ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Ο σκηνοθέτης του ‘Oldboy’ ξαναχτυπά στις Νύχτες Πρεμιέρας με το ‘The Handmaiden’

Το ερωτικό θρίλερ που κέρδισε τις Κάννες έρχεται στην Αθήνα.

Τι καλά που μας τα (ξανα)λέει η Κορέα τα τελευταία χρόνια. Μετά τις άψογες εξαγωγές του Hong Sang-soo (‘Right Now, Wrong Then’, ‘In Another Country’) και Bong Joon-ho (‘Snowpiercer’, ‘The Host’, ‘Okja’), ο Park Chan-wook που έγινε γνωστός από την τριλογία εκδίκησης όπως καθιερώθηκε να ονομάζονται τα ‘Sympathy for Mr. Vengeance’, ‘Oldboy’ και ‘Lady Vengeance’, επιστρέφει για να απαιτήσει ξανά την προσοχή μας με το ‘The Handmaiden’.

Μετά το πρώτο του αγγλόφωνο εγχείρημα με το ‘Stoker’, που μας έδωσε δύο φοβερές ερμηνείες από τη Nicole Kidman και τη Mia Wasikowska και τις πλάτες που έβαλε από τη θέση του παραγωγού για το ‘Snowpiercer’ με τους Chris Evans, Tilda Swinton και Octavia Spencer, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο σκηνοθέτης γυρνάει ξανά στα πάτρια κατά κάποιον τρόπο, αλλά το ‘The Handmaiden’ έχει και γερή δόση Ιαπωνίας..

Η ταινία μεταφέρει το μυθιστόρημα εγκλήματος βικτωριανής εποχής ‘Fingersmith’ της Sarah Waters στην κατειλημμένη από την Ιαπωνία, Κορέα του 13ου αιώνα, με την παράδοση και τον συντηρητισμό να βαθαίνουν τον ήδη έντονο διαχωρισμό των τάξεων. Κι αν μέχρι εδώ σου ακούγονται όλα ασφαλή, θυμήσου για ποιον σκηνοθέτη μιλάμε. Υπάρχει περίπτωση να μη δεις κάπου εδώ τις λέξεις “ερωτικό” και “ψυχολογικό θρίλερ”; 

Η ιστορία ξεκινά με την Sookee, την ορφανή κόρη μιας διαβόητης κλέφτρας, να προσλαμβάνεται από έναν αυτοαποκαλούμενο Κόμη που ευελπιστεί ότι βάζοντάς την στην υπηρεσία μιας πλούσιας Γιαπωνέζας κληρονόμου ως προσωπική της υπηρέτρια, θα του ανοίξει τον δρόμο για να την αποπλανήσει, να την κλείσει σε τρελοκομείο και να πάρει τα χρήματά της. Τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένει όμως, αφού οι δύο γυναίκες αποκτούν συναισθήματα που δεν είχε υπολογίσει. Όσο για εμάς τους θεατές, εμείς δεν έχουμε υπολογίσει πολλές από τις εξελίξεις.

Το ‘The Handmaiden’ βρέθηκε στο στόμα όλων μετά την προβολή του στις Κάννες, με τους κριτικούς να μιλάνε για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, γυναικεία απελευθέρωση από τα δεσμά της πατριαρχίας, αναπάντεχα αποτελέσματα και δυνατές πρωταγωνίστριες με “τη μία να έχει σκοτεινό παρελθόν και την άλλη απελπιστικό παρόν, αλλά και τις δύο να εκπέμπουν αέρα ατομικότητας και σαγήνης”.

Τέτοια ν’ ακούμε. Φέτος, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

* Το ‘The Handmaiden’ θα παιχτεί στην Ελλάδα στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, που θα διεξαxθούν φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου.

Στις ελληνικές αίθουσες θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου από την ΑΜΑ Films.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

‘The Greasy Strangler’
‘Morris from America’