AP Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι ανατριχιαστικοί Μεξικανοί αγκαλιά με το Μουντιάλ κερκίδας

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής ημέρας.

H χθεσινή τριλογία ξεκίνησε με το μεσημεριανό Βέλγιο-Τυνησία, το προτελευταίο ματς αυτού του Μουντιάλ που παίχτηκε στις 3 το μεσημέρι. Το τελευταίο είναι το σημερινό Αγγλία-Παναμάς. Σκέφτεστε καλύτερο επιστέγασμα των μουντιαλικών μας μεσημεριών από ένα, οποιοδήποτε ματς της Αγγλίας; Εγώ όχι. Ειδικά όταν το σενάριο να κάνει το 2/2 και να αρχίσει το Λονδίνο προετοιμασίες για την υποδοχή των παγκόσμιων πρωταθλητών είναι τόσο κοντά.

Αλλά μέχρι τον θρίαμβο της Αγγλίας επί ρωσικού εδάφους, έχουμε ακόμα δρόμο. Συνεπώς, Βέλγιο-Τυνησία. Με δύο γκολ όταν το ματς ήταν προ πολλού σκοτωμένο, το δεύτερο ματς των Βέλγων στη διοργάνωση έγινε αυτό με τα περισσότερα γκολ από τα 29 που έχουν παιχτεί μέχρι τώρα. 5-2 τελικό σκορ, το σύνολο επτά γκολ, και οι Βέλγοι έχουν ακριβώς το ξεκίνημα που περιμέναμε απέναντι σε δύο ακίνδυνους αντιπάλους.

Οκτώ γκολ σε δύο ματς, Αζάρ και Λουκάκου σε τρελά κέφια και μια σοβαρότητα που εκτιμάται πολύ περισσότερο από τα δύο τρίποντα της ομάδας του Μαρτίνες. Στα ακόμα καλύτερα νέα, η διασταύρωση στη φάση των ’16’ φέρνει τους Βέλγους αντιμέτωπους με ομάδα του 8ου ομίλου. Όποια κι αν είναι αυτή, το Βέλγιο θα κατέβει στο πρώτο νοκ-άουτ ως το φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά. Απομένει να το αποδείξει στο γήπεδο.

Στο βραδινό ματς, ο πληγωμένος εγωισμός και οι αρρυθμίες των Γερμανών είχαν να αντιμετωπίσουν τους Σουηδούς που ταξίδεψαν στη Ρωσία με το μαχαίρι στα δόντια. Οι Σουηδοί απέκλεισαν την Ιταλία για να φτάσουν ως εδώ και αυτή η συνθήκη είναι η εγγύηση ότι θα παίξουν κάθε ματς σαν να είναι το τελευταίο τους.

Το ημίχρονο βρήκε τους Σουηδούς στην επόμενη φάση και τους Γερμανούς εκτός, αλλά το τελικό 2-1 με το εξαίσιο γκολ του Κρόος στο 95′ κράτησε τη Γερμανία ζωντανή. Όπως ακριβώς και την πιθανότητα για τριπλή ισοβαθμία στους 6 βαθμούς μεταξύ Μεξικού, Σουηδίας και Γερμανίας, η οποία είναι πιθανόν να κριθεί στις κίτρινες κάρτες. Προχωρημένη σπαζοκεφαλιά, εφόσον κερδίσουν οι Γερμανοί τη Νότια Κορέα (εύκολο) και η Σουηδία το Μεξικό (όχι εύκολο).

(Φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein)

Στο Νότια Κορέα-Μεξικό, σηκώθηκα από τον καναπέ, πήρα μια μπλούζα στα χέρια και άρχισα το παραλήρημα. Δεν ξέρω αν οι λέξεις που έλεγα υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά αυτό που περνούσε από το μικρόφωνο του σπίκερ ήταν ανατριχιαστικό. Ναι, το παραδέχομαι, η στήλη ξεκίνησε απόλυτα ουδέτερη, αλλά αποκτά αδυναμίες συν τω χρόνω. Σημειώσατε Αλιού Σισέ και Μεξικό ως τώρα.

Η νίκη του Μεξικού επί της Γερμανίας αντιμετωπίστηκε πολύ ψύχραιμα, πρέπει να μας πιστωθεί αυτό. Οι Μεξικάνοι ήταν κοφτεροί και σβέλτοι στην πρεμιέρα, αλλά το άγχος και η ‘υποχρέωση’ δεν ήταν ποτέ πάνω τους. Αντιθέτως, στο ματς με τη Νότιο Κορέα το Μεξικό ήταν το φαβορί και το άγχος καθόταν λογικά στον δικό τους πάγκο.

Κανένα πρόβλημα. Την ώρα που οι κερκίδες γνώριζαν τη μέχρι τώρα πιο καθηλωτική τους στιγμή, οι παίκτες του Οσόριο δεν φάνηκε να θολώνουν από την ταχύτητα και τις κλωτσιές των αντιπάλων. Προηγήθηκαν με το πέναλτι του Βέλα στο 26′, παρά τις προσπάθειες του ποπ σταρ-τερματοφύλακα Hyun-Woo Cho να τον αποσυντονίσει, και έκαναν το 2-0 με τον Τσιτσαρίτο σε μια από τις αμέτρητες αντεπιθέσεις τους στο δεύτερο ημίχρονο. Η Νότια Κορέα μείωσε στις καθυστερήσεις, πολύ αργά για να κλέψει οτιδήποτε από το ματς.

Το πόσο σοβαρά εγγράφεται η ταυτότητα αυτού του Μεξικού στη συνείδησή μας επαληθεύεται από την ευκολία που αναγνωρίζουμε τους ήρωές του. Τον Οτσόα που είναι κάπως επιρρεπής στην γκάφα, αλλά στο ματς με τους Γερμανούς έκανε 9 αποκρούσεις. Στον θρύλο Ράφα Μάρκες που παίζει το πέμπτο του Μουντιάλ. Στον Βέλα που κολλάει την μπάλα στο αριστερό. Στον Τσιτσαρίτο που είναι ψυχή τε και σώματι εκεί, αποφασισμένος να σπρώξει το Μεξικό και μετά τους ’16’. Στον Λαγιούν ο οποίος κάνει κούρσες στον αυτόματο, στον ραδιούργο Λοσάνο που λίγο έλειψε να το ξανακάνει, στον Γκουαρδάδο, στον Χέκτορ Ερέρα.

Το Μεξικό είναι η ομάδα που κλέβει την παράσταση με την ταχύτητα, την τεχνική, την πείρα και τον κόσμο της. Αν ήμασταν πιτσιρικάδες, θα μιλάγαμε γι’ αυτό κάθε απόγευμα που θα μαζευόμασταν για μπάλα. Και όταν θα βάζαμε κανένα κρίσιμο γκολ, θα πανηγυρίζαμε σαν να το βάλαμε σε ένα γήπεδο γεμάτο Μεξικανούς σε έκσταση.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Christian Palma)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με με λαχταριστά σπιτικά πιτόγυρα. Για τέσσερα τυλιχτά, θα χρειαστείς μία συσκευασία ελληνικού γύρου Νostimost, περίπου 5′ λεπτά προετοιμασίας και άλλα 5′ ζέσταμα στο φούρνο. Εμπρός, το μεσημέρι έχει Αγγλία!