ΜΟΔΑ

Βάλε ένα τζιν (χωρίς τόνικ)

Αφού ασχοληθήκαμε εκτενώς με τους δευτεραγωνιστές και τους κομπάρσους, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον star της γκαρνταρόμπας σου, το τζιν - και να σου βρούμε το ιδανικό για το σώμα, το στιλ και την ηλικία σου.

Βαμβακερά, μάλλινα, κοτλέ ή λινά, χρωματιστά, λευκά ή μπεζ – ό,τι κι αν προτείνουμε κατά καιρούς να φορέσεις, οι πιθανότητες λένε πως θα χάσουν από τα αποδυτήρια. Γιατί όλα τα παραπάνω θα είναι για πάντα «εναλλακτικές» του πρώτου, του βασικού παντελονιού σου, αυτού που πιάνεις με κλειστά μάτια κάθε πρωί, και το οποίο, φυσικά, δεν είναι άλλο από το τζιν σου. Ακριβώς γι’ αυτό όμως, επειδή το φοράς συχνότερα απ’ οτιδήποτε άλλο, πρέπει να φροντίσεις ώστε να είναι τέλειο. Τέλειο για το σώμα σου, ιδανικό για το στιλ σου και ταιριαστό με την ηλικία σου. Δες πως θα βρεις εκείνο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

 

Ανάλογα με το σωματότυπό σου

Το πιο βασικό σημείο στο οποίο πρέπει να σταθείς όταν αγοράζεις ένα τζιν δεν είναι το πόσο ωραίο δείχνει στο ράφι και αν θα ταιριάζει με τα ρούχα που έχεις στη ντουλάπα σου. Πρωτίστως πρέπει να κολακεύει το σώμα σου και,  ιδανικά, να καμουφλάρει τις ατέλειές του.

Μετρίου αναστήματος, κανονικού βάρους

Συγχαρητήρια, είσαι ο μέσος άνθρωπος. Αμέτρητα τζιν σε περιμένουν να τα διαλέξεις και σου ταιριάζουν σχεδόν όλα. Το μόνο στο οποίο πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου είναι στην καλή εφαρμογή, που δεν θα χαλάσει τις ισορροπίες του σώματός σου. Δεν θες να είναι πολύ στενό για να μη σε δείχνει πιο αδύνατο απ’ όσο είσαι, ούτε πολύ φαρδύ για να μη σε παχαίνει. Πρόσεξε οι πίσω τσέπες να μην είναι πολύ φαρδιές και προσθέτουν όγκο στα οπίσθιά σου, τα μπατζάκια να μην είναι πολύ φαρδιά γιατί θα σε κονταίνουν και κατά τ’ άλλα ψώνισε ανέμελα.

Regural fit τζιν, €19,99

Αδύνατος

Όλα εξαρτώνται από την ψυχολογία σου: είσαι ΟΚ με τα λιγότερα από το μέσο όρο κιλά σου ή θα ήθελες να δείχνεις πιο γεμάτος; Αν είσαι στην πρώτη κατηγορία, δοκίμασε ένα slim τζιν που θα ακολουθεί στενά τη γραμμή σου: δείχνει cool και είσαι ο μόνος που μπορεί να το φορέσει. Αν, πάλι, θες να «παχύνεις» (χωρίς να πλακωθείς στα donuts), διάλεξε ένα που να πέφτει φαρδύ στα οπίσθια και τους μηρούς αλλά να στενεύει προς τα κάτω. Οι κλασικές ίσιες και φαρδιές γραμμές που αφήνουν πολύ χώρο στο σώμα σου δεν ενδείκνυνται, διότι θα καταπιούν το σώμα σου και ενδεχομένως θα σου αφαιρέσουν πόντους ύψους.

Skinny τζιν, €39,95

Γεμάτος/ Ευτραφής

Το τζιν δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να κολακέψει το πάνω μέρος του σώματός σου, παρά μόνο να μην είναι ψηλοκάβαλο, να μην είναι πολύ χαμηλοκάβαλο και να μη σε στενεύει στη μέση, ώστε να μην πετάγεται η κοιλιά σου. Λογικά θα είσαι μια χαρά με ένα στο νούμερό σου που σταματά περίπου τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό σου. Υπάρχουν άλλα τρικ που μπορούν να σε βοηθήσουν να δείχνεις πιο αδύνατος στο επάνω μέρος του κορμιού σου, αλλά το τζιν μπορεί ουσιαστικά να σε βοηθήσει μόνο στα πόδια. Μείνε μακριά από τις ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, διότι προσθέτουν όγκο και διάλεξε μια γραμμή που να είναι είτε ίσια, είτε σχετικά φαρδιά (προσοχή όμως: όχι μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που χρειάζεσαι), ώστε να μη κολλάει στα οπίσθια και τους γοφούς και να μην διαγράφει τα περιττά κιλά σου. Όσον αφορά τα μπατζάκια, σε καμία περίπτωση δεν θες να στενεύουν προς τα κάτω, διότι θα σε κάνουν να φαίνεσαι ολόκληρος φαρδύτερος. 

Τζιν Levi’s 501, €106,63

Κοντός ή με κοντά πόδια

Όσο πιο στενή και ίσια η γραμμή του τζιν, τόσο πιο ψηλός θα δείχνεις. Ξέχνα εντελώς, οριστικώς και αμετάκλητα τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια που κρέμονται κάτω από τον καβάλο και προτίμησε να συνδυάζεις σκουρόχρωμα τζιν με σκούρα παπούτσια διότι κάνουν τα πόδια να φαίνονται μακρύτερα.

Regular fit τζιν, €39,95

 

Ανάλογα με το στιλ σου

Ένα αμιγώς casual στιλ δεν έχει και πολλά προβλήματα σχετικά με το ποιο τζιν ταιριάζει με την γκαρνταρόμπα του. T-shirts, polo shirts και καθημερινά πουλόβερ ταιριάζουν εξίσου με ανοιχτόχρωμα όσο και με σκουρόχρωμα denim, ακόμη και με εκείνα που έχουν φυσικά ξεβάμματα στο μπροστινό μέρος του μηρού.

Straight fit classic wash τζιν, €39,95

Το default τζιν είναι classic wash, αυτό το μέτριας απόχρωσης του μπλε παντελόνι που θεωρητικά «πάει με όλα». Και παρότι αυτή η διαπίστωση δεν είναι λάθος, αν ενδιαφέρεσαι λίγο περισσότερο για το στιλ σου και τους κομψούς συνδυασμούς, τότε πρέπει να ανατρέξεις στα χρώματα και το ύφος της ντουλάπας σου, για να καταλάβεις τι τζιν σου ταιριάζει. 

Classic fit τζιν, €49,95

Το σκούρο, σχεδόν μαύρο, blue black τζιν είναι ιδανικό αν σου αρέσει το κλασικό, σοφιστικέ look με πουκάμισα φορεμένα με πουλόβερ από πάνω ή με χειμερινά casual σακάκια. Είναι ήσυχο, μοιάζει με κανονικό σκουρόχρωμο βαμβακερό παντελόνι και ταιριάζει με την ουδέτερη παλέτα, μαύρο, καφέ, γκρι, μπεζ, μπλε σκούρο. 

Slim τζιν, €25,99

Τα ανοιχτόχρωμα τζιν από την άλλη δείχνουν πάντα πιο νεανικά και δημιουργούν ενδιαφέροντα σύνολα όταν συνδυαστούν με έντονες αποχρώσεις (κόκκινα, πράσινα, κίτρινα polo shirts και πουλόβερ), καθώς και με καρό πουκάμισα ή με χρωματιστές ρίγες. Γενικά προσθέτουν μια edgy πινελιά σε κάθε εμφάνιση, ακόμη και αν αυτή είναι απλά μαύρα παπούτσια και μαύρο πουλόβερ.  

 

Ανάλογα με την ηλικία σου

Σαν γενικός κανόνας, που βρίσκει εφαρμογή και σε πολλές εκφάνσεις της ζωής σου και όχι μόνο στο πως ντύνεσαι, τα λάθη είναι για να τα κάνουμε, αλλά όσο πιο μικροί τα κάνουμε, τόσο το καλύτερο. Από μια ηλικία και έπειτα, το τζιν είναι εκεί για να εξυπηρετεί τις ενδυματολογικές σου ανάγκες και όχι για να το δείχνεις στους φίλους σου με ύφος «τα σπάει το καινούργιο μου παντελόνι».

Οπότε τρουκς, έντονα ξεβάμματα, μεγάλα λογότυπα, φαρδιά σκισίματα, πινελιές μπογιάς, και αλυσίδες που κρέμονται από την τσέπη, καλύτερα ας αποφεύγονται. Όχι μόνο θα σε περιορίσουν στους συνδυασμούς, αλλά δείχνουν υπερβολικά και παρωχημένα.

Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή. Παρότι την αναλύσαμε εκτενώς σε σχέση με το σώματότυπό σου, ξεχάσαμε να αναφέρουμε το βασικότερο κανόνα που ισχύει για κάθε ενήλικα άντρα: το τζιν σου δεν πρέπει να σου κρέμεται. Οποιοδήποτε παντελόνι χρειάζεσαι ζώνη για να το συγκρατήσεις στη θέση του, είναι λάθος παντελόνι. Το εσώρουχό σου πρέπει να παραμένει εσώ-ρουχο, δηλαδή κάτι που δεν βγαίνει σε κοινή θέα. Εκτός αν αυτό που αποκαλείς «έξοδο διασκέδασης» είναι να ανέβεις στο πατίνι και να πας για χάμπουργκερ στο Mall.