ΣΙΝΕΜΑ

Ο Tarantino μου έμαθε πώς να είμαι άντρας

Τα μάτσο καθάρματα από τις ταινίες του που μασάνε σιδερόβεργες και 'φτύνουν' δολοφονικές ατάκες.

Ο Quentin λατρεύει τις γυναίκες. Ειδικά εκείνες που μπορούν να σου κόψουν το λαρύγγι με οτιδήποτε αιχμηρό κυκλοφορεί τριγύρω. Αλλά την πραγματική του παράνοια -και λατρεία- την εκδηλώνει σε επιλεγμένους άντρες χαρακτήρες. Εκείνους που διαλέγει για να μας εμφυσήσει μέσω τους την φιλοσοφία ζωής του. Συνήθως μπολιασμένη με πολύ αίμα, εγωπάθεια και γενναίες δόσεις κουλ ψυχοπάθειας.

Vincent Vega, Pulp Fiction

Η σημασία του να χορεύεις καλά για να ρίξεις μια γκόμενα, είναι το δεύτερο χρήσιμο πράγμα που μας έμαθε ο γκαφατζής εκτελεστής του John Travolta. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η προστιθέμενη αξία του να δίνεις σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια. Είτε αυτό αφορά στο τι βάζουν στις πατάτες τους στην Ολλανδία, πως λέγεται το Big Mac στην Γαλλία ή το τι μπορεί να κρύβει ένα αθώο μασάζ στα πόδια.

Marsellus Wallace, Pulp Fiction

Σε αυτή την ζωή δεν έχει σημασία πόσες φορές βγεις νοκ άουτ, αλλά πόσο γρήγορα (και με πόση αξιοπρέπεια) σηκωθείς και πάλι στα πόδια σου. Ακόμη και αν ο κ@λ@ς σου σε πονάει για μέρες μετά από όλα αυτά που πρόλαβε να σου κάνει ο Zed.  

 

Winston “The Wolf” Wolfe, Pulp Fiction

Όχι μόνο έρχεται σπίτι σου και σου λύνει όποιο πρόβλημα και αν έχεις (ένα πτώμα εδώ, ένα κεφάλι εκεί, μια λίμνη αίμα πιο πέρα). Αλλά το κάνει φορώντας παπιγιόν. Πόσο πιο ατσαλάκωτα κουλ μπορεί να είναι κάποιος; Επίσης πόσο πολύτιμο μάθημα είναι για τον καθένα μας η ικανότητα όχι μόνο να παραμένουμε ψύχραιμοι, αλλά να εκπέμπουμε αβίαστα αυτή την αύρα -σαν air freshener- τριγύρω μας.

Lt. Aldo Raine, Inglourious Basterds

Είναι πολύ εύκολο να υποκύψεις στην σατανική γοητεία (και ιδιοφυία) του Hans Landa.Όμως ο πραγματικός άντρας με βότσαλα στην ταινία δεν είναι άλλος από τον υπολοχαγό του Brad Pitt. Εκείνος με την προτεσταντική εργασιακή ηθική και το χάρισμα να μαζέψει γύρω του όσους χρειάζεται για να εκπληρώσει την αποστολή του. Ειδική μνεία στην εφευρετικότητά του, όπως αποδεικνύεται από την σβάστικα που φλάσαρε και χάραξε στο μέτωπο του Ναζί όταν τον ανάγκασαν ξαφνικά να τον αφήσει ελεύθερο.

 

Captain Koons, Pulp Fiction

Εσύ μέχρι που θα έφτανες για να κρατήσεις μια υπόσχεση σε ένα φίλο σου και να επιστρέψεις το χρυσό ρολόι στον νόμιμο κάτοχό του; Ένας μονόλογος που αναδεικνύει το πόσο δύσκολο και επίπονο είναι μερικές φορές να κρατάς τον λόγο σου. Αλλά πόσο πιο άντρας αισθάνεσαι μετά. Ανεξάρτητα του τι χρειάστηκε να χώσεις, που και για πόσο καιρό.

Drexl,True Romance

Ότι ξέρω για το πώς να διαπραγματεύομαι μια δουλειά το έχω μάθει –μέσα στα πέντε λεπτά που εμφανίζεται- από τον ράτσα νταβατζή με το γυάλινο μάτι, το χρυσό δόντι και τις ουλές στο πρόσωπο που, αν κοιτάξεις πολύ προσεκτικά, συνειδητοποιείς ότι είναι ο Gary Oldman. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι κερδίζει πάντα εκείνος που δείχνει να το έχει ανάγκη το λιγότερο.

 

Bill, Kill Bill

O φιλοσοφημένος νταβατζής/αφεντικό του Deadly Viper Assassination Squad είναι ένας πολύ σκληρός μπάσταρδος για να σκοτώσεις. Και μπορεί η Νύφη τελικά να τα καταφέρνει, αλλά όχι πριν προλάβει εκείνος να μας παραδώσει πολύτιμα μαθήματα για το πώς μπορείς να πείσεις κάποιον να κάνει ακριβώς αυτό που θέλεις. Με ένα ζεστό χαμόγελο και ένα φλάουτο στο ένα χέρι και ένα κοφτερό στιλέτο στο άλλο.

 

Mr. Blonde (aka Vic Vega), Reservoir Dogs

Μπορεί να έχει μείνει στην ιστορία ως ο ψυχοπαθής που έκοψε το αυτί του άμοιρου του μπάτσου, αλλά ο αδελφός του Vincent Vega από το Pulp Fiction έχει στην πραγματικότητα πάρα πολλά θετικά στοιχεία ως άνθρωπος. Ξεκινώντας από το πόσο πιστός είναι στους φίλους και στους συνεργάτες του. Και συνεχίζοντας με το φανερό πάθος που έχει για την δουλειά του, την ηρεμία που επιδυκνύει ακόμη και υπό τις πιο αγχωτικές καταστάσεις (όταν π.χ. κόβει το αυτί κάποιου) και την ευγένειά του. Η τελευταία είναι φανερή από το γεγονός ότι κάνει τον κόπο να σου εξηγήσει τι ακριβώς θα σου κάνει πριν το κάνει.

 

Jules, Pulp Fiction

Το ότι σε αυτή την ζωή είναι καλύτερο να σε φοβούνται, παρά να σε αγαπούν είναι κάτι που αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις τον οργισμένο επαγγελματία εκτελεστή με το άφρο και τις παχιές φαβορίτες. Αυτό όμως που καθιστά τον Jules του Samuel Jackson πρότυπο ανδρισμού είναι ότι δεν φοβάται να πιστέψει. Στον Θεό, στους οιωνούς, στον συνεργάτη του. Σε αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό που μπορείς να δεις με τα γυμνά μάτια σου. Γιατί δεν αξίζει να ζεις, αν δεν αρχίσεις να το φιλοσοφείς.