ΜΟΔΑ

Άσε το μακό να μπει

Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, 10 νέες τάσεις στη ντουλάπα σου, όμως, ναι.

Πέρα από τους πορωμένους fans του Game of Thrones που πιστεύουν ότι “winter is coming”, όλοι οι υπόλοιποι βλέπουμε ξεκάθαρα πως spring is coming – και προετοιμάζουμε τη ντουλάπα μας αναλόγως, εξοπλίζοντας της με τα καλύτερα (και πιο ευκολοφόρετα) trends της φετινής άνοιξης. Από τα χρωματιστά παντελόνια που ήρθε επιτέλους η ώρα να τολμήσεις μέχρι πιο ήσυχα looks, όπως ρούχα εμπνευσμένα από σαφάρι και γκρι βαμβακερά κουστούμια, η γκάμα των επιλογών είναι ανεξάντλητη, έτσι ώστε να βρεις την τάση εκείνη που σε εκφράζει και ανταποκρίνεται στο γούστο, την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σου. 

Το χρώμα: μπλε

Στα φετινά trends υπάρχει χρωματική πολυφωνία, καθώς παλεύουν για επικράτηση όλα τα χρώματα της ίριδας σε κάθε πιθανή απόχρωση, έντονη, σκούρα ή light. Νικητής αναδεικνύεται το μπλε – όχι όμως το κλασικό, ασφαλές navy που τόσα χρόνια εμπιστεύεσαι. Αυτό το νέο ζωηρό μπλε (το λεγόμενο Ives Klein blue) ταιριάζει εξίσου σε ρούχα όπως all day παντελόνια, σακάκια και ελαφριά πουλόβερ όσο και σε παπούτσια και αξεσουάρ για να αναδείξει επιτόπου ακόμη και το πιο λιτό μονόχρωμο σύνολο. 

Η τάση: σαφάρι

Προφανώς και δεν θα φορέσεις αυτή την τάση από πάνω έως κάτω, όπως την έδειξαν οι πασαρέλες. Μπορείς, όμως, να κρατήσεις από αυτή τα natural χρώματα, τα δροσερά υφάσματα και τις πρακτικές τσέπες στα πουκάμισα, τα μπουφάν και τα παντελόνια. Αν αποφασίσεις να φορέσεις ένα χαρακτηριστικό μπεζ σαφάρι κομμάτι (π.χ. το τζάκετ), φρόντισε να το συνδυάσεις με ένα χρώμα που να κάνει αντίθεση (όπως κόκκινο, γαλάζιο, πορτοκαλί), έτσι ώστε να μη μοιάζεις σαν ήρωας στις περιπέτειες του Indiana Jones.

Το print: καρό

Ναι, πάλι καρό – εκτός αν προτιμάς να φορέσεις τα χαβανέζικα και αφρικανικά tribal μοτίβα που επίσης εμφανίστηκαν στις πασαρέλες (δεν σου τα δείχνουμε, οφείλαμε όμως να σε ενημερώσουμε). Το καρό πουκάμισο είναι και φέτος ιδανικό για preppy εμφανίσεις (φορεμένο μέσα από το παντελόνι, με blazer από πάνω) αλλά και street σύνολα (έξω από το παντελόνι, πάνω από t-shirt, γυρισμένα μανίκια). Ωστόσο, η φετινή προσθήκη στη ντουλάπα σου είναι ένα “ενήλικο” καρό κομμάτι, όπως ένα κοστούμι ή ένα sport jacket από λινό ή ελαφρύ βαμβακερό ύφασμα. Ειδικά για το jacket θα διαπιστώσεις πως συνδυάζεται άψογα με τζιν και πουκάμισο για όλες εκείνες τις περιπτώσεις που το φούτερ σου είναι πολύ χύμα και το κοστούμι σου too much.

Η μπλούζα: με ρίγες

Οι οριζόντιες ρίγες είναι μια καλή επιλογή χειμώνα ή καλοκαίρι, φέτος όμως θα φορεθούν ακόμη περισσότερο, καθώς στην αγορά θα βρεις μια ανεξάντλητη ποικιλία από παραλλαγές της κλασικής άσπρης-μπλε μαρινιέρας. Ψάξε για έντονες ρίγες, πράσινες, κίτρινες ή κόκκινες που θα ξυπνήσουν τα συμβατικά σου σύνολα ή και πιο διακριτικές, που δεν θα σε περιορίζουν στους συνδυασμούς. Αν το σώμα σου το επιτρέπει, διάλεξε μια fitted μακρυμάνικη μπλούζα (όχι κολλητή), καθώς οι ρίγες βοηθάνε να δείχνει φαρδύτερο το στήθος και ο κορμός. Τώρα θα τις ευχαριστηθείς με τζιν, μπεζ και χρωματιστά παντελόνια, ενώ όσο ανοίγει ο καιρός θα διαπιστώσεις πως δείχνουν εξίσου cool με βερμούδες ή και πάνω από το μαγιό.

Το κοστούμι: γκρι βαμβακερό 

Εάν η δουλειά σου απαιτεί καθημερινά κοστούμι, αν έχεις συχνά επαγγελματικές υποχρεώσεις ή αν η ατζέντα σου από τώρα και μέχρι το Σεπτέμβριο είναι γεμάτη γάμους, βαφτίσεις και επίσημα καλέσματα, ένα νέο θερινό κοστούμι θα κάνει απόσβεση μέσα στη σεζόν. Ξέχνα τα μπεζ λινά, τα λευκά ή τα navy των προηγούμενων χρόνων: φέτος είναι η στιγμή για γκρι – είτε το προτιμάς σε σκούρο ανθρακί χρώμα είτε στη light γκρι απόχρωση του βότσαλου. Η προτεινόμενη σύσταση είναι από 100% βαμβάκι, ούτως ώστε να είναι ελαφρύ, να δείχνει relaxed χωρίς να στερείται κύρος και να τσαλακώνεται λιγότερο από το λινό.

Το πανωφόρι: αδιάβροχο

Τα blazer εξακολουθούν να είναι μια καλή λύση εάν θες το πανωφόρι σου να είναι μέρος του συνόλου, εάν όμως είσαι ΟΚ να κουβαλάς μαζί σου ένα extra ρούχο, φέτος αυτό ας είναι αδιάβροχο – είτε μιλάμε για μια ελαφριά, απλή εκδοχή της καμπαρντίνας είτε για το κλασικό νάιλον παρκά ή άνορακ. Απόφυγε καλύτερα το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα της νιτσεράδας των ψαράδων και προτίμησε αποχρώσεις του μπεζ, του γκρι ή bold χρώματα, όπως μπλε και κόκκινο.   

Το παντελόνι: όχι denim

Τίποτα δεν μπορεί να κάνει τέτοιο instant upgrade στο στιλ σου όπως ένα χρωματιστό παντελόνι – ακόμη κι αν είναι τζιν σε κάποια ζωηρή, μη αναμενόμενη απόχρωση. Επειδή όμως ξέρουμε πως κάποιοι φρικάρουν στην ιδέα, υπάρχουν καλά νέα και γι’ αυτούς: φέτος παίζουν και οι rugged, “βρώμικες” αποχρώσεις, όπως κόκκινο του χώματος, χακί και μουσταρδί, τα οποία είναι σαφώς πιο “εύπεπτα” από τις θαρραλέες bold αποχρώσεις. Αναζήτησε αυτό το χρωματολόγιο και σε βαμβακερά khakis και στρατιωτικά cargo παντελόνια, που κάνουν δειλά δειλά την επανεμφάνισή τους.

Τα παπούτσια: με χρώμα

Μιλήσαμε εκτενώς για το ποια είναι τα καλύτερα σχέδια για να ανανεώσεις τώρα την παπουτσοθήκη σου. Αν όμως πρέπει να έχεις κάτι στο μυαλό σου την επόμενη φορά που θα βρεθείς στα μαγαζιά, αυτό είναι το χρώμα, σε μικρή ή μεγάλη δόση. Ένα κλασικό σχέδιο σε συμβατική απόχρωση (καφέ, γκρι, μαύρο, μπεζ) αποκτά ενδιαφέρον με διακριτικές cool λεπτομέρειες, όπως χρωματιστά κορδόνια ή χρωματιστές σόλες, οι οποίες είναι το must της εποχής.

Το αξεσουάρ: πλεκτές ριγέ γραβάτες

Είναι στενές, ίσιες, με πλεκτή ύφανση και στολίζονται με ρίγες πάσης φύσεως: ήσυχες, λεπτές για τους κλασικούς και έντονες, σε φλούο χρώματα για τους πιο experimental τύπους. Δοκίμασέ τες στα πλαίσια ενός λιτού, σοβαρού ντυσίματος για να δώσεις ένα fun, απρόβλεπτο twist στην εμφάνισή σου.  

Το ρίσκο : λευκό παντελόνι

Κι όμως, υπάρχει τρόπος να ενσωματώσεις το κατάλευκο παντελόνι στο στιλ σου χωρίς να μοιάζεις με καυτό αγόρι από τα 80’s. Πλαισιωμένο με casual μπουφάν και jackets σε muted αποχρώσεις, μπορεί να δείχνει υπέροχα cool χωρίς να περνά τα όρια της υπερβολής. Παίξε ακόμη και με σκούρα χρώματα στα t-shirt και τα πουλόβερ σου και συνδύασε το με relaxed παπούτσια, όπως δετά πάνινα και μαλακά σουέντ loafers.