ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επόμενη στάση: Αργυρούπολη

Μετά την εξερεύνηση έξω απ' το μετρό Ελληνικό, το ΟΝΕΜΑΝ συνεχίζει τις underground περιπέτειες, ψάχνοντας για ζωή έξω από την πιο έρημη στάση της κόκκινης γραμμής.

Με ένα συγκρατημένο σύνολο 57/100, το Ελληνικό έκανε ποδαρικό στην καινούργια στήλη του ΟΝΕΜΑΝ, στόχος της οποίας είναι η χαρτογράφηση όλων των σταθμών της μπλε και της κόκκινης γραμμής του μετρό. Τι θα φας, πού θα πιεις τον καλύτερο καφέ, πόσο εντάξει είναι το περίπτερο απ’ το οποίο θα πάρεις τα τσιγάρα σου, ποιο είναι το Χ-File της περιοχής ακριβώς έξω από τη στάση; Ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις.

150 μέτρα έξω από τη στάση Αργυρούπολη, πάνω στην Πόντου που ξεκινάει ακριβώς εκεί, βρίσκεται ο Αρούκατος, το σπουδαιότερο υβριδικό καφενείο των νοτίων προαστίων. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, το ψάξιμο εξαντλείται αυστηρά γύρω από την απόσταση που μπορεί να δει το μάτι βγαίνοντας από το μετρό και όχι 150 μέτρα πιο πάνω.

Πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Η στάση Αργυρούπολη μοιάζει κάπως έρημη από fun to do στοιχεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρήκαμε πράγματα που αξίζει να δεις, να κάνεις και να δοκιμάσεις. Και να φωτογραφήσει ο Χατζηιωάννου.


View OneMetro in a larger map

(το αυτοσχέδιο google map από τα χέρια του Χ.Χ. που θα γίνει παράδοση)

Ευγενική σημείωση-παράκληση: Δεν ξεχνάμε να στεκόμαστε μόνο στη δεξιά πλευρά των κυλιόμενων καθώς βγαίνουμε από το σταθμό. Ευχαριστώ.

Ολλανδία γίναμε

Κανονικά: Το πάρκινγκ ποδηλάτων

 

Το σημείο που αναμφίβολα χαρίζει τα περισσότερα χαμόγελα στην έξοδο του μετρό προς Γλυφάδα είναι μια σειρά από σιδερένιους κύκλους που χρησιμεύουν ως πάρκινγκ για το ποδήλατό σου.

Κατά τ’ άλλα, στα των ‘αξιοθέατων’ της ίδιας πλευράς, υπάρχει η είσοδος για το ΣΕΠΑ (Συγκρότημα Εξυπηρέτησης Προσωπικού Αεροπορίας) και κάτι μεταξύ πάρκου και πράσινης διαδρομής στην πίσω πλευρά της εξόδου.

Αυτά συν μια στάση λεωφορείου για τα Α3 και Β3, πέντε έξι παγκάκια και μια σκοπιά. Κάπου εδώ, περνάμε (ήδη) απέναντι.

Το καθαριστήριο

Κανονικά: Το καθαριστήριο

 

Αν σου ζητήσω να φτιάξεις μια λίστα με 100 καταστήματα που φαντάζεσαι να βρίσκονται φάτσα απέναντι από οποιαδήποτε έξοδο του μετρό, αμφιβάλλω αν βάλεις στη λίστα ένα καθαριστήριο, ακόμα κι αν ξεμείνεις από ιδέες.

Όπως και να ‘χει, αυτά τα πράγματα είναι χρήσιμα και καθόλου δεν πρέπει να τα υποτιμάς. Μια φορά θα χρειαστείς επειγόντως ένα καθαριστήριο. Να μην το έχεις εύκαιρο;

(Πόντου 1, 210-9958369)

Το Χ-File

Κανονικά: Ένα μπασκετάκι χωρίς μπασκέτες

 

Το λες creepy, αλλά ταυτόχρονα γελάς και λίγο. Ένα σωστό street basketball γηπεδάκι με την κερκίδα του και το ειδικό δάπεδο, αλλά χωρίς τις μπασκέτες. Χμ. ΧΜ!

Το ρεπορτάζ που κάναμε στην πορεία αποκάλυψε τα αίτια αυτής της αμήχανης ύπαρξης. Οι γείτονες διαμαρτυρήθηκαν για το θόρυβο από το μπίστημα της μπάλας και τα ‘τούβλα’ που προσγειώνονταν στο ταμπλό και ο Δήμος ξήλωσε τις μπασκέτες. Ωραίοι τύποι αυτοί οι γείτονες ρε.

Δύο δωματιάκια παράδοση

Κανονικά: Το Λαογραφικό Μουσείο ‘Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης’

 

Στο τέλος του X-File γηπέδου, σε έναν πολύ μικρό χώρο 20-25 τ.μ. στεγάζεται η ‘Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης’ που δυστυχώς ήταν κλειστή το πρωί που αναχαιτίσαμε την περιοχή.

Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε

Κανονικά: Το Άγαλμα ‘Ηρώων Ποντίων’

 

Μετά το λαογραφικό μουσείο και ένα urban σιντριβάνι με μερικά παγκάκια γύρω γύρω (γενικά, και στις δύο πλευρές του μετρό Αργυρούπολη μπορείς να αράξεις και να διαβάσεις ένα βιβλίο), υπάρχει ένα άγαλμα-φόρος τιμής στου Πόντιους ήρωες.

Ως επιστέγασμα σε αυτόν τον φόρο τιμής, ο πρώτος δρόμος που συναντάς βγαίνοντας από το μετρό είναι η Πόντου.

Το καφέ της Δήμητρας

Κανονικά: Το Μικρό Καφέ

Μια όαση στην έρημο. Νεογέννητο (μόλις δύο μηνών) και χρωματιστό (μωβ, κίτρινες και πράσινες καρέκλες σε κάθε τραπεζάκι), το ‘Μικρό Καφέ’ σου φτιάχνει τη διάθεση πριν καν παραγγείλεις. Από τις 07.00 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και από τα επικά Arizona Iced Tea μέχρι τα κρουασάν βουτύρου που συνοδεύουν τον καφέ σου, τα πράγματα εδώ σε ρουφάνε από την κίνηση της Βουλιαγμένης ή τη βαβούρα του μετρό. Και ηρεμείς.

Στο ‘ηρεμείς’ θα βοηθήσει και το χαμόγελο της ιδιοκτήτριας Δήμητρας, το ντεκόρ (φανταστικά πλακάκια μέσα από τον πάγκο) και η υπερβατική μπουγάτσα με κρέμα.

(Θουκυδίδου 16)

(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)

Ηρωίδα: Η Δήμητρα

 

26 ετών, φαν του ΟΝΕΜΑΝ (φαίνεται ο άνθρωπος παιδί μου), ιδιοκτήτρια του ‘Μικρού Καφέ’, αγαπάει τα λουλούδια και τα χρώματα, φτιάχνει εξαιρετικό καφέ και είχε γενέθλια τη μέρα που την επισκεφτήκαμε. Αυτό σημαίνει ότι είναι Σκορπιός. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό.

Περασμένα Μεγαλεία

Κανονικά: Το ‘Food Steps’

 

Προ κρίσης, το ‘Food Steps’ του Γιάννη δεν προλάβαινε να στέλνει τοστ και μεζέδες στις μεγάλες εταιρίες που το περικύκλωναν. Σήμερα, ο Γιάννης δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος και πώς να είναι άλλωστε όταν οι βασικοί του πελάτες απολύθηκαν και οι εταιρίες με τις οποίες δούλευε έκλεισαν οριστικά.

Σκέφτηκα να τον ρωτήσω αν τα πράγματα βελτιώθηκαν καθόλου με το μετρό, αλλά προσπαθώ να μετριάσω το πόσες βλακείες λέω κάθε μέρα.

(Θουκυδίδου 2, 210-9651844)

Το Περίπτερο

 

Κανονικά: Το ψιλικατζίδικο της Μάρθας

Μετά από ένα μπαράζ όχι ενθουσιασμένων με το μετρό καταστηματαρχών, συναντήσαμε τη Μάρθα που μπορεί να μην πετάει τη σκούφια της με το άνοιγμα του σταθμού στην περιοχή, αλλά παραδέχεται ότι η δουλειά ανέβηκε, τουλάχιστον το πρώτο δίμηνο.

Περίπτερο με την παραδοσιακή έννοια του όρου δεν υπάρχει τριγύρω, οπότε η Μάρθα έχει φορτώσει το κατάστημα με ωραία πραγματάκια για περίεργους (και λιγούρηδες) σαν εμένα. Από εδώ θα πάρεις τις εφημερίδες σου, από εδώ και το απορρυπαντικό σου.

Με κάτω τα χέρια, το ηλεκτρικό μιξεράκι με την επιγραφή ‘Ηλεκτρικό Μιξεράκι’ είναι ό,τι πιο επικό θα βρεις εδώ. Έχουμε και 4 διαφορετικά είδη ποπ κορν παρακαλώ.

Τα 10 σημεία βαθμολόγησης της στάσης:

Φαγητό: 4/10

Καφές: 6/10

Ποτό: 2/10

Πρώτη εικόνα έξω απ’ το σταθμό (δηλαδή σπίτια και συνεργεία): 2/10

Χ-File (εδώ, το ορφανό μπασκετάκι): 7/10

Το Περίπτερο (δηλαδή το Ψιλικατζίδικο): 7/10

Male Fun: 3/10

Κόσμος που κάθεται: 2/10

Περαστικοί (ποσοτικά-ποιοτικά): 2/10

Ψώνια: 1/10

Σύνολο: 36/100

O Επίλογος: Αν δεν υπήρχε το ‘Μικρό Καφέ’ και η κυρία Μάρθα, μάλλον θα κάναμε μια καταμέτρηση των συνεργείων (έχουμε και σέρβις γενικό, έχουμε και αλλαγή στα ζαντολάστιχα) και των γύρω κατοίκων. Η φάση είναι ολικά δυο δρόμους παραπάνω, στη Γερουλάνου, άρα το μετρό Αργυρούπολη μπορεί να μην κάνει τέχνη, αλλά τουλάχιστον εξυπηρετεί τον κόσμο που θέλει να κατέβει γρήγορα στο κέντρο.

Δεν θέλω να μας το χαλάσω, αλλά ένας σταθμός του μετρό ανοίγει ΒΑΣΙΚΑ για να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό.

Προηγούμενα Σκορ: Μετρό Ελληνικό 57/100