ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το Oneman σε ρόλο Star Wars

Μία εβδομάδα αφιερωμένη στο διαστημικό έπος του Τζωρτζ Λούκας δεν θα μπορούσε να 'κλείσει' διαφορετικά.

Μπορεί στο χθεσινό Αιώνιο Δίλημμα ο Skywalker να κέρδισε με το (φωτο)σπαθί του την πρώτη θέση, ωστόσο την κρίσιμη ώρα της επιλογής χαρακτήρα, για άλλον δόθηκε η «μάχη» από τους συντάκτες του Oneman -και όχι μόνο.

Εμείς διαλέξαμε όπως θα δεις παρακάτω τους ρόλους μας. Εσύ ποιος ήρωας του Star Wars θα ήσουν; Δες και τα 6 μέρη του έπους του Λούκας από τις 4 έως τις 31 Μαΐου – μέσα από τα κανάλια Novacinema και το ειδικό κανάλι Nova Star Wars HD – και πάρε απόφαση. Και να μην είσαι σπίτι όταν παίζονται οι ταινίες, όλα καλά. Με τον αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+, μπορείς να γράψεις τις ταινίες στον σκληρό δίσκο για να τις δεις όποτε θες εσύ. Και στο Star Wars, εσύ ορίζεις το πρόγραμμά σου.

Γιόντα ο Σταύρος Καραΐνδρος

Το στιγμιότυπο από το τρέιλερ για το επερχόμενο Star Wars μένει στο νου για ένα και μόνο πράγμα: το τελευταίο καρέ όπου ο Χαν Σόλο (επαν)εμφανίζεται παρέα με τον Τσιουμπάκα. Επειδή γνωρίζω ότι ο Τσιουμπάκα είναι “πιασμένος”, καταλήγω στον Γιόντα. Από τα ψηλά στα… χαμηλά δηλαδή. Στρατηγός ύψους 66 εκατοστών, απόλυτο δείγμα ότι το μέγεθος… δεν μετράει. Ο σοφός Τζεντάι του Star Wars και το κλασικό παράδειγμα ότι “τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια”. Προτεινόμενος για εκπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας αν αποτύχει και ο Τσακαλώτος. Πρόσφατα διάβασα τυχαία ότι σε μια παπική επιστολή με την βιβλική ιστορία του Σαμψών (WTF!) υπάρχει φιγούρα που μοιάζει στον Γιόντα (ξανά WTF!)

Darth Vader ο Παναγιώτης Τσαγκάρης

Όταν ακούω STAR WARS ένα πρόσωπο μου έρχεται πρώτο στο μυαλό. Ένα πρόσωπο που είχε επιλεγεί να πρωταγωνιστήσει στα δρώμενα του γαλαξία με σκοπό να φέρει ισορροπία μεταξύ της μίας και της άλλης πλευράς.

Ο ήρωας βιώνει μια κατάσταση, η οποία τελικά αλλάζει τις τύχες όλων και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην υποκειμενικότητα του καλού ή του κακού για να πετύχει έναν σκοπό.

Πλανεμένος από τις σειρήνες επιλέγει έναν δρόμο που δεν έχει επιστροφή όπως είχε πει και ο Yoda “Once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny.” Η πράξη του αυτή όμως όπως κάθε δράση φέρνει μία αντίδραση που όπως λέει και ο σοφός λαός, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έτσι με μία καταστροφική πορεία καταφέρνει να δημιουργήσει την ελπίδα και στο τέλος έχοντας ακόμα ίχνη αρετής καταφέρνει να εξαγνιστεί. Όσο απόκοσμο και αν ακούγεται όλο αυτό υπάρχει ένας παραλληλισμός με τις επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητα μας και που τελικά στην διάρκεια του χρόνου καθορίζουν την τύχη μας και την ίδια μας την πορεία στην ζωή.

Φυσικά μιλάω για τον Anakin Skywalker, Darth Vader, ο οποίος μας δείχνει πως η ματαιοδοξία, μας οδηγεί ακόμα και στην καταστροφή, μας διδάσκει όμως ότι έστω και την ύστατη στιγμή υπάρχει χρόνος για μεταμέλεια.

Use the force wisely.

Νταρθ Βέιντερ ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Έχεις σκεφτεί πόσο γαμάτο είναι να περπατάς και να έχεις τη δική σου μουσική; Ταν-ταν-ταν-ταντανταν-ταντανταν. Να έχεις φωτόσπαθο, να είσαι μάστερ της σκοτεινής πλευράς της δύναμης, να φοράς μαύρα από πάνω ως κάτω και να ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΤΖΕΙΜΣ ΕΡΛ ΤΖΟΟΥΝΣ (που έβγαλε εκατομμύρια επειδή ακριβώς είχε αυτή τη φωνή). Α ναι! Να έχεις και μπέρτα; Εκτός των άλλων η δική του περσόνα αποτελεί την ουσία των ταινιών, αυτή την γιν-γιανική προσέγγιση της δύναμης, του καλού και του κακού. Άρχισα να βλέπω Star Wars αποκλειστικά για αυτόν,έστω κι αν στη συνέχεια λάτρεψα κι άλλους χαρακτήρες, όπως φυσικά ο Τσουμπάκα. Η εναλλακτική μου θα ήταν αυτή: ένας τεράστιος τριχωτός τύπος που δεν μιλάει ποτέ, αλλά γρυλίζει, κάνει μανούρες και κρατάει μανιάτικα.

Τσουμπάκα ο Πάνος Κοκκίνης

Βασικά δεν τον επέλεξα εγώ, εκείνος επέλεξε εμένα. Πέρα όμως από την εξωτερική ομοιότητα, για την οποία τα έχουμε πει αναλυτικά και εδώ, ο ‘τεράστιος τριχωτός τύπος’ αντιπροσωπεύει αυτό που θα ήθελα να είμαι. Επιβλητικός. Πιστός. Λιγομίλητος. Όλα αυτά που θα ήθελα να είμαι, αλλά δεν είμαι. Από την άλλη δεν μου ήταν εύκολο να επιλέξω τον Han Solo, που είναι τεράστιος παρτάκιας και μεγάλο κάθαρμα. Γιατί μπορεί εγώ να τον διάλεγα ακριβώς για τις συγκεκριμένες δυο ιδιότητές του, όλοι οι υπόλοιποι όπως θα πίστευαν ότι προσπαθώ να το παίξω κουλ. Κάτι που δεν ισχύει. 

Γιόντα ο Θοδωρής Δημητρόπουλος

Δεν είναι απλά ότι με είπαν Γιόντα χτες στο τουίτερ όταν πήρα θέση στο καυτό δίλημμα των ημερών, ‘avengers 1 ή avengers 2’, αλλά είναι και ότι γενικότερα αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω. Όχι το να χοροπηδάω σαν μαριονέτα κρατώντας ένα τεράστιο φωτόσπαθο (αν και περιστασιακά το κάνω κι αυτό), ούτε το να εκπαιδεύω νεαρούς ελπιδοφόρους μαχητές της ζωής (αν και αυτό είναι κάτι που επίσης κάνω), όσο το να μιλάω κρυπτικά και περιγραφικά παίρνοντας σαφέστατη θέση πάνω σε λεπτά ζητήματα, χωρίς εν τέλει να φαίνεται ποια είναι αυτή η θέση. Σαφές; Τι, όχι; Επίσης μου αρέσει όταν μπαίνω στο σχετικό mode, να περνάω ολόκληρες βραδιές μιλώντας συνεχώς με #απόψεις αντί να μιλάω σαν άνθρωπος, και μιλώντας για το μιλώντας σαν άνθρωπος, ξέρετε τι βαριέμαι αφόρητα; Το να μιλάω σαν άνθρωπος! Βλέπεις σωστή σύνταξη εδώ κι εκεί όπου κοιτάξεις, χρειαζόμαστε αλήθεια άλλον έναν άνθρωπο που να μιλάει σωστά; Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, αν ήταν να είμαι κάποιος από όλους τους χαρακτήρες, θα ήμουν ο Γιόντα, κι αυτό χωρίς καν να συνυπολογίσουμε καν τα μυτερά αυτιά και το χρώμα του δέρματος.