PUBLI

Επόμενη στάση: Άγιος Δημήτριος

Μετά την προσπέλαση των τεσσάρων καινούργιων σταθμών του μετρό, το ΟΝΕΜΑΝ πιάνει λιμάνι, δηλαδή αρχίζει να εξερευνά τη βαθιά κόκκινη γραμμή.

Νομίζω πως ήδη από την κεντρική φωτογραφία, στην οποία δεκάδες μηχανάκια ‘πνίγουν’ το σήμα της στάσης ‘Άγιος Δημήτριος – Αλέξανδρος Παναγούλης’, γίνεται αισθητή η αλλαγή επιπέδου. Για χρόνια, ο Άγιος Δημήτριος διετέλεσε τερματικός σταθμός στο νότιο άκρο της κόκκινης γραμμής, ενώ με την έλευση του Athens Metro Mall, τα πράγματα σοβάρεψαν ακόμα περισσότερο.

Σήμερα, ο ένας στους δύο συρμούς της κόκκινης γραμμής αποσύρεται τις καθημερινές στον Άγιο Δημήτριο, προκαλώντας την γκρίνια των ανθρώπων που επένδυσαν γύρω από τις τέσσερις καινούργιες στάσεις όπως ακούσαμε στις εξορμήσεις εκεί.

Όπως συμβαίνει και με την Ηλιούπολη, ο Άγιος Δημήτριος έχει εμφανώς μια αδύνατη πλευρά, αυτή στο ρεύμα προς Αθήνα που είναι γεμάτη εκθέσεις αυτοκινήτων, συνεργεία και σπίτια. Η διαφορά με την Ηλιούπολη είναι ότι η δυνατή πλευρά του Αγ. Δημητρίου ενδέχεται να είναι η πιο δυνατή πλευρά σε όλη την κόκκινη γραμμή.

Ιστορική λεπτομέρεια. Ο σταθμός θα ονομαζόταν ‘Αλέξανδρος Παναγούλης’, αλλά η κοινότητα διαμαρτυρήθηκε γιατί μετά τη Δάφνη, ένας δεύτερος σταθμός στα σύνορα της περιοχής ΔΕΝ θα ονομαζόταν ‘Άγιος Δημήτριος’. Όπως είπε και ο Θέμης Καίσαρης, “λες και δεν έχουμε αρκετούς αγίους”.

Θοδωρής Μάρκου στη φωτογραφία, Χρήστος Χατζηιωάννου στο Google Map. Την αγάπη σας στα παιδιά.


View OneMetro in a larger map

 

Όλοι θυμούνται το Tidbit

Κανονικά: To Tidbit

Αυτόν το μήνα, το Tidbit κλείνει 8 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί μάλλον τον πιο γνωστό τίτλο της περιοχής. Καφές, κρουασάν, σφολιάτες, κρέπες, σάντουιτς, αλκοόλ και δύο όροφοι γεμάτοι τραπεζάκια, καρέκλες και οθόνες που δείχνουν μπάλα.

Η χρυσή εποχή του ξεκινήματος έχει ξεθωριάσει, ενώ ο δείκτης της κρίσης όσον αφορά το Tidbit είναι, σύμφωνα με το Δημοσθένη, “το πόσο μαζεμένους οικονομικά βλέπεις τους πιτσιρικάδες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια”.

Όπως και να ‘χει, το κατάστημα είναι σε διπλά στρατηγική θέση. Και έξω από το μετρό και δίπλα στην πάντα γεμάτη στάση των λεωφορείων που κατεβαίνουν τη Βουλιαγμένης. Τουλάχιστον εγώ έχω δει κλεφτά άπειρο καθαρό χρόνο μπάλας, όσο περίμενα τα Α3, Β3, Α4 και Β4 (δεν υπάρχει πια).

(Λ. Βουλιαγμένης 270Α, τηλ. 210-9731995)

Ο Χ-Factor

Κανονικά: Το Athens Metro Mall

 

Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει το Yale για να καταλάβεις ότι ένα mall αλλάζει τελείως τις ισορροπίες σε μια ολόκληρη πόλη, πόσο μάλλον σε έναν σταθμό του μετρό. Public που σου λύνει τα χέρια κάθε φορά που κάποιος όχι και τόσο κολλητός σου έχει γενέθλια, Village Cinemas για να δεις κινηματογράφο, Octopus για πιο ψαγμένα δώρα στο φίλο σου που συζεί εδώ και ένα μήνα, σουπερμάρκετ για το σουπερμάρκετ της εβδομάδας, Friday’s στα ψηλά πατώματα, Cinnabon, KFC, La Pasteria, Pull&Bear και άλλα τόσα καταστήματα που ξεχνάμε. Mall είναι, το σωστό είναι να βρεις τα πάντα.

(Λεωφόρος Βουλιαγμένης 276, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210-9769444)

Ήρωας: Ο Δημοσθένης

Άνοιξε το Tidbit τον Μάρτιο του 2006 και όπως μου λέει μεταξύ μιας κουβέντας για το μαγαζί του και για τα χρόνια που έτρεχε στα ράλι, “το Tidbit άνοιξε βασικά ως αθλητικομάγαζο”. Για του λόγου το αληθές, ανεβαίνεις στον δεύτερο όροφο και βλέπεις πώς τον έχει στήσει.  Προτζέκτορας, φωτογραφίες από ράλι, ένα γήπεδο στον τοίχο και οι θέσεις (μάχης) έτοιμες. 

Ο μοδέρνος φούρνος της γειτονιάς

Κανονικά: Ο φούρνος Fratelli Papaioannou

Κάτι τύποι σαν εμένα που χορταίνουν με το μάτι μπαίνουν σε κάτι μαγαζιά σαν το Fratelli και δυσκολεύονται στην έξοδο. Το ότι από εδώ θα πάρεις το ψωμί σου είναι μονόδρομος. Το ‘πρόβλημα’ είναι ότι τα βαζάκια με το τσάι, τα γλυκά του κουταλιού, ο καφές, τα κουλουράκια, τα κράκερ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ δεν θα σου επιτρέψουν να φύγεις απλά με μια φραντζόλα από το Fratelli.

Ο Χρήστος, ένας εκ των δύο αδερφών που έχουν το μαγαζί, νότιος στην καταγωγή είναι εκεί για να σου διευκρινίσει όλα τα περιεχόμενα των βάζων και τις άγνωστες λέξεις όπως το Oshee (σ.σ. τίμιο ισοτονικό).

(Λεωφόρος Βουλιαγμένης 272Β)

Η αθλοπαιδιά

Κανονικά: Το μπασκετάκι

Δεν είναι μπασκετάκι-φάντασμα. Έχω δει ανθρώπους και ομάδες να παίζουν.

Το απαραίτητο franchise

Κανονικά: Τα Everest

Από τα ελάχιστα αξιοσημείωτα της αδύνατης πλευράς του σταθμού. Δεν προχωρήσαμε στα ενδότερα, γιατί φοβήθηκα ότι θα με ξαναβάλουν να φτιάξω καφέδες. Το κατάστημα είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο.

(Εθνικής Αντιστάσεως 159-161, Άγιος Δημήτριος)

Το X-File

Κανονικά: Το μπιλιαρδάδικο Blue Red

 

Και μπόουλινγκ θα παίξεις και καφέ μπορείς να πιεις, αλλά στη συνείδηση όλων όσων μεγαλώσαμε εκεί τριγύρω, το Blue Red είναι πρώτα απ’ όλα μπιλιαρδάδικο. Δυστυχώς την ώρα της εξόρμησης ήταν κλειστό, αφού τις καθημερινές ανοίγει στις 17.00 το απόγευμα.

Ήταν τέτοιο το γόητρο του Blue Red όταν πηγαίναμε γυμνάσιο που ανεβαίνοντας τις σκάλες πριν τη μεγάλη αίθουσα με τα άπειρα συνεχόμενα μπιλιάρδα, νιώθαμε κάτι μεταξύ Jimmy White και Ronnie O’Sullivan. Μέχρι που χάναμε μια εύκολη μπάλα κοντά στην τρύπα και νιώθαμε άχρηστοι.

Αμέσως μετά ήταν που ψάχναμε μια καλύτερη καριέρα στο μπόουλινγκ.

Το σουπερμάρκετ

Κανονικά: Τα LIDL

Απ’ το ταμείο στην κυλιόμενη. Δίκαιη συνδιαλλαγή, καλές τιμές, τα υπόλοιπα τα ξέρεις.

Η έρημη πλατεία

Κανονικά: Η πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη (ή αλλιώς Ανθέων)

 

 

Τη μέρα (και γενικότερα) η πλατεία είναι συνήθως άδεια. Όσο καλοκαιριάζει, συμβαίνουν εντός της σημαντικά φεστιβάλ και συγκεντρώσεις-συζητήσεις. Γενικά, το σημείο είναι ιερό, καθώς στο συγκεκριμένο ύψος της Λεωφόρου Βουλιαγμένης συνέβη το τροχαίο που του κόστισε τη ζωή.

Το Περίπτερο

Κανονικά: ‘Μια τσατσάρα του παππού παρακαλώ’

Ο Χρήστος, τίμιος εργάτης του περιπτέρου μπροστά από την πλατεία Αλέκου Παναγούλη, πιστεύει ότι η δουλειά πάει το ίδιο καλά και πριν και μετά το μετρό, και πριν και μετά το mall. Τον ρώτησα ποιο είναι το πιο περίεργο αντικείμενο που πουλάει και αφού το σκέφτηκε λιγάκι, απάντησε για τις τσατσάρες του παππού που πουλάει για μισό ευρώ. (Για την τιμή δεν παίρνω κι όρκο).

Η δεύτερη αθλοπαιδιά

Κανονικά: Το Let’s Go Gym

Γυμναστική με τηλεόραση. Ένας άνθρωπος με μηδέν ώρες στα γυμναστήρια (εγώ) θα διάλεγε κάτι σαν το Let’s Go Gym για το ξεκίνημα. Απλά δεν έχω πάρει την απόφαση ακόμα. Με καταλαβαίνεις. Ελπίζω δηλαδή.

Το X-File 2

Κανονικά: Κάτι παιχνίδια στην πλατεία

Μόνο εγώ βρίσκω spooky αυτή τη φωτογραφία;

 

Τα 10 σημεία βαθμολόγησης της στάσης:

Φαγητό: 8.5/10

Καφές: 7.5/10

Ποτό:  6/10

Πρώτη εικόνα έξω απ’ το σταθμό:  6.5/10

Χ-Files: 7/10

Το Περίπτερο:  5/10

Male Fun: 8/10

Κόσμος που κάθεται:  8/10

Περαστικοί (ποσοτικά-ποιοτικά): 7.5/10

Ψώνια: 9/10

Σύνολο: 73/100

Ο Επίλογος: Ο καλύτερος και πιο πλήρης σταθμός μέχρι τώρα. Αναμενόμενο. Αν η αδύνατη πλευρά του ήταν ένα κλικ πιο ελκυστική (και μ’ αυτό δεν εννοώ το στριπτιζάδικο που είχε ανοίξει πριν 3-4 χρόνια), θα μιλούσαμε για ένα σταθμό φαβορί για το τελικό top5. Ο ρόλος του Mall είναι καταλυτικός, αλλά στηρίζουμε και τις local επιχειρήσεις, όπως το ιστορικό Blue Red ή το τίμιο Tidbit.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου

Προηγούμενα Σκορ:

Μετρό Ελληνικό 57/100

Μετρό Αργυρούπολη 36/100

Μετρό Άλιμος 48/100

Μετρο Ηλιούπολη 45/100