DISNEY

Υποδεχτείτε τον νέο μας αφέντη, η Disney αγόρασε τη Fox

Μετά από διαπραγματεύσεις εβδομάδων, ο κολοσσός αγόρασε έναν μικρότερο κολοσσό. Και όχι, δεν γιορτάζουμε το team-up των Avengers με τους Fantastic Four. (Ακόμα).

Update: Χθες 19/3 ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας διανομής σε σχέση με την εξαφορά της Fox από τη Disney.

***

Δύο μέρες πριν, το PopCode βρέθηκε στο επίσημο activation του Netflix στην Ελλάδα. Μιλώντας λοιπόν με τον Joris Evers, διευθυντή Επικοινωνίας της πλατφόρμας για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, για τις δράσεις της εταιρείας στη χώρα μας, μπήκα στον πειρασμό να τη ρωτήσω για το επόμενο βήμα τους τώρα που τα σπάνε με τη Disney.

Λίγο άβολο θέμα συζήτησης για πρώτο ραντεβού, αλλά με το Netflix να αποκτά συνεχώς ανταγωνιστές στον κόσμο του streaming που το ίδιο δημιούργησε, και με την Disney να τραβάει όλες τις παραγωγές της από την υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2019 για να τις σπρώξει σε δική της πλατφόρμα (η συζήτηση για τις σειρές της Marvel που ανήκουν στη Disney είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή, αν αναρωτιέσαι), αυτόματα προκύπτουν ερωτήματα για τη δική του επιβίωση.

“Δεν υπάρχει πλάνο”. Το Netflix αυτή τη στιγμή είναι ο ηγέτης στον χώρο του και θα προσαρμοστεί στις αλλαγές της αγοράς επινοώντας ξανά κάτι που θα το διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό του. Αυτή ήταν η απάντηση που λάβαμε. Τυπική αλλά ειλικρινής κατά τα φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή υπήρχαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για μία συμφωνία που προσπαθούσε να κλείσει η Disney με την 21st Century Fox αυτές τις μέρες, με σκοπό να αγοράσει τα δικαιώματα των ταινιών και των τηλεοπτικών δικτύων του στούντιο. Τελικά η επίσημη ανακοίνωση έσκασε σήμερα. Ο υπερκολοσσός – που ήδη κατέχει τη Marvel, το ABC και τη Lucasfilms – αγόρασε τον μικρότερο κολοσσό έναντι 52,4 δις δολαρίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει FX, National Geographic και όλα τα δίκτυά του, όλες τις ταινίες που έχει γυρίσει, γυρίζει και θα γυρίσει (μιλάμε για μεγάλα franchises όπως ‘Avatar’ και ‘Alien’, αλλά και για το πιο τολμηρό περιεχόμενο της Fox 2000 και Fox Searchlight που ελπίζουμε να μην ακρωτηριαστεί), και ναι καλά κατάλαβες, τα δικαιώματα των X-Men, των Fantastic Four και του Deadpool. (Άφησε έξω το συντηρητικό FOX News και πολλά αθλητικά κανάλια).

Και εκεί που αυθόρμητα σκέφτεσαι ότι επιτέλους θα δεις το υπερηρωικό team-up που περίμενες (εσύ το σκέφτεσαι αυτό, εγώ ήμουν τόσο έξαλλη με το ‘Avengers vs. X-Men’ event στα κόμικ που θα πετάω βελάκια στην οθόνη έτσι και το μεταφέρουν) και ότι τελοσπάντων η Marvel θα σταματήσει να διαλύει τα κόμικ της για να συμβαδίζουν με όσα θέλει να δείχνει στη μεγάλη οθόνη, συνειδητοποιείς ότι αυτή τη στιγμή η Disney έχει μεταμορφωθεί στον Χαϊλάντερ που μαζεύει κεφάλια γιατί στο τέλος μπορεί να μείνει μόνο ένας. Είναι μέρος της βιομηχανίας θεάματος, αλλά είναι και η ίδια μια βιομηχανία από μόνη της πια.

Στο μεταξύ θυμίζουμε ότι έναν περίπου μήνα πριν, η Disney έβαζε στη μαύρη λίστα τους L.A. Times επειδή η εφημερίδα έκανε ένα – άδικο, μονόπλευρο κατά τη γνώμη τους – ρεπορτάζ για τις τεταμένες οικονομικές σχέσεις της εταιρείας με την πόλη του Anaheim, σπίτι του πάρκου της Disneyland. Αυτό σήμαινε ότι το έντυπο δεν θα είχε πρόσβαση ούτε σε επίσημες προβολές των ταινιών του στούντιο, ούτε σε συνεντεύξεις με καστ, συντελεστές και λοιπά στελέχη. Όλα αυτά μέχρι “να τηρήσει τους κανόνες του ισορροπημένου ρεπορτάζ στο μέλλον”.

Δεν μεγαλώνει παπιά ο Ντόναλντ για να τα ψάχνει στο ‘Children of Men’, κύριοι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

7 σημάδια ότι ζούμε σε μια sci-fi δυστοπία

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.