ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα 5 καλύτερα barber shops στην Αθήνα

Ψάχνεις ακόμα που θα κουρευτείς και θα ξυριστείς; Εμείς βρήκαμε για σένα τα μπαρμπέρικα που θα λατρέψεις.

Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος “Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling” πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Όταν ακούς τη λέξη ‘μπαρμπέρικο’, συνήθως σου έρχεται στο μυαλό κάτι καθαρά ανδρικό το οποίο κρύβει μια μεγάλη ιστορία από πίσω του. Όσο εξελισσόταν το ελληνικό κράτος, τόσο άλλαζε και η μορφή των μπαρμπέρικων ανάλογα με τις τάσεις της μόδας. Αποτέλεσαν σημεία ανταλλαγής κοινωνικών και πολιτικών συζητήσεων μεταξύ ανδρών και μια ολόκληρη καθημερινότητα για εκείνους ειδικά τα παλαιότερα χρόνια. Μαζεύονταν εκεί όλοι ώστε να μιλήσουν μεταξύ τους και να συναναστραφούν με τον άλλο. Ήταν μία μορφή ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης εκείνης την εποχής.

Τη δεκαετία 60′-70′ ξεκινάει να έρχεται στη μόδα το μακρύ μαλλί κάτι το οποίο ήταν ένα πλήγμα για τα κλασικά κουρεία καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη γνώση για τη περιποίηση των συγκεκριμένων μαλλιών. Έτσι έπειτα βλέπουμε μια μετεξέλιξη των μπαρμπέρικων καθώς η μόδα άλλαζε. Έκαναν σιγά σιγά την εμφάνιση τους τα κομμωτήρια και οι πρώτες γυναίκες ως κομμώτριες. Πολλά κλασικά μπαρμπέρικα έκλεισαν καθώς πια είχε αλλάξει τελείως η μόδα στο χώρο της περιποίησης των μαλλιών ενώ αρκετά εξελίχθηκαν και ακολούθησαν τις νέες τάσεις  αλλάζοντας τη φιλοσοφία του χώρου αλλά και του προσωπικού ώστε να ταιριάζει με τα σύγχρονα δεδομένα.

Παρέμειναν μόνο λίγα κλασικά μπαρμπέρικα τα οποία συνέχισαν τον παραδοσιακό τρόπο κουρέματος χωρίς να ακολουθήσουν το δρόμο των κομμωτηρίων. Βέβαια πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησαν να επανεμφανίζονται τα μπαρμπέρικα με μια νέα μορφή, νέα κουλτούρα,  συνδυάζοντας μια παλιά και νέα φιλοσοφία στην ανδρική περιποίηση. Άνοιξαν λοιπόν τα λεγόμενα barber shops σε πολλά σημεία της Αθήνας φέρνοντας επανάσταση σε σχέση με τα κομμωτήρια.

Συνδυάζουν περιποιήσεις από τα παλιά όπως ξύρισμα με φαλτσέτα και περιποίηση γενειάδας αλλά και πιο σύγχρονες υπηρεσίες όπως  καμουφλάζ λευκών μαλλιών και άλλα. Βρήκαμε λοιπόν για σένα τα καλύτερα barber shops στην Αθήνα που αξίζει να επισκεφτείς.

Don Barber & Groom

Βολτάρεις στο Κολωνάκι. Χαζεύεις στα μαγαζιά. Σίγουρα θα πέσει στο μάτι σου ένα μπαρμπέρικο που θα σου δώσει τη λύση για τη περιποίηση σου. Μιλάμε για το Don Barber & Groom, ένα barber shop νέας γενιάς, με μοντέρνα και όμορφη διακόσμηση προσφέροντας υπηρεσίες που ουσιαστικά ανανεώνουν τον αέρα του old – fashioned μπαρμπέρικου. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του, Γιάννη Σακελλαράκη,  ο οποίος μας είπε για την ιστορία του μπαρμπέρικου. Άνοιξε τον Ιούλιο του 2012 και ήταν ένα όνειρο που είχε πάρα πολλά χρόνια πριν. Ήταν κάτι που αγκαλιάστηκε από το κόσμο σχετικά γρήγορα καθώς ο άντρας βρίσκει ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για εκείνον.  Το Don Barber & Groom  προσφέρει υπηρεσίες όπως απλό κούρεμα, ξύρισμα με φαλτσέτα, περιποίηση για μούσι, μανικιούρ και πεντικιούρ, περιποίηση προσώπου, αποτρίχωση και μασάζ πλάτης και αυχένα. Κάτι που σχεδιάζει ήδη είναι η μεταφορά σε ένα καινούργιο και ανανεωμένο χώρο για τη μεγαλύτερη άνεση των πελατών. Αυτό που υπογράμμισε είναι οτι δεν υπάρχει ανταγωνισμός αλλά συναγωνισμός μεταξύ των barber shops καθώς  όσα περισσότερα ανοίξουν  τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει ο άντρας σε ένα δικό του χώρο με υπηρεσίες κομμένες και ραμμένες  πάνω του.

Αμερικής 16 & Βαλαωρίτου, Κολωνάκι, τηλ. 210-3617507

1900 the Barber Shop

Η ιδέα του 1900 the Barber Shop ξεκίνησε από το Παναγιώτη Γρηγορίου, Αιγύπτιου τέταρτης γενιάς, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 87’. Συνήθιζε να πηγαίνει από μικρός  με το πατέρα του στα κουρεία όπου έμειναν στη μνήμη του όλες αυτές οι σκέψεις και οι εικόνες από ένα χώρο καθαρά αντρικό. Με τη βοήθεια των σπουδών του στη διοίκηση επιχειρήσεων και της κουλτούρας του κατάφερε να υλοποιήσει την σκέψη που είχε για το μπαρμπέρικο. Δέθηκε στο χώρο η αισθητική του και όλα τα χαρακτηριστικά από το 1900. Μπορείς να ακούσεις μουσική τζαζ και να πάρεις μυρωδιές που θα σου ξυπνήσουν μνήμες από παλιά εποχή. Τόνισε και ο ίδιος πως στην ιδιοσυγκρασία του άντρα ταιριάζει πιο πολύ αυτό το καθαρά αρχέγονο κομμάτι. Μπορεί να ανοίγουν συνέχεια πια καινούργια μπαρμπέρικα αλλά ο ίδιος πιστεύει πως αυτό θα βοηθήσει να πάει κι εκείνος ένα βήμα παραπέρα αρκεί ο καθένας να είναι πραγματικός επαγγελματίας σε αυτό που κάνει. Το 1900 the Barber Shop προσφέρει υπηρεσίες αλλά και πακέτα για τον άντρα που θα σε αφήσουν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένο.

Υψηλάντου 35 & Πλουτάρχου, Κολωνάκι, τηλ. 210-7220511

Barber Rules

Το Barber Rules ήταν ένα όνειρο που υλοποιήθηκε από δύο αδέρφια, τον Κωνσταντίνο και τον Επαμεινώνδα, που εργάζονται μαζί στο χώρο της ανδρικής κομμωτικής και περιποίησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Βρίσκονται στο Χαλάνδρι εδώ και δύο χρόνια πια. Η ιστορία τους στο χώρο της κομμωτικής φτάνει και ως τρείς γενιές πίσω. Για εκείνους είναι ένας ναός για τον άνδρα και κάτι διαφορετικό από ένα mainstream κομμωτήριο με αποτέλεσμα να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο. Ο χώρος είναι μικρός και έχει διάφορα αντικείμενα σε μορφή street-art για να χαζέψεις κάτι το οποίο θα σου τραβήξει τη προσοχή. Το ύφος του μπαρμπέρικου είναι επηρεασμένο από το πολιτισμό της Δυτικής Αμερικής. Μπορείς να ακούσεις ανάλογη μουσική της κουλτούρας αυτής και φυσικά θα παρατηρήσεις πως η εξειδίκευση τους στην ανδρική περιποίηση ταιριάζει σε αυτό το στιλ. Το Barber Rules διαθέτει αρκετά καλές τιμές για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο ανδρικό κοινό. Ένα από τα σχέδια τους στο μέλλον είναι να επεκτείνουν κι άλλο το χώρο ώστε να είναι το μπαρμπέρικο ακόμα πιο προσιτό στο κόσμο.

Εθνικής Αντιστάσεως 23, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6746272

The George Barber & Shop

Το The George Barber & Shop άνοιξε πριν από 4 χρόνια στο κέντρο της Γλυφάδας. Η ιδέα και υλοποίησή του έγινε από τους Γιώργο Μαυροειδάκο και Γιώργο Παπαδάκη με σκοπό τη δημιουργία ενός καθαρά αντρικού χώρου περιποίησης, αφού δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στα Νότια προάστια. Αυτό που προσφέρει το The George παραπάνω από ένα απλό κομμωτήριο είναι καταρχήν το κούρεμα με ψαλίδι, καθώς λίγα κομμωτήρια πλέον χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή είτε για λόγους οικονομίας χρόνου είτε επειδή δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία και επίσης το παραδοσιακό ξύρισμα με φαλτσέτα, που είναι ίσως και ο βασικότερος λόγος που τα διαχωρίζει. Οι υπηρεσίες που προσφέρει το μπαρμπέρικο είναι αντρικό και παιδικό κούρεμα ,περιποίηση γενειάδας, παραδοσιακό ξύρισμα με φαλτσέτα, hot towel shave όπως και wet shave. Ακόμα προσφέρεται περιποίηση προσώπου και επικάλυψη λευκών μαλλιών. Τέλος γι’ αυτούς που θέλουν να απολαύσουν κούρεμα και ξύρισμα μαζί, επωφελούνται από συγκεκριμένη προσφορά που έχει το μπαρμπέρικο. Στο The George μπορείς να βρεις προϊόντα για την προσωπική σου περιποίηση μέσα από μια μεγάλη γκάμα μεγάλων εταιριών όπως Redken, Baxter of California, American Crew και Apothecary87.

Αγγέλου Μεταξά 46Β, Γλυφάδα, τηλ. 2130-049963

Paul’s Barber Shop and Gentlemen’s House

Το Paul’s Barber Shop and Gentlemen’s House ξεκίνησε να λειτουργεί στις 18 Δεκεμβρίου του 2014. Η ιδέα ήταν του Παύλου Φουστέρη και του πατέρα του που είναι μαζί στο χώρο της κομμωτικής αρκετά χρόνια. Είναι ένα μπαρμπέρικο το οποίο προσελκύει το κόσμο τόσο με τη περιποίηση του άνδρα με διάφορες τεχνικές και προϊόντα όσο και με την ιδιαίτερη διακόσμηση του χώρου εμπνευσμένη από τη Λονδρέζικη κουλτούρα, μιας και ο Παύλος σπούδασε το επάγγελμα αυτό στο Λονδίνο σε μια σχολή barbering. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι κούρεμα, παραδοσιακό ξύρισμα με κομπρέσες, περιποίηση γενειάδας, αποτρίχωση με κλωστή, αποτρίχωση με κερί στο πρόσωπο και στα άκρα, μανικιούρ, πεντικιούρ, foot μασάζ και business μασάζ χαλαρωτικό μασάζ στους ώμους, τον αυχένα και τη πλάτη). Επίσης προσφέρεται καμουφλάζ λευκών μαλλιών, όπου αποκτούν όλες οι τρίχες ένα ομοιόμορφο χρώμα. Ο στόχος του Παύλου στο μέλλον είναι να εξελιχθεί το μπαρμπέρικο προς το καλύτερο και να επεκτείνει το χώρο. Μας τόνισε πως αυτό που ουσιαστικά τον ενδιαφέρει είναι να περάσει στον άντρα μια συγκεκριμένη κουλτούρα ώστε να περιποιείται τον εαυτό του όπως πραγματικά του αξίζει.

Υψηλάντου 167, Πειραιάς, τηλ. 210-4120208