ΛΙΣΤΕΣ

Οι 10 καλύτερες διασκευές Stephen King

Το νέο κινηματογραφικό Firestarter μας δίνει αφορμή να θυμηθούμε τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του Stephen King.

Οι καλύτερες από τις ταινίες που έχουν προέλθει από δουλειές του Stephen King καταφέρνουν να είναι επιτυχημένες σε έναν πολύ βασικό παράγοντα: Να δημιουργούν φανταστικές, περίεργες, αξέχαστες εικόνες. Να βάζουν χαρακτήρες μέσα σε εφιαλτικές καταστάσεις και να τους αφήνει να θριαμβεύσουν μέσα από ακολουθίες φανταστικών συμβάντων.

Πολλές φορές αυτές οι ιστορίες μοιάζουν να μην είναι απόλυτα σίγουρες πώς να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό φινάλε, αλλά ακόμα και αυτές οι περιπτώσεις συγχωρούνται γιατί κάνουν τη διαδρομή τόσο απολαυστική.

Το νέο Firestarter έρχεται να μας θυμίσει την άσβηστη δίψα που συνεχίζει, δεκαετίες μετά, να έχει ακόμα το Χόλιγουντ για τις ιστορίες του King. Δεν είναι η πρώτη καν διασκευή του συγκεκριμένου βιβλίου, έρχεται όμως σε μια περίοδο ανανεωμένου ενδιαφέροντος για αυτό το υλικό– από τις διασκευές του Mike Flannagan για το Netflix μέχρι την ξεκάθαρη επίδραση του King στο Stranger Things και του νέου ’80s ρεύματος που αυτό ηγείται.

Με τα βιβλία του θρυλικού συγγραφέα να συνεχίζουν επί σειρά δεκαετιών να εμπνέουν σκηνοθέτες διαφορετικής αισθητικής και διαφορετικών πια γενεών, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι τελικά ξεχωρίζει περισσότερο. Παίρνουμε λοιπόν αφορμή από το νέο Firestarter για να θυμηθούμε μερικές ακόμα φορές που ο πολυγραφότατος θείος Stevie δάνεισε επιτυχώς τη φωνή και τις εικόνες του στη μεγάλη οθόνη.

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες μεταφορές.

10. The Dead Zone

5 χρόνια σε κώμα θα σε κάνουν μέλος των X-Men σύμφωνα με αυτή την ιδέα του King, όπου άντρας ξυπνά έχοντας χάσει μισή δεκαετία από τη ζωή του όμως το σύμπαν του έχει δώσει μια υπερδύναμη για τον κόπο του: Μπορεί να διαβάζει το παρελθόν ανθρώπων που αγγίζει. Σαν τη Rogue αλλά χωρίς συνέπειες. Γαμώ! Σιγά-σιγά θα αρχίσουν να του ζητούν βοήθεια και η όλη φάση θα φτάσει μέχρι μια συνομωσία για εκτόξευση πυρηνικών όπλων (!). Εντάξει είναι λίγο εξωφρενικό, αλλά φοβερά διασκεδαστικό, κι εξάλλου Christopher Walken στον κεντρικό ρόλο. Μια χαρά. Ενέπευσε και σειρά με τον Anthony Michael Hall για πρωταγωνιστή.

9. It

Το πρώτο μέρος, η μεταφορά δηλαδή του 2017, ολοκλήρωσε έναν περίεργο δημιουργικό κύκλο επιρροών, επιστρέφοντας τον τόνο του Stranger Things πίσω εκεί από όπου προήλθε, διασκευάζοντας την πρώτη πράξη του κλασικού It. Η ταινία του Andy Muschietti πέτυχε μια σειρά εισπρακτικών ρεκόρ και, με δεδομένη την ανταπόκριση του κοινού όσο και της κριτικής, επανέφερε την πίστη όχι μόνο στη δυναμική των ιστοριών του King, αλλά και στη σημασία των ταινιών τρόμου που δεν νερώνουν το περιεχόμενό τους. Κι αν ο Tim Curry της αντίστοιχης τηλεοπτικής διασκευής παραμένει ο απόλυτος Pennywise, εδώ η προσέγγιση είναι πιο ωμή και σουρεαλιστικά ζωώδης, καταφέρνοντας να κρατήσει έναν δικό της χώρο στη συλλογική συνείδηση.

8. Christine

Κάποια στιγμή θα κάνουμε ένα μεγαλύτερο αφιέρωμα στις αναπολογητικά ’80s ταινίες του John Carpenter που λατρεύουμε μέχρι θανάτου, και σίγουρα αυτή έχει μια ψηλή θέση στην όποια τέτοια λίστα. Μια εξωφρενική ιδέα, για ένα αμάξι που σκοτώνει (LOL, γιατί όχι), και μια εκτέλεση φανταστικής μπιμουβιάς που θυμίζει δομή κάθε καλού creature feature που είδαμε ποτέ, συνδυασμένη με την αφήγηση μιας ιστορίας ενηλικίωσης gone wrong. Απλά αντί για τέρας έχεις, ξανά, ένα αμάξι που σκοτώνει από ζήλια. Και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ’80s visuals που είδαμε σε θρίλερ της περιόδου. Είναι φανταστικό.

7. Carrie

Κλασικό φιλμ για τις καριέρες όλων των εμπλεκόμενων, από τον King (που ήταν το πρώτο του βιβλίο) μέχρι τον De Palma που το σκηνοθέτησε (τον έκανε υπολογίσιμο όνομα στον τρόμο για πολύ καιρό) και την πρωταγωνίστρια Sissy Spacek (που προτάθηκε για Όσκαρ). Γενικά η ιστορία του outsider στο σχολείο που στο τέλος παίρνει το αίμα τους πίσω από τους bullies είναι δικαιολογημένα πολυπαιγμένη, όμως ποτέ δεν πήρε το εκρηκτικό, εκδικητικό φινάλε που άξιζε, όπως εδώ.

6. Misery

Ένας από τους δύο Rob Reiner της λίστας, και ένας ακόμα Οσκαρικός ρόλος, αυτή τη φορά με νίκη κιόλας, για την τρομακτική Kathy Bates. (Έχει ενδιαφέρον όταν συνειδητοποιείς πόσα από αυτά τα φιλμ έχουν φτάσει με αξιώσεις στα Όσκαρ παρότι θεωρητικά ανήκουν σε ένα ευρύτερο είδος που σπάνια αναγνωρίζεται.) Εδώ, ψυχωτική φαν συναντά τον αγαπημένο της συγγραφέα και τον κρατά δέσμιο στην απομονωμένη καλύβα της και τον βάζει να υπομείνει διάφορα βασανιστήρια επειδή έχει Απόψεις σχετικά με τα βιβλία του.

5. Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

Η μόνη από αυτές τις ταινίες που έφτασε μέχρι την υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, είναι ταυτόχρονα και μέρος του φοβερά πετυχημένου line-up ιστοριών από τη συλλογή Different Seasons του King. Τέσσερις μεσαίου μήκους ιστορίες, μία για κάθε εποχή, εκ των οποίων οι τρεις έχουν γίνει (εξαιρετικές) ταινίες. Πιο διάσημη ετούτη εδώ φυσικά, σταθερά #1 στο τοπ-250 του imdb.

4. Apt Pupil

Μια από τις πιο υποτιμημένες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ (ποτέ!), αυτή η ιστορία ηθικής σου σηκώνει κάγκελο την τρίχα μέχρι τον λαιμό. Εδώ, σε άλλη μια ιστορία από το Different Seasons, ένας πιτσιρικάς συντροφεύει και γοητεύεται από την έλξη του απόλυτου κακού, καθώς τσιγκλάει έναν γέρο γείτονά του να θυμηθεί όσα μπορεί από το ναζιστικό παρελθόν του. Όταν ο Ian McKellen κάνει τα βήματα και τον χαιρετισμό θα συγχωρεθείς αν δεν μπορέσεις να κλείσεις το στόμα σου για αρκετή ώρα μετά. Η κρυφά καλύτερη ταινία που έκανε ποτέ ο Bryan Singer;

3. H Ομίχλη

O Frank Darabont ξέρει από Stephen King. Αυτός γύρισε το fan favorite Τελευταία Έξοδος, αυτός γύρισε και το Πράσινο Μίλι (για το οποίο όμως προσωπικά, απλά όχι), και τέλος γύρισε ετούτο εδώ, βελτιώνοντάς το με τρόπο όμοιο του οποίου μόνο ο Kubrick έχει βελτιώσει ποτέ την αρχική ιστορία. (Και στην περίπτωση του Kubrick μιλάμε περισσότερο για ανατίναξη, οπότε μπορούμε να μην το μετρήσουμε καν.)

Ο Darabont πιάνει την κλασική τερατοϊστορία και τη μετατρέπει σε μια καθηλωτική αλληγορία για τους δαίμονες που κρύβουμε μέσα μας, μια βαθιά προσωπική και πολιτική ταινία την ίδια στιγμή, με ένα αλλαγμένο φινάλε το οποίο -για όποιον έχει σημασία μια τέτοια πληροφορία- ο ίδιος ο King εγκρίνει. Παρεξηγημένο και αδικημένο.

2. Στάσου Πλάι Μου

Η καλοκαιρινή ιστορία από το “Different Seasons”, και ταυτόχρονα το δεύτερο entry του Rob Reiner στη λίστα, είναι η απόλυτη coming of age ιστορία του αμερικάνικου σινεμά των ‘80s, και ταυτόχρονα μια τρομερή ανατροπή επί θεματικής βάσεως, πάνω στο τι είδους ιστορίες γράφει ο King.

Τόση ειλικρίνεια, μελαγχολία, αγάπη αλλά και σκληρή αλήθεια, στην ιστορία μιας παρέας από πιτσιρίκια που ξεκινούν για να βρουν ένα πτώμα αλλά αυτό που βρίσκουν είναι (ναι ΟΚ, είμαι σίγουρος πως το βλέπατε να έρχεται) οι εαυτοί τους. Τελοσπάντων, είναι υπέροχο. Υπέροχο.

1. Η Λάμψη

Ξέρω πως ο King δεν το γουστάρει, οπότε είναι κάπως ειρωνικό ως επιλογή για #1 σε μια λίστα διασκευών Stephen King. Αλλά αυτή είναι τελικά και η ουσία της διασκευής, ναι; Εμπνέεσαι από κάτι και βάσει αυτού δημιουργείς κάτι καινούριο. Δε χρειάζεται όλες οι μεταφορές βιβλίων να είναι πιστές μέχρι τελείας. Κάποιες φορές έρχεται ένας Kubrick για να μεγαλουργήσει δανειζόμενος απλά σκόρπιες ιδέες. Η “Λάμψη” δεν είναι απλά μια σπουδαία μεταφορά Stephen King, ούτε απλά μια σπουδαία ταινία τρόμου. Είναι μια από τις Σπουδαίες Ταινίες, γενικώς.

*Το νέο Firestarter κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tulip.