ΣΙΝΕΜΑ

Όλες οι νέες ταινίες στις αίθουσες: Mel Gibson, Snowden κι ο Χρυσός Φοίνικας του Ken Loach

Με μια ματιά, όλες οι νέες κυκλοφορίες στα σινεμά για την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Σε ένα βολικό ποστ, όλες οι νέες κυκλοφορίες στα σινεμά για να ξέρεις τι να πας να δεις το ερχόμενο ΠΣΚ. Συν μία επιλογή, κάθε βδομάδα, ταινίας που συνεχίζεται και δεν πρέπει να χάσεις.

***

Σνόουντεν (Snowden)

Τα ονόματα: Ο Oliver Stone σκηνοθετεί την ιστορία του Snowden με τον Joseph Gordon-Levitt στον ρόλο και τις Shailene Woodley, Melissa Leo και Scott Eastwood να συμπληρώνουν το καστ. Αν και το διασημότερο όνομα της όλης υπόθεσης είναι μάλλον ο ίδιος ο κεντρικός ήρωας του τίτλου.

Η ταινία: Η Αμερική χτίστηκε ώστε μια μέρα ο Oliver Stone να πει την ιστορία του Edward Snowden, ας μη γελιόμαστε.

Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ (I, Daniel Blake)

Τα ονόματα: Εάν λιώνεις στη βρετανική τηλεόραση θα έχεις δει κάπου, κάπως, κάποτε τον Dave Johns (‘Never Mind the Buzzocks’), αλλά επειδή η καριέρα του είναι κυρίως αυτή του σεναριογράφου και stand-up comedian, το πιο πιθανό είναι σου είναι πολύ φρέσκος. Το πραγματικά φρέσκο πρόσωπο της ταινίας είναι η Haley Squires στον ρόλο της άνεργης, πρώην άστεγης μητέρας που κάνει όλη δική της τη σκηνή της ταινίας. Το όνομα της ταινίας είναι ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ken Loach που έχει κάνει τα ‘Cathy Come Home’, ‘Kes’ και ‘The Wind That Shakes the Barley’.

Η ταινία: Κέρδισε το φετινό Palme d’Or στις φετινές Κάννες παρά τον δύσκολο ανταγωνισμό και κινείται στη γνωστή επικριτική προσέγγιση του Ken Loach για το οικονομικό σύστημα και τις χαμηλές τάξεις που πληρώνουν τη νύφη. Αυτή τη φορά το θύμα είναι ο Daniel Blake που χάνει το επίδομα υγείας του παρά το πρόσφατο καρδιακό του επεισόδιο και η φίλη του Katie που βρίσκεται άνεργη με δύο παιδιά.

Blood Father: Βίαιη Δικαιοσύνη (Blood Father)

Τα ονόματα: Mel Gibson, Mel Gibson και Mel Gibson. Όχι, εντάξει, θα βρεις μέσα και την Erin Mortiarty που ξεχώρισε στον 1ο κύκλο του ‘Jessica Jones’ ως το πρώτο θύμα του Killgrave που γνωρίσαμε, τον Diego Luna του ‘Y Tu Mamá También’ που θα δεις σύντομα και στο ‘Star Wars: Rogue One’ και τον William H. Macy (‘Fargo’, ‘Shameless’). Αλλά Mel Gibson.

Η ταινία: Η κόρη του Mel Gibson έχει μπλέξει με υπόκοσμο που την κυνηγά να τη σκοτώσει και απευθύνεται στον πατέρα/πρώην φυλακισμένο/νυν βαρύ κι ασήκωτο τατουατζή για να τη βοηθήσει. Δηλαδή εσύ πού θα πήγαινες; Το ‘Blood Father’ είναι μία χορταστικότατη, b-movie περιπέτεια αδρεναλίνης, οπότε αν έχεις όρεξη για κάτι τέτοιο, μην το σκέφτεσαι καν.

Στη Σκιά του Φόβου (Under the Shadow)

Τα ονόματα: Τον Babak Anvari δεν τον ξέρουμε ακόμα αλλά είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει πολύ τα χρόνια που έρχονται. Η Narges Rashidi δίνει ίσως την γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς.

Η ταινία: Αγαπήθηκε και κέρδισε βραβείο σεναρίου στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά ακόμα κυριότερα φαίνεται να έρχεται να επιβεβαιώσει μια εξαιρετική στροφή του σινεμά τρόμου των τελευταίων ετών σε προσωπικές ιστορίες φόβου-ως-ενδυνάμωση. Μια μητέρα και η κόρη της μένουν μόνες στο διαμέρισμά τους στην Τεχεράνη εν μέσω βομβαρδισμών την ώρα που τα φαντάσματα του πολέμου είναι πολύ κυριολεκτικά. Και απειλητικά. Και ανατριχιαστικά. Τρόμος με στυλ και ουσία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλες οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος στις Νύχτες Πρεμιέρας

7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα (A Monster Calls)

Τα ονόματα: Ο υπέροχος Patrick Ness διασκευάζει το βιβλίο του, ο Juan Antonion Bayona (του ‘Ορφανοτροφείου’) σκηνοθετεί, οι Sigourney Weaver, Felicity Jones και Liam Neeson αποτελούν το καστ.

Η ταινία: Ένα αγόρι ζητά τη βοήθεια ενός τέρατος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ανίατη ασθένεια της μητέρας του. Συγκίνηση, παραμύθι και ρεαλισμός έρχονται μαζί σε μια από τις εξέχουσες λογοτεχνικές διασκευές της χρονιάς.

Αν το έχασες, παίζεται ακόμα:

Toni Erdmann

Τα ονόματα: Peter Simonischek και Sandra Hüller οι πρωταγωνιστές, αλλά αν δε μπορείς να συγκρατήσεις αυτά, κράτα αυτό της σκηνοθέτιδας Maren Ade. Επίσης, πριν ή μετά που θα δεις το ‘Toni Erdmann’ (γιατί πρέπει να το δεις), τσέκαρε και τα ‘Everyone Else’ και ‘The Forest for the Trees’. Δικά της κι αυτά και τέλεια.

Η ταινία: Η κόρη του Winfried, Ines, δουλεύει εκτός Γερμανίας κι έτσι δεν τη βλέπει συχνά, οπότε λέει να την επισκεφτεί στο Βουκουρέστι. Του αρέσει να της κάνει φάρσες που τη φέρνουν σε δύσκολη θέση κι έχει σκοπό να της κάνει κάμποσες για να σπάσει τον πάγο μεταξύ τους, αλλά η Ines είναι γυναίκα καριέρας, με σημαντικούς πελάτες που δεν πρέπει να χάσει εξαιτίας του πατέρα της. Είναι πολύ σύντομη η περιγραφή για τη βραβευμένη και πιο φιλόδοξη κωμωδία της χρονιάς, οπότε δες περισσότερα εδώ. Και δες και την ταινία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Είναι το ‘Toni Erdmann’ η ταινία της χρονιάς;
Ο Toni Erdmann κυκλοφορεί ανάμεσά μας

Επίσης βγαίνουν αύριο (3/11) στις αίθουσες

Οι Ευχούληδες (Trolls). Ευχούληδες ξεκινάν ταξίδι διάσωσης των φίλων τους γεμάτο περιπέτεια και χρώματα. Καλό οικογενειακό entertainment που μας έδωσε και το παραπάνω τραγούδι του Justin Timberlake, και μαζί την αφορμή για αυτή εδώ την λίστα στα ξεκινήματα του PopCode.

Αφερίμ! (Aferim!). Στη Ρουμανία του 19ου αιώνα ένας αστυνομικός προσλαμβάνεται για να βρει έναν τσιγγάνο σκλάβο που έχει δραπετεύσει. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Μόνος στο Βερολίνο (Alone in Berlin). Ζεύγος της εργατικής τάξης στη Γερμανία του ’40 αποφασίζει να αντισταθεί στους Ναζί όταν μαθαίνει πως ο γιος τους πέθανε στο πεδίο της μάχης. Με Emma Thompson, Brendan Gleeson και Daniel “αξίζω καλύτερα γενικώς” Bruhl.

Invisible. Χωρισμένος 35άρης χάνει τη δουλειά του και αποφασίζει πως πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη ο ίδιος. Γιάννης Στάνκογλου και Κόρα Καρβούνη σε ένα γουέστερν καταβολών κοινωνικό θρίλερ.