ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Pause στο παιχνίδι ή στη σχέση;

Αγόρια και κορίτσια που διαβάζετε αυτή την στιγμή, αφήστε κονσόλες και τηλεχειριστήρια κάτω, έχουμε πόλεμο. Τι πόλεμο; (Μπορείτε να αφήσετε το φωτόσπαθό σας στην ντουλάπα), για την σχέση σας μιλάμε. 

Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος “Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling” πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Όταν το αγόρι σου είναι κολλημένο… όχι μόνο με την κανονική μπάλα!

Έκανες το μεγαλύτερο λάθος της ζωής σου και του αγόρασες κανούριο βιντεοπαιχνίδι ε; Ένα είναι το σίγουρο. Σκαρφάλωσες στο νούμερο ένα των επικρατέστερων για γάμο. Δεν ήξερες βέβαια ότι θα αντιμετώπιζες αυτό που θα ερχόταν στην συνέχεια. Απεριόριστες ώρες μπροστά από μια κονσόλα παίζοντας το καινούριο Pro Evolution-Soccer, ξεχνώντας και αδιαφορώντας για την πραγματικότητα εκεί έξω, η οποία περιλαμβάνει και μια κοπέλα, στην συγκεκριμένη περίπτωση εσένα. Μηνύματα που δεν πήραν ποτέ απάντηση, επειδή ήταν απασχολημένος να κατακτήσει στο  online πρωτάθλημα ακόμα ένα κύπελλο. Και είσαι πολύ τυχερή άμα κερδίσει όντως  ένα, γιατί δεν μπορείς να φανταστείς τι θα ακούσεις μετά.

Από ότι φαίνεται η ζωή τους κρέμεται κυριολεκτικά, θα έλεγε κανείς, από ένα ψηφιακό γκολ από έντεκα παίχτες σε έκδοση μινιατούρας. Περιμένουν στις επάλξεις την στιγμή που θα φανεί το χαρακτηριστικό Username του άγνωστου, που θα παίξει αντίπαλος με την καταπληκτική τους ομάδα. Ξέρεις ότι το αγόρι σου είναι game-addict και σε έχει εθίσει και εσένα όταν ακούς North-London και σκέφτεσαι Arsenal.  Κάτι πάει λάθος αναρωτιέσαι. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνεις γιατί πωρώνεται έτσι με την κονσόλα (his precious) και το βιντεοπαιχνίδι του. Κάθεσαι διακριτικά δίπλα του, παίρνεις Ποπ-Κορν γιατί μόλις έκοψες εισιτήριο σε ταινία τρόμου. Τέτοιο άγχος και αγωνία ούτε σε ταινίες του Χίτσκοκ. Εμπλουτίζεις το λεξιλόγιο σου με κάθε είδους βωμολοχία που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους και θαυμάζεις την δημιουργικότητα στον λόγο του. Κυρίως όταν χάνει… βασικά και όταν κερδίζει… βασικά πάντα! Αρκείσαι με το να κοιτάς βουβά στην γωνίτσα του καναπέ και στο ημίχρονο επιτέλους γέρνει το κεφάλι του και συνειδητοποιεί ότι υπάρχει και μια κοπέλα εκεί δεξιά-αριστερά, κάπως τρομαγμένη, στην οποία δείχνει μετά από 10 λεπτά το πρώτο σημάδι τρυφερότητας.

Ο διαιτητής σφύριξε. Ήρθε η ώρα να επιστρέψει στο παιχνίδι του και εσύ στην παρακολούθηση ενός φοβερού (μπορεί και όχι) αγώνα. Η έκβαση φυσικά του αγώνα θα κρίνει τη διάθεση του για τις επόμενες δύο ώρες τουλάχιστον, με εσένα φυσικά να εύχεσαι να νικήσει μπας και δεις άσπρη μέρα. Το παραδέχομαι, μπορεί και να υπάρξουν στιγμές που το μόνο που φαντάζεσαι είναι η κονσόλα του σε κομμάτια πάζλ και καταριέσαι την ώρα και την στιγμή που έφτασες στο ταμείο με το βιντεοπαιχνίδι του στο χέρι. Σκέφτεσαι:  «εγώ φταίω». Και στην απάντηση του «εσύ φταις, δεν το ζήτησα εγώ» η δύναμη ξυπνά. Απομακρύνετε παρακαλώ κάθε αιχμηρό αντικείμενο από το σκηνικό δεν αντέχονται τα αίματα.

Ακολουθεί ένας άνευ προηγούμενο τσακωμός, με επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές, γιατί να παίζει κάποιος βιντεοπαιχνίδια και γιατί όχι, τι κερδίζεις από αυτό και τι χάνεις. Γιατί είναι σημαντικό έντεκα ψηφιακοί παίχτες της Γιουβέντους, που τους μετακινείς με πλήκτρα, να σου χαρίσουν ένα εικονικό κύπελλο και γιατί όχι. Μια ώρα μετά μετράμε πληγές και απώλειες. Λίγο εσύ, λίγο αυτός, άμα υπάρχει έρωτας και αγάπη  όλα λύνονται. Παραδέξου το κάποια στιγμή στο μέλλον σε έβαλε να παίξεις και εσύ PlayStation και όσο και να μην το παραδέχεσαι ένιωσες την ηδονή και ας την έκρυψες καλά μπροστά του. Ένιωσες λίγο ικανή όταν είδες την μπάλα να σκίζει τα δίχτυα, παρόλο που το επίπεδο δυσκολίας ήταν για αρχάριους και έπαιζες με τον υπολογιστή της κονσόλας. Γιατί αυτός το κανόνισε έτσι, για να σου δείξει ότι μπορείς να νικήσεις και για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ωραίο το συναίσθημα της ασπρόμαυρης θεάς να διαπερνά τον τερματοφύλακα. Βρες λοιπόν τον τρόπο να πατήσει pause… μόνο για εσένα!

Όταν η κοπέλα σου δεν θέλει παπούτσια αλλά… το καινούριο GTA (Grand Theft Auto)

… ή βασικά οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι. Είτε λέγεται GTA, είτε λέγεται League of Legends, ένα είναι το σίγουρο: η κοπέλα σου σε «απατάει». Μην τρομάζεις, δεν είναι αυτό που νομίζεις, άσε το περίστροφο και τα κλειδιά του αυτοκινήτου κάτω. Η τελευταία λέξη της μόδας είναι τα κορίτσια να κρατάνε τηλεχειριστήριο ή να κάθονται αναπαυτικά πίσω από οθόνες υπολογιστών και όχι να διαβάζουν Cosmopolitan. Εδώ οι ρόλοι αντιστρέφονται και είναι οι άντρες αυτοί οι οποίοι καλούνται, αυτήν την φορά, να αντέξουν το χόμπι της σχέσης τους. Έχεις ετοιμαστεί φίλε άντρα για ποτό και ενώ την περιμένεις κάτω από το σπίτι της ένα έκτακτο τηλεφώνημα αλλάζει τα σχέδια σου. Χωρίς να το καταλάβεις έχεις ανεβεί τον πρώτο, δεύτερο, τρίτο όροφο και έχεις βρεθεί να αντικρίζεις την κοπέλα σου με headset να σκοτώνει ξωτικά, μάγους και νεράιδες. Σίγουρα δεν είναι αυτό που είχες φανταστεί για Σάββατο βράδυ σκέφτεσαι. Κορίτσια τα οποία δεν δέχονται τον διαχωρισμό δυνατού και αδύναμου φίλου και κοντράρουν στο gaming τους καλύτερες άντρες gamers σε όλο τον κόσμο. Δέξου το φίλε άντρα, η κοπέλα σου είναι δυναμική και έχει χόμπι. Όπως και εσύ έχεις τα δικά σου ενδεχομένως την μπάλα, κανονική ή μη (βλέπε παραπάνω).

Είναι γεγονός ότι τα κορίτσια έχουν αναδειχθεί από τους πιο ανταγωνιστικούς αντίπαλους και βγάζουν νύχια (λογικό) πιο εύκολα από τους άντρες. Οι κοπέλες αυτές στις οποίες, η λέξη ύπνος παραμένει άγνωστη στο λεξιλόγιο τους, προκειμένου να ξεπεράσουν άλλους users και να καταφέρουν να ανέβουν όσο πιο ψηλά στο ranking γίνεται. Και εκεί βέβαια φαίνεται στο background ένα αγόρι το οποίο διστακτικά προσπαθεί να αναφωνήσει «είμαι και εγώ εδώ». Και για να συνεχίσει να υπάρχει θα ήταν καλό, φίλη gamer, να διατηρηθούν οι ισορροπίες και να πατάς κάποιες φορές και το κουμπί power off του υπολογιστή σου.

Πρέπει να καταλάβεις αγαπητέ σύντροφε, ότι στην προκειμένη περίπτωση τα έχεις με ένα bad ass chick το οποίο αντί για τσάντα κουβαλάει ασπίδα και αντί για Cosmopolitan παρακολουθεί streams. Τα βιντεοπαιχνίδια και οι κονσόλες δεν έχουν φύλο,  όπως ούτε και τα χόμπι. Και ξέρεις καλά, εσύ που η κοπέλα σου είναι game-addict, -βαθιά μέσα σου- νιώθεις περηφάνια που είναι νούμερο ένα και μπορεί και τα βάζει με όλα τα μεγαλοθηρία του online gaming ανά τον κόσμο. Be proud of her υπάρχουν κοπέλες εκεί έξω που δεν ξέρουν τι είναι το… οφσάιντ!

 

Εσύ λοιπόν τι θα κάνεις; Θα διαλέξεις game-over ή θα πατήσεις replay στη σχέση σου;

Και ιδού το μεγάλο και καίριο ερώτημα. Τι κάνεις όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις μια από τις παραπάνω περιπτώσεις; Η λύση είναι αμοιβαία κατανόηση στα θέλω και στα χόμπι του άλλου. Όπως αποδέχεσαι άλλα πράγματα στον χαρακτήρα του ανθρώπου σου, έτσι πρέπει να πορευτείς με το βάρος του gaming στις πλάτες σου. Και τα πράγματα δεν είναι καν τόσο περίπλοκα και δύσκολα όσο μπορεί να φαντάζουν και να ακούγονται. Πρέπει να αποδέχεσαι και να απολαμβάνεις το πάθος του συντρόφου σου για κάτι που τον γεμίζει και που ενδεχομένως, να το έχει ανάγκη. Το να είναι παθιασμένος ο άνθρωπος που έχεις διαλέξει να είναι δίπλα σου, πρέπει να σου δίνει χαρά και να σε παρακινεί να μάθεις περισσότερα για εκείνη την απασχόληση, που έχει επιλέξει να του κρατάει συντροφιά τις κρύες μέρες του χειμώνα (κάνε υπομονή μπαίνει άνοιξη σιγά σιγά). Και σε αυτό το σημείο μπορείς να πάρεις μολύβι και χαρτί (ή απλά να ανοίξεις τις σημειώσεις στο smartphone σου ) και να καταγράψεις μερικές συμβουλές που θα σου απαλύνουν τον πόνο, εσένα που η μοίρα σε έφερε δίπλα σε έναν game addict σύντροφο.

Rule no1: βρείτε χρόνο και προγραμματίστε με τον/την σύντροφο σας να παίζετε μαζί παιχνίδια που είναι couple friendly. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παίζετε και οι δυο την ίδια στιγμή και να βρεις ενδιαφέρον και ενδεχομένως να καταλάβεις, τι είναι αυτό που ο σύντροφος σου βρίσκει τόσο συναρπαστικό.

Rule no2: αναζητήστε ομαδικά παιχνίδια και τουρνουά στα οποία μπορείτε να πάρετε μέρος και να νιώσετε την ηδονή της νίκης και ότι έχετε καταφέρει κάτι μαζί. Μπορεί αυτή η νίκη να σας φέρει πιο κοντά και να αποτελέσετε το επόμενο hot game couple της χρονιάς.

Rule no3: ο πιο απλός και παραδοσιακός κανόνας που πιάνει πάντα. Ασχοληθείτε με το παιχνίδι που έχει αιχμαλωτίσει τον/την σύντροφο σας και δεν θα χάσετε. Μόνο το ότι δώσατε σημασία και αξία στο παιχνίδι του και το χόμπι του, θα τον κάνει να εκτιμήσει τόσο τον χαρακτήρα σας αλλά και την προσπάθεια σας να τον καταλάβετε.

Μπορεί να ακούγονται πολύ απλοί (ή και περίπλοκοι) «κανόνες» να ακολουθήσει κανείς προκειμένου να μην θυσιάσει την σχέση του στον βωμό του gaming. Αλλά, κάποιες φορές το να γίνεις κομμάτι σε κάτι που συναρπάζει τον άνθρωπο σου, μπορεί να τον βοηθήσει τελικά να κάνει εκείνο το επόμενο βήμα στην σχέση σας και να πατήσει το escape button,  χωρίς καν να χρειαστεί να του το ζητήσετε. Αν και κανείς δεν ξέρει… μπορεί τελικά να μαλώνετε μπλεγμένοι γύρω από καλώδια για το ποιος θα παίξει πρώτος πριν βγείτε για εκείνο το καθιερωμένο ποτό του Σαββάτου… ή μήπως δεν θα βγείτε;