ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Νύχτες Πρεμιέρας: Τα εφηβικά πάθη των ‘Ava’ και ‘Beach Rats’

Το PopCode παρουσιάζει όλες τις ταινίες του Διαγωνιστικού των Νυχτών Πρεμιέρας. Τρέιλερ, περιγραφές και μπόλικο inside info.

Οι 23ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν από 20 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου και το PopCode θα βρίσκεται καθημερινά εκεί για κάλυψη και ως χορηγός βραβείων κοινού.

Κάθε μέρα ως την πρεμιέρα του Φεστιβάλ, θα παρουσιάζουμε όλες τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από την πρώτη ή δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του κάθε ή της κάθε δημιουργού.

Η φετινή επιλογή περιλαμβάνει χιτ από το Σάντανς, βραβευμένες ταινίες σε Κάννες και Βενετία, αλλά και καλά κρυμμένα διαμάντια που πρέπει να ανακαλύψει το κοινό της Αθήνας.

Εμείς κάθε μέρα θα παρουσιάζουμε δύο ταινίες του Διαγωνιστικού με ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις γι’αυτές, αλλά και ένα μικρό κομμάτι backstage πληροφορίας από τους ανθρώπους του Φεστιβάλ.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Όλη η κάλυψη του Φεστιβάλ

***

Beach Rats

Τι λέει το ωρολόγιο: Από το φλερτ του με ένα κορίτσι της γειτονιάς μέχρι μια σειρά από ριψοκίνδυνα ραντεβού που κανονίζει μέσω ίντερνετ με άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, ο όμορφος Φράνκι πασχίζει να ορίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα. Την ίδια ώρα, αγωνίζεται να κρατήσει το macho προσωπείο που επιβάλλει ο περίγυρός του. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς, ατρόμητος ρεαλισμός, βρώμικος ερωτισμός και στη μέση μια μαγνητική ερμηνεία-δυναμίτης από τον Χάρις Ντίκινσον, τον ηθοποιό-αποκάλυψη της χρονιάς.

Τι λέμε εμείς: Η Ελίζα Χίτμαν πήγε για πρώτη φορά στο Σάντανς το ‘13 με το υποτιμημένο ‘It Felt Like Love’ και τώρα επέστρεψε για να πάρει το αίμα της πίσω με το ευαίσθητο ‘Beach Rats’. Ο πρωταγωνιστής του φιλμ, Harris Dickinson, ήταν ανάμεσα στα ονόματα που ξεχώρισαν αμέσως μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο αμερικανικό φεστιβάλ και μπήκε ανάμεσα στα ταλέντα που πρέπει να παρακολουθήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τι λέει ο Κωστής Θεοδοσόπουλος, υπεύθυνος προγράμματος του Φεστιβάλ: Έχοντας προβάλλει το 2013 στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ελίζα Χίτμαν, «It Felt Like Love» καταλαβαίνεις τον ενθουσιασμό μας όταν μάθαμε ότι το «Beach Rats», η δεύτερη ταινία της, κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Σάντανς. Περιμέναμε ότι θα την παρακολουθούσαμε στην Μπερλινάλε, όπου προβάλλεται συνήθως ένα μέρος απ’ το πρόγραμμα του Σάντανς αλλά το «Beach Rats» δεν έκανε την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στο Βερολίνο. Παρόλα αυτά και στο πλαίσιο μιας απέλπιδης τελευταίας προσπάθειας καταφέραμε να τρυπώσουμε σε ένα μη ανακοινωμένο private screening της ταινίας, να την δούμε και να την αγαπήσουμε. Νομίζω ότι ο καταιγισμός email και μηνυμάτων που ακολούθησε εκ μέρους μας ανάγκασε την εταιρεία στο εξωτερικό να μας απαντήσει κάτι του στιλ: «ok, η ταινία είναι δικιά σας, απλά σταματήστε να μας στέλνετε μηνύματα».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα κρατάμε από το φετινό Σάντανς

Ava

Τι λέει το ωρολόγιο: Τίποτα δεν είναι ικανό να χαλάσει το καλοκαίρι της 13χρονης Άβα, ούτε καν η είδηση πως πολύ σύντομα πρόκειται να χάσει την όρασή της. Γνήσιο τέκνο της Νουβέλ Βαγκ, το πιο μαγνητικό ντεμπούτο της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών είναι ένας ευφορικός ύμνος πάνω στο οργασμικό ξύπνημα της εφηβείας και την πάντα άτσαλη μετάβαση προς την ενηλικίωση.

Τι λέμε εμείς: Το είδα στις Κάννες κι ήταν η αγαπημένη μου ταινία του τμήματός του. Έγραφα από εκεί πως “τα πάντα αποκαλύπτονται υπό ένα πέπλο ματαιότητας, με τις επιμέρους στιγμές να αποκτούν μια τεταμένη θέση στο χρόνο. Κάθε στιγμή γίνεται αφή, χρώμα, εμπειρία, τα πάντα προερχόμενα από μια καθαρά γυναικεία ματιά, από την ένταση στη σχέση της Ava με τη μητέρα της μέχρι τον τρόπο που προσεγγίζει το αγόρι” και πως “σκηνές όπως εκείνες όπου η Ava καλύπτει τα μάτια και τρέχει στην παραλία ή που δοκιμάζει να περπατήσει (στα τυφλά) στα άκρα, μου έδωσαν μερικές από τις ομορφότερες και πιο απτά συναισθηματικές εικόνες του Φεστιβάλ”.

Τι λέει ο Κωστής Θεοδοσόπουλος, υπεύθυνος προγράμματος του Φεστιβάλ: Φεστιβάλ Καννών. Έχουμε δώσει ραντεβού με τον Θοδωρή 8 και δέκα το πρωί για να πάμε στην προβολή της Semain de la Critique. Στραβοξυπνημένοι, έτοιμοι για ακόμη μια χαοτική μέρα στην κρουαζέτ, μπαίνουμε στην αίθουσα βιαστικά. 2 ώρες μετά και ενώ είμαστε σίγουροι πως το ντεμπούτο της 28χρονης Λεά Μισιούς θα τσιμπήσει κάποιο βραβείο, παρακολουθούμε μαγνητισμένοι του τίτλους τέλους να πέφτουν προσπαθώντας να καταλάβουμε ποιο είναι το τραγούδι που ακούγεται. Το Shazam γράφει Sabali των Amadou & Mariam και ξαφνικά όλα βγάζουν νόημα για το σάουντρακ μιας ταινίας η οποία είναι αφιερωμένη σε ένα κορίτσι που πρόκειται να χάσει την όρασή του.

*Οι 23ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν 20 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι ταινίες που είδα στις Κάννες