνη δεν πέρασε καλά ή θέλει ακόμα τον πρώην της ή βγήκε γιατί ήθελε να δώσει μία ευκαιρία στον εαυτό της να κάνει ένα ραντεβού με ένα παιδί διαφορετικό από εκείνα που συνήθως την ελκύουν αλλά είδε ότι δεν της βγαίνει με τίποτα.

β) Δεν έχετε βγει ποτέ. Της έχεις ζητήσει να βγείτε περισσότερες από τρεις φορές και εκείνη έχει σταματήσει να σου δίνει αρνητική απάντηση.

γ) Δεν σου έχει απαντήσει ποτέ. Απλά τη γουστάρεις ή σου χει γίνει απωθημένο να σου απαντήσει έστω μία φορά και στέλνεις σχεδόν κάθε φορά που εκείνη αλλάζει φωτογραφία σε κάποιο προφίλ της στα social.

Τι θα μπορούσε να έχει κάνει: Στα α και γ προφανώς, να σου έχει εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση. Στην περίπτωση του α να σου πει τι συμβαίνει και στην περίπτωση του γ να σου αρνηθεί ευγενικά εφόσον δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση β, καλά σου κάνει γιατί στα έχει πει η Έρρικα και δεν την ακούς.

Περίπτωση τρίτη: Ο κατά κανόνα Κάσπερ (θηλυκός και αρσενικός)

Υπάρχουν ορισμένα άτομα που δεν θα απαντήσουν σχεδόν ποτέ σε κάποιο μήνυμα εκτός και αν έχουν την όρεξη να το κάνουν. Αυτά τα άτομα, συνήθως θα σου απαντήσουν μετά από δύο ή τρεις μέρες με τη δικαιολογία ότι είχαν πολλή δουλειά και ‘έτρεχαν’ ή χωρίς καμία δικαιολογία.

Εντάξει, παιδιά, να χαλαρώσουμε λίγο. Όλοι έχουμε δουλειά αλλά όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας ο άλλος και το κάνει διακριτικά (το τονίζω αυτό) τότε του οφείλουμε μία απάντηση. 

Επιστρέφω όμως στις δύο πρώτες περιπτώσεις που είναι και τρόπον τινά πιο σοβαρές. Όταν έχουμε κάνει κάτι ερωτικό με τον άλλο και μας έχει φερθεί σωστά και πάλι του οφείλουμε μία απάντηση. Μία εξήγηση. Το καταλαβαίνω ότι μπορεί να μη σου αρέσει ή να μην της αρέσεις ή να πιεστήκατε ή όλα τα παραπάνω αλλά όπως και να έχει δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απέναντί μας έχουμε ανθρώπους με συναισθήματα και όχι αντικείμενα.

Και για να προλάβω εκείνους που θα πουν ότι όλο αυτό βγάζει ένα ‘χάσιμο’ που ψαρώνει τον άλλον και τον κάνει να θέλει να περιμένει θα πω απλά ότι το μοναδικό χάσιμο που προκαλεί κάποιος που εν μία νυκτί αποφασίζει να κόψει κάθε επαφή με τον άλλο χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση είναι το χάσιμο χρόνου. Το οποίο δεν το χρωστάει κανείς μας σε κανέναν.

Γι αυτό όταν για τον τάδε ή τον δείνα λόγο θέλουμε να ξεκόψουμε από κάποιον καλό είναι να τον ενημερώνουμε. Με όποιον τρόπο θέλουμε αρκεί αυτός να μην είναι τόσο αγενής όσο αυτό το ‘προβλήθηκε’ δίχως απάντηση.

Υ.Γ: Ο μόνος τρόπος που δικαιολογώ σε κάποιον την απόλυτη εξαφάνιση από το πουθενά, είναι να έχει πάει κάτι πολύ άσχημα στην τουαλέτα με τον άλλο/η απέξω. Αλλά μέχρι εκεί.