AP Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιατί η Πορτογαλία είναι το πρώτο μεγάλο φαβορί του Μουντιάλ

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής ημέρας.

Η έβδομη μέρα δράσης στο Μουντιάλ της Ρωσίας που έχει γίνει χωρίς περιστροφές, ο λόγος που ξυπνάμε, που πηγαίνουμε στη δουλειά και που δεν βγαίνουμε τα βράδια ήταν μια μέρα που μας έβαλε σε σκέψεις σχετικά με το αν του αξίζει τέτοια αφοσίωση. Τρία ματς, τρία 1-0 υπέρ των φαβορί και οι φήμες που θέλουν και τους 31 άλλους προπονητές της διοργάνωσης να προσκυνούν κάθε πρωί στο εκκλησάκι του Άι Φερνάντο (Σάντος), εξετάζονται σοβαρά.

Κι όμως, η χθεσινή τριλογία ξεκίνησε ιδανικά. Η Πορτογαλία είχε βάλει το χεράκι της στο χορταστικό 3-3 με την Ισπανία στην πρεμιέρα, το Μαρόκο είχε δείξει στο ματς με το Ιράν ότι διαθέτει χαφ περιωπής και οι ευσεβείς μας πόθοι έκαναν λόγο για ένα μεσημέρι γεμάτο γκολ. Ήρθε και το γκολ του Κριστιάνο με το κεφάλι στο 4′ και -άνθρωποι είμαστε κι εμείς- πιστέψαμε. (Παρεμπιπτόντως, ο Κριστιάνο έχει σκοράρει με όλους τους πιθανούς τρόπους, ήδη από τη δεύτερη αγωνιστική. Αν βάλει κι ένα αυτογκόλ, θα μιλάμε για την πληρέστερη συγκομιδή στην ιστορία των Μουντιάλ).

Που λέτε, πιστέψαμε. Και παρά τα ύποπτα πολλά πλάνα του σκηνοθέτη στον Σάντος μέχρι το 45′, εμείς ήμασταν σε άρνηση, δεν θέλαμε να αποδεχτούμε το μοιραίο. Με εξαίρεση ένα χαμένο τετ-α-τετ του ακατάλληλου Γκουέδες, οι Πορτογάλοι κλώσησαν πάνω στο μίνιμουμ προβάδισμα και οι Μαροκινοί έφτασαν αισίως τα 200 (με τις καθυστερήσεις) λεπτά χωρίς γκολ.

Η καλύτερη στιγμή τους πάντως ήταν το ανεπανάληπτο γλέντι του Μπουσουφά στον Αμερικάνο διαιτητή όταν έδειξε κίτρινη στον Μπενάτια. Ο διαιτητής Γκάιγκερ έδειξε γλαφυρά τρία σημεία του γηπέδου που ο Μαροκινός είχε κάνει προηγούμενα φάουλ και ο Μπουσουφά, έξαλλος με τον ρέφερι, άρχισε να δείχνει κι αυτός ράντομ σημεία του γηπέδου. (Στα σοβαρά, πρέπει να μιλήσουμε κάποια στιγμή για την ακατανόητη τσιγκουνιά των διαιτητών με τις κάρτες σε αυτό το Μουντιάλ. Είναι λες και χάνουν κομμάτι του μισθού τους με κάθε κίτρινη και προσέχουν μη μείνουν άφραγκοι).

Θα λέγαμε ότι το Μαρόκο εξέθεσε τις αδυναμίες της Πορτογαλίας και στις δύο άκρες του γηπέδου, αλλά από το δωμάτιο ενός ακριβού ρωσικού ξενοδοχείου, ο Φερνάντο Σάντος θα πιάσει την κοιλιά του από τα γέλια.

AP Images

(Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Medichini)

Το δεύτερο ματς της ημέρας, αυτό στο οποίο όλοι περίμεναν μια χαλαρή τεσσάρα της Ουρουγουάης, κρίθηκε από ένα γκολ του Σουάρες στο 23‘. Οι πιθανότητες να μη φάνε άλλο γκολ οι Σαουδάραβες, που έφαγαν πέντε από τους Ρώσους, σε πάνω από μία ώρα αγώνα με αντίπαλο την Ουρουγουάη (γνωστή στη στήλη μας και ως Ατλέτικο Μαδρίτης) ήταν εκ των πραγμάτων μηδαμινές. Αλλά φανταστείτε τι συνέβη. Δεν έφαγαν άλλο γκολ!

Η δυστοκία βέβαια πείραξε μόνο εμάς, αφού ο Όσκαρ Ταμπάρες είδε την ομάδα του να κλειδώνει την πρόκριση στους ’16’ και τον Σουάρες να παίρνει μπρος χάρη σε μια κινηματογραφική έξοδο του Σαουδάραβα γκολκίπερ.

Μαντέψτε λοιπόν που εναποθέσαμε όλες τις ελπίδες μας για γκολ και θέαμα… Στο τρίτο 1-0 της χθεσινής αγωνιστικής δράσης, τη νίκη της Ισπανίας επί του Ιράν. Εκεί που τα πάντα ωχριούν και περνούν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ασύλληπτη εκτέλεση αράουτ του Μιλάντ Μοχαμαντί.

Τιμή και δόξα στον Ιρανό ζογκλέρ.

Στα πιο πεζά τώρα, το τυχερό γκολ του Ντιέγο Κόστα έδωσε το πρώτο τρίποντο στους Ισπανούς, αλλά δεν έπληξε μοιραία το Ιράν. Πώς να το θέσω όσο λιγότερο γραφικό γίνεται; Χμμμμ, ΟΚ. Το Ιράν κρατάει την τύχη στα χέρια του. Με νίκη επί της Πορτογαλίας στην τρίτη αγωνιστική, περνάει στους ’16’ του Μουντιάλ. Ορίστε, το είπα.

Μελετώντας τα 20 ματς που έχουμε δει μέχρι τώρα, η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον στα 15 από αυτά, δεν είδαμε τη συγκομιδή που περιμέναμε να δούμε. Είδαμε είτε λιγότερα είτε περισσότερα γκολ από τη λογική πρόβλεψη. Ποιος πίστευε ότι η Ρωσία θα βάλει 8 γκολ σε δύο παιχνίδια; Ποιος περίμενε ότι η Γερμανία δεν θα σκοράρει ούτε ένα στην πρεμιέρα; Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα λευκή ισοπαλία στο τουρνουά, αλλά μετράμε αισίως εννέα(!) 1-0. Το ένα στα δύο ματς είναι φόρος τιμής στον Φερνάντο Σάντος.

Μήπως λοιπόν η Πορτογαλία είναι πολύ μεγαλύτερο φαβορί απ’ ό,τι (θέλουμε να) πιστεύουμε; Έχει στις τάξεις της τον δάσκαλο της τακτικής που μιμούνται όλοι σε αυτό το Μουντιάλ και τον πιθανότερο πρώτο σκόρερ. Άρα έχει και τον πρώτο λόγο. Λάθος;

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Francisco Seco)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με λαχταριστή μερίδα γύρο χοιρινό ή γύρο κοτόπουλο, λεπτοκομμένο και ξεροψημένο, έτοιμο σε μόλις 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε 6 λεπτά στον φούρνο της κουζίνας. Και αύριο, τα λέμε πάλι εδώ.