AP Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η κρυφή ηδονή που προσφέρουν οι γκέλες των φαβορί

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής μέρας.

H μέρα που παρατάχθηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας τα δύο μεγαλύτερα φαβορί της διοργάνωσης σύμφωνα με τους μπουκ (άρα και σύμφωνα με τη λογική) επιφύλασσε δύο μεγάλες εκπλήξεις και την αρκετά αναμενόμενη νίκη της Σερβίας επί της Κόστα Ρίκα.

Στο πρώτο χρονικά ματς, η Σερβία πήρε το απαραίτητο τρίποντο χάρη σε απευθείας χτύπημα φάουλ του Κόλαροφ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Οι Κοσταρικανοί έμειναν στα μερακλίδικα κουρέματα και στην πίστη ότι ο Μίτροβιτς δεν θα σκοράρει ούτε σε κενή εστία. Τα κουρέματα έπεισαν, ο Μίτροβιτς ήταν αποκαρδιωτικός, αλλά για να συνδυαστούν και να παράγουν κίνδυνο, οι Κοσταρικανοί φάνηκε πως θα χρειάζονταν σίγουρα ένα ημίχρονο ακόμα.

Στο Γερμανία-Μεξικό, οι προβλέψεις ξεκινούσαν από ένα χαλαρό 2-0 και τελείωναν στο ‘άντε, μπορεί να βάλει ένα και το Μεξικό, άρα Κωστάκη, παίξε μου δέκα ευρώ στο 4-1 και περνάω το απόγευμα να σε πληρώσω’. Οι Μεξικάνοι όντως έβαλαν το ένα, αλλά το -μέχρι τη σέντρα του ματς- γκραν φαβορί δεν βρήκε δίχτυα, με τον Τόμας Μίλερ να παίζει περισσότερο πλάγια από ποτέ, με τον Ντράξλερ να κουβαλάει ένα μαύρο σύννεφο σε κάθε εκατοστό του γηπέδου και τη Γερμανία να μην είναι το επιθετικό οπλοπολυβόλο που έχουμε συνηθίσει να είναι. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και ο εφτάψυχος (και εξαδάκτυλος απ’ ό,τι λέει το ρεπορτάζ) Οτσόα.

To Μεξικό, που μοιάζει να έχει κλειστό συμβόλαιο με το Μουντιάλ (συμμετέχει για έβδομη συνεχόμενη φορά) έκανε το μεγάλο βήμα για να περάσει για επίσης έβδομη συνεχόμενη φορά στους ’16’. Και το έκανε με συμπαθέστατη τακτική, κοφτερές αντεπιθέσεις και περισσότερο μπρίο από ποτέ. Οι Γερμανοί πίεσαν, αλλά ήταν πιο φλύαροι κι από μια τυπική σκηνή του ‘Εμείς κι Εμείς’. Στα θετικά τους, παρά το κάκιστο ξεκίνημα, το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε πλάνο με τον Λεβ να σκαλίζει τη μύτη του.

AP Images

(φωτογραφία: AP Photo/Victor R. Caivano)

Στο βραδινό ματς απέναντι στην Ελβετία, έκανε την πρεμιέρα της η μοναδική ομάδα που φερόταν ως μεγαλύτερο φαβορί από τους Γερμανούς πριν τη σέντρα της διοργάνωσης και το απέδειξε στον αγωνιστικό χώρο. Πήρε έναν βαθμό περισσότερο από τα πάντσερ. Στο πρώτο τέταρτο του ματς, ο Νεϊμάρ θέλησε να μας θυμίσει τα λέβελ αντιπαθητικότητας που μπορεί να πιάσει, κρατώντας την μπάλα στο κέντρο και κάνοντας γελοία τσαλιμάκια στους αμυντικούς της Ελβετίας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι υπέφερε κατά τη διάρκεια του ματς, έφαγε ξύλο και για τα επόμενα. Αν μέτρησα καλά, κέρδισε πάνω από μια ντουζίνα φάουλ.

Η Βραζιλία έχει το καλύτερο ρόστερ του φετινού Μουντιάλ, δεν χωράει κουβέντα επ’ αυτού, και οι ειδικοί την έχουν χρίσει προ πολλού ως το φαβορί που θα επιβεβαιωθεί άκοπα, αβίαστα και αβάδιστα σε αυτό το Μουντιάλ. Στο ματς με την Ελβετία, επιχείρησε ένα εκατομμύριο σουτ, αλλά η προσέγγισή της στο ματς μετά το εκπληκτικό 1-0 του Κουτίνιο και μέχρι να ισοφαριστεί, ήταν απογοητευτική. Αν θέλαμε να δούμε ομάδα να κρατάει προσεκτικά το 1-0 και να δίνει χώρο στον αντίπαλο, θα βάζαμε σε επανάληψη το μεσημεριανό παιχνίδι της Σερβίας.

Ίσως είναι αυτή η απαίτησή μας από τα φαβορί. Να μπαίνουν και να το αποδεικνύουν, αν όχι μέχρι το 90′, ε, έστω μέχρι το 70′ βρε αδερφέ. Τους χαρίζουμε ένα 20λεπτο συντήρησης, κατανοούμε τον σωματικό κάματο των παικτών στο τέλος μιας γεμάτης σεζόν. (Αν και απ’ όσο θυμάμαι, τα Μουντιάλ γίνονταν ανέκαθεν καλοκαίρι μετά από γεμάτη σεζόν). Ίσως συνεπώς, η ματαίωση που νιώθουμε κάθε φορά που αποτυγχάνουν να επιβληθούν όσο και όπως περιμέναμε, να μεταμορφώνεται σε ηδονή για τις γκέλες τους. Ίσως πάλι μας ενοχλεί βαθύτατα η στα χαρτιά ανάδειξη ομάδων σε ακλόνητα φαβορί. Προσωπικά ας πούμε, πανηγυρίζω σαν τρελός τις αποτυχίες της Παρί Σεν Ζερμέν στο Τσάμπιονς Λιγκ, νιώθω ότι υπάρχει Θεός.

Από την άλλη, είναι ένα τουρνουά τριών ματς σε όμιλο και στη συνέχεια απανωτών νοκ-άουτ. Δεν γίνεται να πιστεύουμε τόσο πολύ στις καθολικές επικρατήσεις των φαβορί. Το παιχνίδι έχει αλλάξει, ο πιο γρήγορος ή ο πιο σκληρός είναι συχνά το ίδιο πολύτιμος με τον πιο ταλαντούχο. Η Βραζιλία και η Γερμανία και τα τεράστια τρόπαιά τους είναι εκεί, δεν πρόκειται να πάνε πουθενά. Απλά για να τα αυξήσουν, θα πρέπει να παίξουν ως φαβορί. Και τα φαβορί δεν αράζουν μόλις προηγηθούν.

Θυμάστε πολλές φορές τη μυθική Βραζιλία των Μπεμπέτο, Ριβάλντο, Ρονάλντο (1998) ή των Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο (2002) να σταματάει μετά το 1-0; Γιατί εγώ δυσκολεύομαι.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Themba Hadebe)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με με λαχταριστά σπιτικά πιτόγυρα. Για τέσσερα τυλιχτά, θα χρειαστείς μία συσκευασία ελληνικού γύρου Νostimost, περίπου 5′ λεπτά προετοιμασίας και άλλα 5′ ζέσταμα στο φούρνο. Έτοιμος για την πρεμιέρα της Αγγλίας;

Γραφτείτε στο Newsletter του Oneman, για μοναδικό, μουντιαλικό περιεχόμενο που θα λαμβάνετε πρώτοι, πριν ανέβει στο site.